Gonczy Polski - "hartuitorul"de ursi

Mult inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, rasa era crescuta in zona Muntilor Bieszczady. Colonelul Jozef Pawlusiewicz, mostenind de la tatal sau...
Mult inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, rasa era crescuta in zona Muntilor Bieszczady. Colonelul Jozef Pawlusiewicz, mostenind de la tatal sau cateva exemplare de Gonczy (mai usoare, mai mici si altfel imblanite decat Ogar Polski), le inregistreaza, in perioada anilor 50, la Asociatia Chinologica Poloneza.

De asemenea, canisa lui Pawlusiewicz este recunoscuta cu titlu de incercare. Astfel, cainii nascuti dupa 1965 au deja pedigree complet. Acestia erau crescuti mai ales de catre vanatori, care apreciau abilitatile unui Gonczy, ce se descurca mult mai bine in teren (in regiunile muntoase), fata de alti caini de vanatoare, mai mari si mai grei.


In anii urmatori - 1968 si apoi 1982-1983 - se efectueaza masuratori biometrice, care stabilesc diferentele dintre Gonczy si Ogar. Primul este mai usor, cu osatura mai fina, linia superioara fiind mai inclinata; blana are culoarea neagra cu semne de foc, in timp ce al doilea este maro, cu sa neagra.

Caine de vanatoare de talie medie, Gonczy Polski are un corp compact si puternic, cu osatura solida. Rezistent la oboseala, stapan pe sine, este, deopotriva, incordat, dar si vigilent - un adevarat hartuitor de ursi. Vocea sa melodioasa are si accente ascutite.

Capul este proportional cu restul corpului; craniu bine dezvoltat, frunte usor bombata, protuberanta occipitala accentuata, stop abia perceptibil; botul dreptunghiular este tesit; varful nasului este pronuntat.
Ochii sunt de culoare maro (se prefera nuantele mai intunecate).

Dintii sunt mari, puternici, iar muscatura in foarfece (este admisa si cea in cleste). Urechile, de forma triunghiulara, cu margini rotunjite, sunt de marime medie. Gatul, potrivit de lung, este musculos si prezinta o usoara salba. Corpul se inscrie intr-un dreptunghi; greaban proeminent; linia superioara coboara usor spre crupa; regiune lombara puternica; pieptul este adanc, ajungand pana la punctul cotului; abdomen moderat ascendent.

Membre anterioare: nu prea apropiate; metatars puternic, labe compacte, unghii negre sau maro inchis.
Membre posterioare: foarte musculoase, destul de departate; labe compacte. Coada, de lungime medie, este purtata usor curbata; destul de lunga incat sa atinga jaretii.

Blana: firul de par, elastic, aspru, lung, des si lucios, are o lungime de aproximativ 3 cm; prezinta subpar. Culorile blanii: negru cu semne de foc, marcajele fiind cat mai contrastante; acestea trebuie sa fie vizibile in zona ochilor, pe bot, piept, membre, partea posterioara a cozii; se accepta marcaje albe pe piept si pe degete.

Inaltimea la greaban este, in cazul masculilor, de 47-58 de cm, iar in cazul femelelor de 48-53 de cm.
Aluri: mersul este armonios, evidentiind temperamentul caracteristic al rasei; la vanatoare - galop lin.

Urmareste serialul nostru, iar in ultimul "episod" al acestuia iti vom prezenta o alta rasa celebra de caini polonezi, Chart Polsky...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod