Cateva idei pentru vacanta celor mici... si a celor mari

In timpul vacantei, exista o varietate de activitati pe care le poti desfasura implicandu-i si pe cei mici, astfel incat sa nu le lasi timp sa se plictiseasca sau sa se... certe. Indiferent de conditiile meteorologice...

In timpul vacantei, exista o varietate de activitati pe care le poti desfasura implicandu-i si pe cei mici, astfel incat sa nu le lasi timp sa se plictiseasca sau sa se... certe. Indiferent de conditiile meteorologice, va puteti distra impreuna fie pregatind un desert delicios, fie citind o carte, iesind la iarba verde, in parc sau... facand treaba!

Mergeti la plaja

Pana cand veti pleca in concediu, ce-ar fi sa va pregatiti pielea pentru expunerea la soare, mergand impreuna la strand sau, pur si simplu, pe malul unui lac? Copiii se vor bucura sa se joace in piscina, iar jocurile in apa sau pe mal reprezinta un exercitiu fizic ideal - atat pentru copii, cat si pentru adulti!

Micii fermieri...

Indiferent daca locuiesti in mediul rural sau urban, o zi petrecuta in mijlocul naturii, la tara, te va relaxa si te va umple de energie.

Copiii se vor putea juca in deplina libertate, cu iepurasii sau cu bobocii si chiar - de ce nu - ii poti incuraja sa incalece pe un manz, sub supravegherea unei persoane adulte.

Interactiunea cu animalele ii va ajuta sa inteleaga mai bine conceptul de responsabilitate, intr-un mediu distractiv si reconfortant.

Distractie in bucatarie

Bineinteles ca micutii sunt foarte incantati cand le oferi o inghetata savuroasa pe care tocmai ai scos-o din congelator - mai ales in zilele fierbinti ale verii. Insa ce-ar fi sa pregatiti impreuna acest desert delicios?

Incurajeaza-i sa-si exprime optiunile si, in functie de gusturi, fiecare isi poate pregati propria inghetata. Astfel incat nu vei mai auzi interminabilele certuri: "Eu vreau inghetata cu ciocolata!", "Eu vreau cu fructe!"...

Stropiti impreuna gradina

Daca ai o gradina, cu siguranta copiii sunt incantati sa-si petreaca timpul afara, pe iarba, la umbra copacilor, iar tu esti multumita sa-i stii in siguranta, departe de sosea si de traficul aglomerat.

Dar plantele trebuie ingrijite si ai putea folosi prilejul pentru a-i deprinde pe cei mici sa se ocupe de acest lucru - in fond, sunt primii care beneficiaza de gradina, nu-i asa? Provoaca-i sa stropiti plantele impreuna.

De aici pot rezulta diferite modalitati de distractie - cum ar fi sa se stropeasca intre ei, imbinand utilul cu placutul!

Organizeaza un picnic

Intr-una dintre zile, pregateste o iesire la iarba verde si implica-i pe cei mici in pregatirea acesteia. Pentru un plus de buna dispozitie, sugereaza-le o tema de genul "cowboy si indieni" (probabil au auzit de povestea lui Winnetou...) si lasa-i sa te ajute la prepararea mancarii.

Eventual, i-ai putea incuraja sa se imbrace cu o tinuta adecvata - micutii indieni isi pot face panglici specifice, din hartie creponata, de exemplu.

Clubul cartii

Vremea se arata instabila si capricioasa, astfel incat nu este exclus sa ploua exact cand tu planificasei o iesire in parc... Acest lucru nu inseamna ca ziua este compromisa! In loc sa ii lasi pe cei mici sa se instaleze la televizor sau in fata calculatorului, nu ar fi mai util sa cititi impreuna o carte?

Alege o lectura usoara, de vacanta si adecvata varstei lor si, dupa ce ati citit-o, discutati pe marginea ei.

Daca sunt talentati la desen, copiii ar putea fi incurajati sa exprime prin intermediul desenului ceea ce i-a impresionat mai mult din lectura respectiva.

Explorare in... parc!

Orice copil are inclinatie spre aventura si micutii vor fi incantati daca le propui o "expeditie" de cercetare, fie ea si in parc. "Inarmeaza-i" cu o agenda si un pix si porniti la drum. Ce plante au descoperit? Le cunosc?

Dar pasarea aceea care sta pe creanga unui copac? Stimuleaza-le curiozitatea indemnandu-i sa deseneze ceea ce nu recunosc si documentati-va apoi impreuna. Se vor simi mandri de descoperirea lor!

Curatenia saptamanala

Te-ai putea intreba: ce legatura are curatenia cu distractia? Multi copii incearca sa se eschiveze de la aceasta indatorire sau, in cel mai bun caz, sa scape cat mai repede de ea. Insa ar putea fi chiar distractiv! Puneti o muzica antrenanta si treceti la lucru! Procedeaza in asa fel incat acest lucru sa nu li se mai para o corvoada.



Chiar daca te tenteaza sa organizezi un concurs de genul "cine isi termina primul treburile, primeste o inghetata", iti recomand sa nu o faci.

Din dorinta de a fi el cel premiat, copilul se va achita superficial de sarcini sau - si mai rau - va incerca sa puna bete in roate fratelui sau. Si, in definitiv, intentia ta este sa va distrati, nu sa gestionezi conflictele dintre cei mici!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod