Rolul activitatilor in aer liber

Si acum imi amintesc de gropile pline de noroi de la bunicii dintr-un sat din muntii Moldovei, unde, in ploaie, imi placea sa ma balacesc, de prunul pe care il escaladam in fiecare zi pentru ca stiam ca voi descoperi ceva nou, acolo sus, in varf, de mirosul ierbii din fundul gradinii, de copiii alaturi de care ma jucam in poiata gainilor...

Ei, din pacate, multi copii de acum nu mai au nevoie de noroiul de pe talpi, computerul oferindu-le excursii virtuale foarte curate pe alte planete.

Ghinionul este ca unii copii nici macar nu stiu ce culoare are acel noroi sau ce miros are iarba, iar aici parintii sunt cei care trebuie sa le vina in ajutor.
Natura este sursa principala de stimulare si dezvoltare a simturilor.

Rolul parintilor


Un prim pas ar fi acela de a limita copilului timpul petrecut in casa, in fata computerului sau la televizor. Pune mai mult accentul pe activitati sportive, iesi mai des cu micutul tau afara. Stimuleaza-l sa iasa, sa isi faca un obicei din asta.

Nu ii place sa se joace singur? Invita-ti prietenii cu micutii lor sau chiar vecinii. Astfel, va reusi sa isi faca prieteni si va iesi la joaca, in aer liber, cu mult drag. Fii sigura ca iei cu tine jucariile lui preferate...
si cateva pentru prietenii lui.

Creste increderea in sine


Prin activitate fizica, prichindeii decopera "minunile" pe care corpurile lor le pot face. Fiind constienti de abilitatea de a fugi, de a se catara sau de a arunca un obiect, copiii castiga incredere in ei insisi si devin mult mai motivati in a incerca activitati noi. Este foarte important de stiut ca joaca in natura este una dintre cele mai bune metode de a creste stima de sine a copilului si de a-i dezvolta imaginatia.

Atunci cand un copil se simte sigur pe el, devine dornic sa interactioneze cu cei din jur, cu tovarasii de joaca.
Activitatile in natura ii ofera sansa sa se joace cu ceilalti si sa dezvolte abilitati sociale foarte sanatoase. Astfel, invata sa imparta jucarii si idei de jocuri cu cei din jur, dezvolta calitati de conducator si de cooperare, care ii vor fi de mare ajutor pe viitor.

Joaca in natura ii ofera posibilitatea copilului sa inteleaga, sa aprecieze natura si tot ceea ce il inconjoara. Explorarea naturii inseamna primul sau contact real cu stiinta. Simturile ii sunt stimulate: auzul si vizualizarea naturii, mirosul si simtirea adierii brizei primaverii - sunt foarte relaxante si agreabile chiar si pentru micutul tau.

Trebuie sa stii ca joaca in aer liber are o influenta vitala asupra modului de dezvoltare a copilului tau, iar sportul, miscarea in sine, nu a facut rau nimanui niciodata.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxanamireladumitrascuta pe 3 Iun 2010, 10:08
    interesant

    Mi-a placut mult articolul, este foarte util, pentru noi, parintii!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod