Vinul rosu - elixir sau mit?

Citim despre vinul rosu si ne intrebam daca intr-adevar acesta protejeaza inima de boala cardiaca. Exista studii care au investigat beneficiile vinului rosu iar rezultatele au sugerat ca prin consumarea unei cantitati mici de vin rosu (150 ml pe zi), este scazuta cu 30% incidenta infarctului cardiac la persoanele de varsta medie. In plus, tot studiile arata ca acest lichid poate creste componenta benefica a colesterolului (HDL) si previne formarea colesterolului nociv (LDL).

Consumul moderat de vin rosu mai poate ajuta si la prevenirea coagularii necorespunzatoare a sangelui si reduce procesul de degradare al vaselor de sange (datorita depozitelor de grasimi).

In regiunea Mediteraneana spre exemplu, unde se produc si se consuma cantitati importante de vin rosu, s-a constatat ca procentul populatiei cu boli cardiovasculare este mult mai mic decat in alte regiuni ale lumii.

Si totusi ce contine vinul rosu, ca sa fie atat de benefic precum se spune? Se pare ca multi antioxidanti de tip polifenolic, dintre care importanta si beneficii deosebite au flavonoizii si resveratrolul.

Acesta din urma se gaseste din abundenta in coaja boabei de strugure si in semintele lui, creste HDL si previne formarea trombilor (cheagurilor de sange).
Tot resveratrolul s-a constatat a fi un bun luptator impotriva infectiilor fungale, are rol anti-inflamator si anti-cancerigen. Din punct de vedere structural acest compus are o molecula asemanatoare cu a estrogenului uman, insa nu se stie exact daca actiunea farmacologica este similara cu aceea a estrogenului.

Un studiu efectuat in Spania a analizat efectul pe care il are consumul de bere, bauturi spirtoase si vin rosu asupra tendintei consumatorului de a raci. Studiul a durat 1 an si a implicat 4000 de voluntari. Rezultatele au aratat ca persoanele care au consumat zilnic 150 ml de vin rosu au avut o rata de imbolnavire cu 45% mai mica.

Exista si un alt ingredient in vinul rosu, care ajuta la prevenirea herpesului simplex A.
Asadar aceste studii converg spre aceeasi cocluzie: consumul constant de vin rosu (150 ml zilnic) are un efect protector in prevenirea bolii coronariene la barbatii cu varste de peste 40 de ani si la femeile in post-menopauza.

Intrebarea care se ridica este: trebuie sa incep sa beau neaparat vin rosu pentru a profita de aceste beneficii? Raspunsul este categoric NU. Pentru persoanele care nu consuma deloc alcool, sursele de antioxidanti vor fi diferite. Este demonstrat faptul ca trigliceridele cresc in urma consumului crescut de alcool si in plus, alcoolul ingrasa semnificativ.
Daca 150 ml de vin rosu consumati zilnic pot proteja inima, excesul de vin poate creste riscul de boala hepatica si cardiaca.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • un consumator pe 24 Ian 2012, 17:13
    in vino veritas .....si sex.

    bre unchiule.....mare dreptate ai, pana si la TV zice ca trebuie sa bem 2litri de lichide pe zi. ce daca e 2L de vin? lichid sa fie. eu vin si iti mai dau dreptate inca odata ca eu am fost bautor calificat de uischi cu red bull, absint si alte spirtoase. dar am realizat bre ca alea din comert ataca pana si creierul bre, nu mai zic ce-i face la ficat. tot mai bun e un vinisor naturel, baut cu cine trebuie. daca mai e si rosu.......iar se duc arcurile la dormeza si chemi marti un tapiter. si sunt sigur bre ca matale inca mai traiesti si iti continui ''dieta'' aia de mai sus. daca intre timp nu ti-ai facut mutatie permanenta pe la vreun tintirim......da si matale adresa aici poate facem un schimb de experienta, ca vad ca suntem colegi de breasla. adica tot ghid viticol sunt si eu, bre. matale inca esti chiar mai bun ca mine, ai si scule de iti controlezi tensiunea, stii de colesteroale, stii sa iti tunezi stomacul matale de obtii randamente maxime. eu, cand beam spirtoase dealea, mi-am luat doar un GPS, dar nu ma uitam pe el, il ascultam doar cum imi zicea ca la urmatoarea intersectie sa fac la stanga, la dreapta, recalculca traseul.....bun tare bre in conditii grele de vizibilate si gandire redusa la 2% din capacitate. culmea e ca afara era chiar senin, de multe ori rasarea soarele bre cand eu veneam acasa pe GPS cu ochii impaienjeniti de la atata stres si fum. dar acum am ajuns bre la intelepciunea matale. m-am luat de vin, mai beau cate o tuica deaia buna, dar facuta tot acasa, ca si vinul de altfel. lasa bre adresa matale poate facem vreun seminar, vrun team bilding, ceva, ca vad ca te pricepi. poate in viitor scriem o carte despre aceasta stiinta, despre cum ne-am donat noi corpurile in interesul medicinei bre. in interesul celor multi, in interesul celor nestiutori. eu iti multumesc deja pentru ca existi si ai impartasit intr-un moment de luciditate toate aceste beneficii pe care le are vinul. aceste observatii vor schimba drastic profilaxia multor boli, modul lor de tratament si chiar durata acestor boli. unchiule, daca mai traiesti, tine-o tot asa! ''cine n-are un batran sa-si cumpere; cine-l are, sa-l pupe-n cur!''

    4
    0

  • mihail pe 18 Apr 2008, 14:11
    consumul de vin

    Vedeti ca parerile sunt diferite in privinta consumului de vin?Sunt oameni care consuma cantitati de vin relativ mari, fata de 1-2pahare/zi.Ma refer la 1-2 litri de vin pe zi.Si asta de ani de zile.Este adevarat ca se si hranesc.Ei bine, acesti oameni au ajuns la varste de 80-90 de ani si sunt sanatosi inca.Vorbind de boli de ficat, pancreas sau stomac, ei bine! sunt oameni care s-au imbolnavit la aceste organe fara sa fie consumatori de alcool.Unii au si decedat si te intrebi:n-au consumat alcool, unii deloc,nu au facut excese alimentare etc., care este cauza?Eu nu sunt medic, poate spun prostii.Dar este un punct de vedere.Personal nu ma consider alcoolic daca la sfarsitul saptamanii, sambata si duminica, mai beau cate un paharel de vin natural facut de mine, curat, fara a fi tratat.Si stiti cat vin beau in doua zile?ei bine vreo 3-4 litri.Sigur ca mananc bine, fac miscare, chiar daca stau la bloc.Si va mai spun un secret:mi-am scos fierea de vreo 4 ani.Ve-ti spune ca este un mare risc.Si va dau dreptate.Ca am si o hipertensiune.Pe care mi-o verific:inainte , la primul pahar cu vin, si dupa 1,5 litri.Rezultatul:cresterea,zic eu nesemnificativa;daca la primul pahar era de 14/8, puls 61-65, dupa 1,5 litri este 14/10 - 15/10, puls 70-73.Sigur, sunt in hipertensiune la aceste valori.Ce face ficatul, stomacul, pancreasul, absorbtia intestinului si celelalte?Sa nu credeti ca nu stiu.Le simt cum lucreaza. Ca un furnal caruia ii ceri productie dubla fata de ce a fost proiectat.Problema este ca nu in momentul consumului de vin simti suprasolicitarea aceea care sa te deranjeze, pentru ca esti deja, sa zic anesteziat.Incepand de a doua zi de la consum, adica de Duminica,apare o slabiciune a organismului foarte finuta, ca pe la masa de pranz mai tragi o dusca, doua.Atacul vinului consumat in cele doua zile se simte luni cand te dai jos din pat.Organismul a fost suprasolicitat, apare starea de oboseala, un pic de tremor si nu ai chef de nimic.Tocmai cand trebuie sa incepi o noua satamana de lucru, atunci ai dori sa mai stai putin in pat.Oare aceasta stare o simte numai omul care a sarit peste masura consumului de vin la inceputul saptamanii?Categoric NU.Dar este o diferenta fata de cel ce a baut ponderat.La inceputul saptamanii, dupa o pauza de doaua zile, organismul capata o alta stare: aceea de reacomodare cu activitatea.Revenind la consumul de vin, nu recomand nimanui sa faca ce fac eu.Dar repet:depinde de organism, de la om la om.Nu vreau sa nu recunosc ca pana pana miercuri dimineata organismul se resimte "otravit", incercand prin scaune dese sa elimine ce nu-i i-a placut sa-i dau sambata si duminica.Dar de miercuri totul reintra in normal.Adica, medicatia antihipertensiva, care sigur nu s-a intrerupt si cea impotrva colesterolului si trigliceridelor.Plus ceaiul de musetel, sunatoare,menta si putin pelin.Cam neortodoxa atitudinea mea, nu?Si riscanta.De fapt omul este propriul lui doctor.Ce mancare sau bautura iti face rau, le scoti din dieta.Si repet:v-as minti daca v-as spune ca nu am simtit cateodata, dupa abuzuri din cele spuse, ca nu ma doare in hipocondrul drept, in stomac, ca am avut stari diareece; dar am stiut cauza si nu m-am speriat de efect.Sigur, voi incepe sa micsorez consumul de vin caci sunt constient de abuz si am deja o varsta cand organismul nu mai poate sa accepte tot ce-i dau.Dar cum va spuneam: eu beau vin-vin nu posirca de la coltul strazii, si la carciuma nu ma duc, n-am fost de dinainte de Revolutie, cand mai mergeam la o bere cu vreun coleg la salariu.Si inca ceva:nu-i sufar pe betivi.Ca vorba ceea: nu-i betiv cel care bea, ci cel care se imbata.Mai ales cand te duci la o nunta sau la un botez.Nu judec pe nimeni, fiecare isi traieste viata asa cum doreste. Problema este s-o traiesti cu demnitate, fara sa te abtii de la unele lucruri din care ti-ai facut prejudecati.Ca viata trebuie traita.Ca si asa este scurta si ce e scris, in frunte este pus.Poti sa mori calcat de tren, sau in pat cand te zgarcesti sa manaci ceva ce-ti doreste sufletul, ca faci economii pentru maine.Maine poate fi altceva.Daca stii sa te gospodaresti, si ziua de maine te poate prinde pregatit, viu sau mort, ca sa nu fii povara pentru familie.Asa ca sa auzim numai de bine si Sarbatorile de Pasti sa le petrceti in belsug si cu bucurie.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod