Cateva idei pentru ca micutul tau sa mearga zambind la culcare...

Cu siguranta, orice parinte s-a confruntat de mai multe ori cu urmatoarea situatie: cand se apropie ora de culcare, micutul devine brusc irascibil, se agita, plange sau protesteaza...

Cu siguranta, orice parinte s-a confruntat de mai multe ori cu urmatoarea situatie: cand se apropie ora de culcare, micutul devine brusc irascibil, se agita, plange sau protesteaza, iar tu nu poti rosti nici macar in gluma "este momentul sa spui noapte buna si sa te duci in patutul tau...".

Dar, daca vei stabili un ritual agreabil pentru acest moment, exista posibilitatea ca micutul sa-si ia la revedere nerabdator si cu zambetul pe buze! Ca sa nu mai spunem ca aceste amintiri vor deveni tot mai pretioase o data cu trecerea timpului...

Tinand cont de ritmul trepidant al vietii cotidiene, nu-i de mirare ca adesea ai sentimentul ca nici nu stii cand a trecut ziua, iar tu parca nici nu ai avut timp sa respiri.

Stii, in teorie, ca ar trebui sa stabilesti o rutina placuta pentru momentul cand copilul trebuie sa se culce - si chiar incerci sa faci acest lucru - dar cateodata esti pur si simplu prea grabita sau stresata pentru a acorda atentia cuvenita acestui aspect. Insa cu siguranta merita efortul; dedica-i, in fiecare seara, putin timp si recompensele nu se vor lasa asteptate.

"Ritualurile" pe care ti le propun iti vor permite sa-l cunosti mai bine pe micutul tau, sa intelegi ce simte si cum gandeste, iar intimitatea care se va crea, pe nesimtite, intre voi se va constitui intr-o "rezerva de combustibil" pentru zilele in care, cu toata bunavointa ta, nu ai timp pentru el.

Daca micutul nu reactioneaza favorabil, nu-ti pierde rabdarea. Incearca din nou in seara urmatoare si, in curand, unul sau doua dintre aceste sfaturi vor deveni o rutina comoda si agreabila.

Iti mai amintesti cand...?

Aceasta idee pentru momentul culcarii este preferata de multi parinti. Inveleste-l cu blandete pe micut sau aseaza-te in pat alaturi de el si povesteste-i intamplari nostime de cand era numai un bebelus. Oricarui copil ii place sa fie in centrul atentiei si, chiar daca mai are frati sau surori, prin ceea ce ii povestesti este unic!

Celor mici le plac povestile in care ei sunt eroii principali, chiar daca le-au mai auzit - asa ca nu exista pericolul ca micutul sa caste plictisit si sa spuna "pe asta o stiu...".

Cea mai buna si cea mai proasta parte a zilei

Cand il insotesti la culcare, ai la dispozitie ragazul necesar pentru a-i lauda micile realizari din ziua respectiva sau a-l sfatui in legatura cu "marile sale probleme", cum ar fi: fratiorul mai mic i-a stricat jucaria preferata, si-a pierdut jacheta sau pestisorul din acvariu tocmai a murit.

Daca il vei obisnui din frageda copilarie cu acest procedeu, micutul va invata, cu timpul, sa-si exprime sentimentele in mod liber, lipsit de inhibitii si nu va ezita sa-ti ceara ajutorul mai tarziu - pentru ca isi va aminti ca i-ai fost mereu aproape.



Cand voi fi mare, vreau sa devin...

Fantezia unui copil de varsta prescolara, de pilda, nu cunoaste limite: cand va creste, si-ar dori sa devina politist, medic, pompier, clovn, girafa, iepure... si pentru fiecare dintre acestea are argumente. Intreaba-l, asadar, ce si-ar dori sa fie cand va fi mare si stimuleaza-i imaginatia: "ce ai face daca ai deveni un ursulet?" si descoperiti impreuna fanteziile ursuletului.

In cazul copiilor mai mari, se poate discuta intr-un registru mai serios, iar tu ai ocazia sa-l ajuti sa-si descopere aptitudinile si sa-i explici nesfarsitele posibilitati de a face cariera pe care le va avea.

A fost o data ca niciodata...

Inventeaza o poveste in care cel mic sa fie intotdeauna eroul principal si asigura-te ca printre personaje se vor regasi prieteni si alti membri ai familiei. Transforma povestea intr-un serial - si in serile urmatoare cel mic se va arata nerabdator sa mearga la culcare, pentru a afla ce mai fac el si ceilalti din poveste! Sau incepe in fiecare seara o poveste noua, cu aceleasi personaje.

Covorul magic

Asterne pe pat o paturica si inveleste-l cu ea. Poti folosi o paturica ce i-a apartinut lui cand era mai mic sau una pe care sa se regaseasca personajul sau preferat din basme sau desene animate.
Dupa aceea pronunta formula magica: "Suntem pe covorul fermecat! Incotro calatorim in seara aceasta?".

Daca cel mic nu are nici o idee (desi este putin probabil sa se intampla asa ceva...), sugereaza-i o calatorie intr-un tinut fantastic sau intr-o tara foarte indepartata - India, China, Polul Nord. Chiar asa, de ce nu? Ati putea calatori in "tara lui Mos Craciun". Nici un copil nu va rezista acestei tentatii! Descrie-i locurile, oamenii si obiceiurile. In timp, aceasta metoda va contribui la dezvoltarea imaginatiei si a spiritului intreprinzator al celui mic.

Invata-l sa fie recunoscator

Cere-i sa-ti mentioneze doua sau trei lucruri petrecute in ziua respectiva pentru care este recunoscator. Daca nu stie ce sa spuna, il poti ajuta spunandu-i ceva de genul: "Iti sunt recunoscatoare pentru ca astazi m-ai ajutat sa strang masa dupa ce am servir cina".

Copiii de varsta mai mica ar putea fi recunoscatori pentru catel, pentru vizita bunicii, iar pe masura ce cresc, se vor diversifica si comentariile lor. Aceasta metoda il va invata pe copil sa aprecieze ceea ce are si sa gaseasca in fiecare zi un motiv pentru a zambi.



Imbratisari si sarutari

La sfarsitul zilei, incununeaza unul dintre ritualurile mentionate cu o imbratisare si un sarut. Un sarut pe frunte, unul pe nas si unul pe obraz arata cat de mult inseamna micutul tau pentru tine.

Gandeste-te la aceste ritualuri ca la un fel de investitie pe termen lung in "banca memoriei" celui mic. Oricare dintre acestea va constitui punctul de plecare al unei traditii specifice copilariei, de care-si va aminti cu duiosie in anii maturitatii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod