Capcana produselor light

Cred că cea mai fericită zi de dietă din viaţa mea a fost când am descoperit produsele light. Părea o realizare mai mare decât primii paşi pe lună să pot mânca după pofta inimii dulciuri

Cred că cea mai fericită zi de dietă din viaţa mea a fost când am descoperit produsele light. Părea o realizare mai mare decât primii paşi pe lună să pot mânca după pofta inimii dulciuri şi să beau sucuri fără zahăr. Sau cel puţin aşa credeam. Pentru că după primele zile am început să mă întreb dacă totul e chiar aşa de simplu şi frumos.
Ce înseamnă light?

În limba engleză, light înseamnă uşor. În industria alimentară, cu acest termen se asociază produsele cu conţinut redus de grăsimi şi fără zahăr. Aici începe capcana. Pentru că suntem învăţaţi să evităm excesul de sare, zahăr şi grăsimi. Iar produsele light sunt departe de a avea gust rău, de a fi fade sau neinteresante . Sunt frumos ambalate , scrie mare pe cutie cât de puţine calorii au şi sunt extrem de tentante din rafturile supermarketurilor. Şi totuşi, nu conţin zahăr sau grăsimi naturale.

Care e totuşi secretul?

Pentru a compensa lipsa nutrienţilor, produsele light sunt „îmbogăţite” cu o serie de aditivi alimentari : coloranţi, potenţiatori de gust, arome artificiale sau „identic naturale” , îndulcitori artificiali.

Nu mai punem la socoteală cantităţile însemnate de „amidon de porumb modificat” şi „ agenţi de îngroşare”.

Prima problemă legată de consumul frecvent al acestui gen de alimente este faptul că toate au un grad ridicat de procesare industrială. Sunt deci produse care se îndepartează mult de varianta naturală de la care se pleacă. Un exemplu bun este iaurtul cu fructe light, spre deosebire de iaurtul clasic, natural, obţinut prin fermentarea laptelui natural de vacă. Cel light, cu fructe, poate conţine următoarele: lapte praf degresat, sirop de glucoză-fructoză sau îndulcitori artificiali, arome artificiale, amidon sau gelatină.  Cam departe de lapte integral şi fermenţi de iaurt, nu? Toate aceste substanţe chimice sunt absorbite prin digestie. Însă organismul nostru nu are capacitatea de a le recunoaşte, le elimină greu din sistem sau nu le elimină deloc.

Care sunt efectele?

Studii recente sugerează că persoanele care consumă în special produse light sau cu îndulcitori artificiali dezvoltă tendinţa de a mânca mai mult şi pe termen lung se îngrăşa mai mult decât persoanele care consumă predominant produse naturale .

În urma administrării de îndulcitori artificiali la şoareci, s-a observat că lanţurile ADN din măduva spinării erau parţial fragmentate.

Acest lucru sugerează că asta se poate întâmpla şi în corpul tău dacă foloseşti regulat îndulcitori artificiali.

Consumul  regulat de produse light este asociat cu scleroza laterală amiotrofică, conform unui studiu al Universităţii Harvard din 2008. Această maladie este resonsabilă de 1156 de decese la un milion de americani, cifre monitorizate timp de 12 ani, cât s-a desfăşurat studiul. Există şi suspiciuni care leagă numărul tot mai mare de bolnavi de scleroza multiplă  cu consumul regulat de aspartam şi acetsulfam-K.

Aspartamul, principalul „ingredient” din produsele light, creează dependenţă. Ca aproape orice drog, influenţează nivelul de serotonină din creier şi provoacă pofta de dulce . Scăderea serotoninei este asociată cu depresia şi atacurile de panică. Nu înseamnă că de la o băutură light o sa cazi în depresie, dar există oameni care nu se pot abţine şi beau câţiva litri de astfel de băuturi pe zi.

Toate aceste suspiciuni fac în continuare obiectul studiilor ştiinţifice. Nu există încă date ferme, concludente, care să le demonstreze sau să le infirme fără nici un dubiu.

Tocmai pentru că efectele trebuie monitorizate în timp, în ani întregi. De aceea e cel mai bine pentru tine să încerci să mănânci cât mai natural. Până când oamenii de ştiinţa vor clarifica problema produselor light, încearcă să le ţii la minim în alimentaţia ta zilnică.

Ştii să citeşti eticheta?

Denumirile aprobate de FDA (autoritatea americană de reglementare a alimentelor )

- Calorie free (fără calorii): Conţine mai puţin de 5 calorii/porţie
- Fat free(fără grăsimi): Conţine mai puţin de 0.5 g de grăsime/porţie
- Reduced, less, or fewer fat  (grăsimi reduse ): Conţine cu 25% mai puţine grăsimi decât produsul natural
- Low cholesterol (colesterol redus): conţine mai puţin de 20mg de colesterol /porţie
- Cholesterol free (fără colesterol): conţine mai puţin de  2 mg de colesterol/porţie
- Extra lean (foarte slab): conţine mai puţin de  5 gr de grăsime , 2 gr de grăsimi saturate, şi  95 mg de colesterol/porţie
- Lean (slab): conţine mai puţin de  10 gr de grăsime , 4 gr de grăsimi saturate, şi  95 mg de colesterol/porţie
- Light (lite): Cel puţin cu 30% mai puţine calorii şi nu mai mult de jumătate din cantitatea de grăsime din produsul obişnuit
- Low fat (conţinut scăzut de grăsimi): conţine cel mult  3 g de grăsime /porţie
- Low saturated fat (conţinut scăzut de grăsimi saturate ): conţine cel mult  1 gram de grăsimi saturate/porţie
- High fiber (conţinut ridicat de fibre): cel puţin 5 g de fibre/porţie
- Good source of fiber (sursă de fibre): conţine de la 2.5 la 4.9 g de fibre/porţie
- Sugar free (fără zahăr): conţine cel mult 0.5 g de zahăr/porţie
- Sodium free: conţine cel mult 5 mg de sodium şi nu conţine “sare” printre ingrediente

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod