Dieta care scade colesterolul

Ce este colesterolul?


Colesterolul este o substanta (un steroid) vitala ce ajuta la formarea membranelor celulare pentru toate organele si tesuturile din organism. Ajuta la producerea hormonilor necesari cresterii, dezvoltarii si reproducerii
Cum actioneaza in organism?
Colesterolul formeaza acizii din bila necesari la absorbtia substantelor nutritive din alimente, o cantitate mica din aceasta substanta circulând prin sânge, în particule complexe numite lipoproteine. Aceste lipoproteine contin anumite formatiuni care elimina excesul de colesterol (HDL-colesterolul bun) si altele care depoziteaza colesterolul în tesuturi si organe (LDL - colesterolul rau).
Colesterolul “rau”
Lipoproteinele cu densitate mica (LDL) transporta colesterolul “rau”, principala sursa utilizata în cresterea leziunilor de ateroscleroza.

Astfel, cu cât cantitatea de LDL-colesterol din sânge va fi mai mare cu atât riscul de aparitie si progresie al cardiopatiei ischemice va fi mai mare. Nivelele optime ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tânar, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociaza alti factori de risc cardiovascular si mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemica manifesta. Anumiti factori pot influenta nivelul LDL-colesterolului , de exemplu: ereditatea ,dieta , greutatea corporala , activitatea fizica , varsta si sexul , alcoolul, stresul .
Colesterolul “bun”
Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) reprezinta colesterolul “bun”.
HDL transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, astfel împiedicând depunerea acestuia în peretii arterelor. Cu cât nivelul HDL-colesterolului din sânge este mai mare, cu atât riscul de cardiopatie ischemica este mai mic. Nivelul optim de HDL - colesterol este în jur de 45 mg/dl pentru barbati si în jur de 55 mg/dl pentru femei. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci când nivelul de HDL-colesterol este sub 35 mg/dl.
Trigliceridele (TG) reprezinta atât o forma de transport a lipidelor în sânge, cât si principala forma de depozitare a lor în tesutul adipos.
Cresterea nivelului TG în sânge nu produce ateroscleroza, dar datorita faptului ca lipoproteinele bogate în trigliceride sunt bogate si în colesterol, cresterea TG poate fi implicata în aparitia procesului de aterosceroza si cardiopatie ischemica.
Cum se produce?
Colesterolul provine din doua surse: cel mai mult se produce in ficat, prin transformarea diversilor nutrienti, in special grasimi saturate, cealalta parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere.
Comportamentul unei persoane cu un nivel plasmatic crescut al colesterolului ar trebui sa vizeze urmatoarele aspecte :

  • * Regim alimentar adecvat
  • * Activitate fizica moderata
  • * Scaderea în greutate daca este necesar
  • * Controlul altor factori de risc asociati: fumat, diabet zaharat, hipertensiunea arteriala

 

de Larisa Popescu,
medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Clinica Romgermed, Sos Oltenitei, Nr 48-50 , sector 4, Bucuresti
Tel 021 332 51 67, Mobil 0727.789 798
E-mail: oltenitei@clinicaromgermed.ro
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ricamil pe 8 Aug 2010, 09:36
    continuare

    salata verde ,iseberg,salvie,oregano,rozmarin,busuioc,salatica...folosesc ceaiuri f multe (ceaiul verde)...in plus studiez l.engleza si olandeza,citesc f multe carti,rebusul zilnic,somnul de 7 ore,suntem f activi,radem f mult,la tv urmarim in mod deosebit programele de divertisment,folosesc netul ....acesta e noul stil de viata,care are si urmari de slabire,am dat jos in jur de 7 kg in aceasta perioada....si ne bucuram ca suntem la ....varsta de 64 ,respectiv 65 de ani si ne mandrim ca reusim sa respectam toate acestea....mai e nevoie de multa informatie ,corecta si multa ,multa vointa

    0
    0

  • ricamil pe 8 Aug 2010, 09:25
    Alimentatie sanatoasa

    Imi place articolul ,ma regasesc aici prin schimbarea totala ,a alimentatiei bazata pe informatiile expuse de d na dr Larisa Popescu,de un an si jum noul stil de alimentatie si viata imi e benefic si mie si sotului meu ...bazat pe legume,fructe,pui slab,peste (numai de pescuit)ulei de masline extravirgin,cereale (fitness)gustari intre mese,lactate degresate,cate 8 pahare cu apa (numai de la izvor)si multa miscare,cu bicicletele sau drumetiii...cu salate f multe ,cu rucola etc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod