Copilul tau este pregatit sa ramana singur acasa?

Pentru majoritatea copiilor, acesta este primul test important al copilariei: sunt pregatiti sa ramana singuri acasa? Micutul tau se va simti, cu siguranta, foarte mandru...
Pentru majoritatea copiilor, acesta este primul test important al copilariei: sunt pregatiti sa ramana singuri acasa? Micutul tau se va simti, cu siguranta, foarte mandru de increderea pe care i-o acorzi, insa in ultima instanta tu esti cea care trebuie sa decida in ce masura este pregatit pentru aceasta, sa-i spunem, "proba de foc".

Bineinteles ca un prim factor, esential in context, este varsta copilului; vorbind in termeni extremi, la cinci ani nu se pune problema sa ramana singur acasa, in timp ce la 16 este un fapt de la sine inteles.
In principiu, nu este recomandabil sa lasi singur un copil cu varsta mai mica de zece ani.

In alta ordine de idei, sigur ca ar trebui sa-l intrebi in prealabil, insa nu te poti baza exclusiv pe reactia lui; majoritatea copiilor se vor arata entuziasmati de perspectiva, dar este posibil ca micutul sa fie temator de responsabilitatea care ar urma sa-i revina si deci sa nu "ridice manusa". Pe langa aceasta, mai sunt si alti factori de care trebuie sa tii cont.

Tine cont de amplasarea locuintei tale: ai vecini in imediata apropiere? Daca da, acestia sunt oameni de incredere, la care copilul tau ar putea apela intr-o situatie de urgenta? Locuiti intr-o zona retrasa, linistita, sau - dimpotriva - una cu trafic intens si agitatie cvasi permanenta?

De asemenea, trebuie sa te gandesti cum reactioneaza copilul tau in situatii particulare, ca de exemplu:

Din comportamentul sau, se poate trage concluzia ca este o persoana responsabila si care respecta regulile?
Cum se descurca in situatii inedite: isi pastreaza sangele rece sau dimpotriva, intra in panica?
In general, este increzator sau suspicios?
Este un copil ascultator? (Acest aspect este esential, daca ne gandim ca nu are voie sa umble la aragaz, la prize si asa mai departe).


Chiar daca raspunsurile pe care le dai la aceste intrebari sunt satisfacatoare si ai incredere in copilul tau, n-ar strica in prealabil sa-l supui unor teste: pleaca de acasa spunandu-i ca vei lipsi doua ore, dar intoarce-te peste douazeci de minute, spre exemplu. In felul acesta, poti vedea ce face in lipsa ta. Nu-i spune insa care ti-a fost intentia, pentru ca isi va pierde increderea in tine.

Inainte de a pleca de acasa (la modul serios, nu in gluma), asigura-te ca micutul tau stie:

In ce situatii si cum sa sune la urgenta (numerele de telefon vor fi afisate chiar langa aparat);
Sa activeze sistemul de alarma, daca exista asa ceva si cum sa procedeze daca acesta se declanseaza accidental;
Sa incuie si sa descuie usa;
Sa aprinda si sa stinga lumina, respectiv televizorul sau computerul;
Numarul tau de telefon, dar si al altor membri ai familiei la care poate apela.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod