Pisica - din strada in apartament

Iubitorii de pisici, mai noi sau mai vechi, au adesea momente cand rabdarea le este pusa la incercare de mata care s-a... suit, a spart, a intrat etc. Acestea sunt intotdeauna...

Iubitorii de pisici, mai noi sau mai vechi, au adesea momente cand rabdarea le este pusa la incercare de mata care s-a... suit, a spart, a intrat etc. Acestea sunt intotdeauna cazurile fericite, iar cei care au fost cu pisica, intr-o patura, la doctor, stiu despre ce e vorba. Un caz fericit este si acela cand hotarati sa luati o pisica de pe strada, sa o aduceti acasa, s-o ingrijiti, s-o faceti pisica de apartament - iata un test al rabdarii.

Transformarea unei pisici luate de pe strada intr-una de apartament nu este grea; cere insa mult timp, mai ales din partea celui care o adopta. Pisicile sunt fiinte care isi desfasoara viata pornind de la anumite deprinderi. Acest lucru se poate vedea cel mai bine atunci cand incercati sa faceti unele schimbari in viata unei pisici pe care tocmai ati adoptat-o.

Viata de cartier a creat pentru ea o anumita rutina, alcatuita din momente precum verificarea teritoriului, vizitarea periodica a locurilor preferate de dormit sau mersul furisat pe cele mai bune trasee de vanatoare.

De aceea, daca aveti intentia de a tine o pisica in casa, mai ales cand aceasta a fost obisnuita sa traiasca pe strada, veti intampina reale probleme, pentru care noi ne-am propus sa va oferim solutii.

Inainte de a aduce pisica in casa trebuie sa fiti siguri ca aveti tot ce trebuie pentru a se adapta mai usor: acces la un loc unde sa aiba intotdeauna hrana si apa proaspata, o litiera, un loc unde sa-si ascuta ghearele.

Este necesar sa gasiti si o solutie pentru consumarea energiei folosite de obicei pentru exersarea instinctului ei de vanator. Aceasta inseamna ca trebuie sa va jucati cu ea cel putin o data sau de doua ori pe zi. In acest caz, sa fiti atenti la degete, pentru ca pisica va recepta jocul initiat de dumneavoastra ca pe o etapa serioasa a vanatorii zilnice. Astfel, ea nu va reactiona precum o pisica domestica si nu va sti sau nu va vrea sa se opreasca.

Aceste pregatiri fiind facute, trebuie doar hotarat faptul ca, in ziua in care pisica va intra in casa, ea nu va mai iesi.
Va deveni o pisica de apartament si va capata, in timp, deprinderile caracteristice. Nu trebuie sa cedati in nici un fel dorintei ei de a "evada", pe care si-o va manifesta zgomotos.

Daca acomodarea se va face treptat, este posibil sa nu aiba nici un succes. Trebuie ca ea sa se intample brusc, fara repetarea, chiar ocazionala, a obiceiurilor de care incercati sa o dezvatati. Reactiile de protest vor fi dintre cele mai variate: mieunatul jalnic, zgariatul usii, privirea rugatoare, proteste zgomotoase, plansul dupa libertatea pierduta etc.

Daca veti ceda o singura data si o veti lasa sa iasa, va invata doar ca lamentatiile ei au convins, iar cand va incerca a doua oara insistentele vor fi prelungite si mai zgomotoase.

Este esential sa nu renuntati. Prima saptamana poate fi plina de nereusite.

Schimbarile pe care le impuneti o pot stresa, iar daca starea ei de nemultumire se agraveaza, daca isi manifesta supararea refuzand sa mai foloseasca litiera, atunci pisica trebuie izolata intr-o camera separata; in scurt timp va uita, iar daca o veti recompensa (prin manifestarea afectiunii, prin folosirea jucariilor sau a mancarii) isi va forma alte obiceiuri, in functie de programul dumneavoastra.

Incurajati-o!

Daca asigurati pisicii o sedere placuta in casa, perioada de tranzitie va fi mai usoara si pentru ea si pentru dumneavoastra. Fiti atenti la momentul cand, dupa ce a incercat sa iasa pe usa, se indeparteaza de aceasta. Recompensati-o printr-o mangaiere, prin mancare puternic aromata sau jucati-va cu ea.

"Pedepsirea" pisicii

Daca veti face in asa fel incat usa sa devina un obiect neplacut pentru pisica, veti reusi sa scapati de mieunatul jalnic prin care va anunta ca vrea sa iasa.
Este insa esential ca distragerea atentiei sa nu fie violenta. Folositi un bidon cu atomizor, cu care de obicei udati frunzele plantelor, jetul sau fin fiind suficient pentru a o indeparta de usa.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alisse pe 20 Mai 2011, 02:15
    @oana Ai dreptate

    Eu personal am cautat atat de mult timp sa gasesc ceva care sa fie bine informat, sa aibe exact ce caut, in detaliu si bine scris. Eram de-a dreptul saturata de toate aburelile si cuvintele extra pe care toata lumea le tot toarna si zic, uite ia articol! Dar cu toate astea tot vizitam toate comunitatile feminine, intr-un fel si acum ma amuza unele articole. Dar am gasit intr-un final exact ce cautam, informatii pertinente, cu feedback de la autori si un grad ridicat de interactivitate... asa ca, daca chiar cautati ceva ok sa cititi, www.lifestory.ro s-ar putea sa aiba exact ce cautati.

    0
    0

  • oana pe 21 Apr 2009, 11:35
    nu stiti ce spuneti

    bai........ astia de pe aici.......nu le aveti cu pisicile:-P

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod