Ogar Polski - cainele vanator

In Polonia Evului Mediu, Ogar Polski si Gonczy erau utilizati la vanatoare, in special pentru vanat mare. Date referitoare la aceste rase exista insa abia din secolul al XVI-lea.

In Polonia Evului Mediu, Ogar Polski si Gonczy erau utilizati la vanatoare, in special pentru vanat mare. Date referitoare la aceste rase exista insa abia din secolul al XVI-lea. Tomasz Bielawski este primul care scrie despre ele in poemul sau "Vanatorul", in anul 1595. Acesti caini sunt, de asemenea, mentionati si de catre alti autori polonezi, in diverse lucrari.

Astfel, intr-o dizertatie de la 1616, contele Jan Ostrorog furnizeaza informatii despre cresterea si dresajul raselor amintite anterior. Diferentierea dintre Ogar Polski si Gonczy este tratata prima oara de catre Wiktor Kozlowsky, ulterior subiectul fiind dezbatut pe larg in "Cum sa vanezi", lucrare publicata in anul 1823.



Ogar Polski este un caine de talie medie, cu un corp compact, robust, cu osatura puternica, un pic cam greoi. Conturul trupului evidentiaza puterea si rezistenta cainelui, mai degraba decat viteza. In situatii conflictuale, cainele scoate sunete clare, ascutite, de obicei mai accentuate in cazul femelelor.

Capul, destul de greoi, are un contur nobil; botul este tesit, niciodata ascutit; nas negru, mare si lat; maxilare puternice, destul de lungi, cu muscatura corecta; lungimea botului este egala cu cea a craniului; planul fruntii formeaza cu cel al botului un unghi obtuz; arcadele supraorbitale sunt bine dezvoltate, fruntea prezentand cute semnificative, stop bine pronuntat.

Ochii, cu o expresie blanda, de culoare maro inchis, sunt pozitionati nu prea adanc in orbite.

Urechile, prinse jos, destul de lungi, atarnande, au marginile usor rotunjite. Gatul, destul de gros, puternic si musculos, are o lungime medie si prezinta o salba accentuata.

Corp: piept relativ lat si adanc, atingand punctul cotului; coastele trebuie sa fie bine arcuite si lungi; umeri acoperiti cu muschi bine dezvoltati; spate lung, lat si musculos. Membrele anterioare, bine muscularizate, au osatura solida; unghii puternice si groase. Membrele posterioare: coapse puternice cu muschi bine dezvoltati; jareti proeminenti. Coada, prinsa destul de jos, groasa, are pe dedesubt fire de par mai lungi; ajunge mai jos de jareti; in atentie, cainele tine coada usor ridicata.


Culori: cu exceptia partilor laterale ale capului, capul si urechile sunt maronii, urechile avand o nuanta putin mai intunecata; membrele, coapsele si partea inferioara a abdomenului sunt, de asemenea, maronii; corpul poate fi in intregime negru, gri inchis (aproape negru) sau maroniu-galbui spre ruginiu-scortisoara; culoarea maronie este preferata; se accepta marcaje albe pe cap, sub forma de sageata, extinse spre nas, pe piept, membre si pe varful cozii; daca pe spate exista o sa neagra, atunci deasupra ochilor vor fi prezente pete maronii.

Blana, de lungime medie, este groasa si prezinta subpar bogat; pe ceafa, in zona posterioara a membrelor si in partea inferioara a cozii, firele de par sunt mai lungi.


Greutate: masculii ating 25 - 32 de kg, iar femelele, 20 - 26 de kg. Aluri: de obicei, cainele se deplaseaza la trap (lent sau alert), iar atunci cand vaneaza, la galop.

In materialul urmator iti vom oferi mai multe detalii despre o alta rasa poloneza, respectiv Gonczy Polski...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod