10 motive ca să începi să faci sport

Chiar dacă „la tot colţul”, prin toate revistele şi în toate emisiunile TV,  se vehiculează zeci de reţete de slăbit, tot marele secret de stat este cel care dă rezultate pe termen lung:

Chiar dacă „la tot colţul”, prin toate revistele şi în toate emisiunile TV,  se vehiculează zeci de reţete de slăbit, tot marele secret de stat este cel care dă rezultate pe termen lung: o alimentaţie echilibrată + sport = LOVE. Ok, cam toată lumea susţine cât de bine e să faci efort fizic. Dar care sunt , punctual, motivele pentru care e recomandat sportul?

1. Creşte masa musculară, care impactează direct rata metabolică de repaus, având un rol determinant în menţinerea ratei metabolice bazale concomitent cu menţinerea unui uşor deficit caloric obţinut din alimentaţie şi sport.

Pe româneşte, muşchii consumă calorii şi când stăm, nu doar când facem efectiv mişcare.

2. Muşchii consumă glucoza din organism, ajutând pe termen lung la reducerea rezistenţei la insulină/îmbunătăţirea controlului glicemiei.

3. Prin faptul că ajută la crearea unui deficit caloric - atât în timpul orelor de exerciţii cât şi în timpul de repaos, dacă masa musculară este la un nivel satisfăcător - sportul îmbunătăţeşte răspunsul hipotalamusului la leptină, favorizând instalarea senzaţiei de saţietate şi totodată de satisfacţie.

4.

Sportul este printre puţinele modalităţi verificate de scădere a nivelului cronic ridicat de cortizol, reacţie mai cunoscută sub denumirea generică de "Stress Management"

5. Sportul favorizează mai ales reducerea procentului de grăsime viscerală, cea care este mult mai nocivă pentru sănătate decât cea subcutanată (care are mai degrabă asociate neplăceri cosmetice, decât cele care ţin strict de boală)

6. Prin acţiunea sa sinergică, sportul, împreună însă cu o dietă săracă în zaharuri simple şi uneori medicaţie corespunzătoare prescrisă de medic, contribuie la reducerea Sindromului Metabolic, atât la copii cât şi la adulţi.

7.

Ajută la reîntinerirea organismului, prin accelerarea ratei de distrugere a mitocondriilor îmbătrânite şi înlocuirea lor accelerată cu mitocondrii noi, lucru care reduce semnificativ stresul oxidativ şi întinereşte la propriu organismul.

8. Sportul oferă un cadru de disciplină şi confort social, favorizând adeziunea la programele de însănătoşire a stilului de viaţă şi răspunzând nevoii umane de socializare.

9. Sportul oferă o recompensă tangibilă şi cuantificabilă, activând sistemul de recompensa-satisfacţie şi satisfăcând nevoia de premiere pe care o avem cu toţii.

10.

Sportul contribuie la reducerea stărilor psihice nehative (în cantităţi moderate poate fi adjuvant în tratarea depresiilor) prin stimularea producţiei de endorfine şi serotonină.

Cu drag,
Cori Grămescu

Lady Fit: Str. Barătiei nr. 35, parter, sector 3, Bucuresti (lângă magazinul Cocor)
Tel: 021-311.10.95, 0726 438 348
www.ladyfit.ro

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod