Probioticele. Ce sunt şi cum te ajută să-ţi reduci tensiunea arterială


Adulţii care consumau probiotice au prezentat o reducere a presiunii sistolice cu circa 3,6 mm de mercur, în timp ce presiunea diastolică a scăzut cu 2,4 mm de mercur, prin comparaţie cu aceia care nu consumau probiotice, din hrană sau suplimente alimentare.

În plus, influenţa benefică a probioticelor a fost cu atât mai remarcabilă în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială (presiune mai mare de 130/85), în special atunci când fuseseră administrate probiotice cu multiple tipuri de bacterii.

Un factor cheie în reducerea tensiunii arteriale a fost durata administrării probioticelor, rezultatele sugerând că doar schimbările pe termen lung au efecte notabile.

Astfel, în cazul adulţilor care au consumat probiotice pe perioade mai scurte de două luni, scăderea tensiunii nu a fost sesizabilă.

"Considerăm că probioticele scad tensiunea arterială şi au, de asemenea, şi alte efecte pozitive asupra sănătăţii, inclusiv reducerea colesterolului, scăderea glucozei din sânge şi a insulinorezistenţei; contribuie la reglarea sistemului hormonal ce reglează tensiunea arterială şi echilibrul fluidelor", a precizat Jing Sun, coordonatoarea studiului.

Deşi scăderea tensiunii arteriale a fost modestă şi descoperirile necesită cercetări suplimentare pentru a putea fi confirmate, specialiştii consideră că acesta este un început promiţător şi că administrarea de probiotice, în corelaţie cu un stil de viaţă echilibrat, ce promovează în mod special sănătatea cardiovasculară, poate contribui decisiv la reducerea riscului de afecţiuni cardiovasculare care pun viaţa în pericol.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod