Tot ce vrei sa stii despre Windows Vista

Windows Vista s-a lansat in urma cu patru zile in Romania si este deja disponibil in magazinele de profil. Majoritatea utilizatorilor nu stiu insa cum se instaleaza, ce implica si ce aduce nou ultimul sistem de operare al Microsoft. Impreuna cu Dan Serbanescu, redactor-sef la revista Stuff, va prezentam o analiza a tot ce inseamna Windows Vista. Concluzia, daca merita sau nu sa il cumparati, va apartine.

Cerinte si instalare

Windows Vista nu presupune un PC nou
In primul rand, cei de la Microsoft au reusit ceva greu de imaginat, si anume sa ofere noul sistem de operare Windows Vista la acelasi pret ca predecesorul sau, prea-cunoscutul Windows XP. Astfel, pretul pentru Windows Vista Home Basic va fi acelasi cu cel al Windows XP Home, iar Windows Vista Business va avea acelasi pret cu Windows XP Professional, in ciuda diferentei de valoare existente intre cele doua versiuni.

Aspectul care i-a nelinistit pe majoritatea utilizatorilor de PC-uri este cel legat de resursele pe care le necesita Vista pentru a putea rula. Exista si aici vesti bune. Interfata Basic a acestui sistem de operare ruleaza pe un calculator care are minim un processor la 800 MHz, cel putin 521MB RAM, o placa grafica capabila sa afiseze o rezolutie de 800x600 si 15GB de spatiu liber pe hard disk.
Daca vrei sa ai partea de Interfata Aero, atunci ai nevoie de o placa video mai perfomanta, cu o memorie de cel putin 128 Mb.

Instalare fara probleme
Formatul de imagine WIM (Windows IMage) reprezinta piatra de temelie a noului sistem Microsoft de instalare si impachetare. Fisierele WIM, care contin imaginea Windows Vista, suporta operatiuni de intretinere si patch-uri fara a mai fi nevoie de construirea unei noi imagini, astfel incat orice sistem reinstalat va fi la zi cu toate update-urile. WIM-urile pot fi livrate prin intermediul tehnologiilor Systems Management Server sau Business Desktop Deployment. Imaginile pot fi personalizate si aplicatiile preconfigurate, apoi se pot instala fara a crea probleme prea mari administratorului de sistem. Instrumentul folosit de Microsoft pentru crearea si personalizarea imaginilor se numeste ImageX. Cu noul sistem, timpii morti si pierderile generate de necesitatea reinstalarii si reconfigurarii calculatoarelor defecte scad considerabil.

Interfata si accesibilitate

Interfata AERO
Aero este emblema Windows Vista. Datorita faptului ca poate beneficia de accelerarea hardware din placile video, interfata permite folosirea a doua noi servicii: Windows Flip 3D (acest serviciu se activeaza prin combinatia de taste Windows + TAB, moment in care va apare pe ecran o lista a ferestrelor deschise) si Live Taskbar Thumbnails (acest serviciu permite ca prin simpla trecere a mouse-ului deasupra fiecarei aplicatii minimizate in Taskbar sa se obtina un preview al ferestrei acesteia).

De asemenea, Aero foloseste din belsug efectele in cadrul ferestrelor, care sunt toate translucente.
Fiecare casuta de dialog sau fereastra ce apare pe desktop va avea un efect de umbra, butoanele ferestrelor "se aprind" la trecerea mouse-ului pe deasupra lor, iar zonele in care se poate da click cu mouse-ul beneficiaza de o animatie care le evidentiaza.

Windows SideBar
Nu poti trece cu vederea gadgeturile disponibile in Windows Sidebar. Pozitionata in partea dreapta a desktopului, bara contine mici applet-uri ce iti ofera intr-o maniera atractiva informatii diverse, despre vreme, parametrii de functionare ai sistemului, accesul la servicii online sau divertisment.

Ce aduce nou servicul search
Vista ofera noi caracteristici ale shell-ului, de la cautare instantanee in tot sistemul chiar in timp ce tastezi, la noi modalitati de stocare a fisierelor in stive definite de diverse criterii sau posibilitatea de a recupera rapid versiuni anterioare ale fisierelor. De asemenea, meniul de start este modificat din temelii, astfel ca nu va mai afisa foldere in cascada, ca la XP. Functia de cautare a suferit modificari radicale, avand similaritati cu Google Desktop sau cu Spotlight-ul din OS X, si este integrata in fiecare fereastra Explorer.

Securitate si retea

Sunt mai protejat cu Windows Vista?
Initial, compania se gandea sa bazeze Vista pe Windows XP, dar a renuntat la aceasta idee acum doi ani.
In cele din urma, s-a luat decizia ca noul sistem de operare sa plece de la mult mai sigura fundatie a Windows Server 2003, versiune care a obtinut, in general, replici pozitive din punctul de vedere al abordarii securitatii. Dar toate sistemele de operare au, mai mult sau mai putin,brese de securitate, iar Vista nu va face nici el exceptie. O prima potentiala vulnerabilitate a fost deja identificata de expertii in domeniul securitatii calculatoarelor. Marea diferenta este ca gaurile de securitate din Vista vor fi cu mult mai greu de exploatat de catre baietii rai, comparativ cu cele intalnite in versiunile anteriare ale Windows-ului.

Doua dintre masurile de protectie introduse in Windows XP au fost dezvoltate in Vista. Windows Defender, un program anti-spyware care era disponibil pentru descarcare gratuita pentru XP, este acum incorporat in noua versiune, iar functionalitatea Windows Firewall a fost extinsa considerabil. Versiunea inclusa in XP putea bloca atacuri venite din exterior, dar editia Vista monitorizeaza traficul atat la intrarea, cat si la iesirea din sistem, ceea ce poate contribui la stoparea unor programe malitioase care fura date personale sau transmit mesaje e-mail spam.

Modificarea cea mai importanta poarta denumirea de "user account control" (controlul contului utilizatorului).
Datorita acestui serviciu, Vista nu va instala nimic, din nici o sursa, fara o permisiune explicita. (Sigur, ai si libertatea de a dezactiva
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • attila pe 11 Iul 2012, 13:36
    despre windows vista

    am un fujitsu siemens,cu o problema porneste normal si dupa circa 3 minute se blocheaza fara sa ating nici o tastatura,daca ating tastatura se face ecranu in ceatza..ce pot sai fac??

    1
    0

  • sorin pe 4 Apr 2010, 11:30
    deblocare

    Am un calculator portabil HP instalat cu vista si am vrut sa-i schimb windows-ul cu xp si nu ma lasa este blocat din bios ce pot sa fac.Am instalat windows 7 si merge.intrebarea este de ce nu ma lasa xp.Va Multumesc la cine ma poate ajuta.

    0
    0

  • ana pe 21 Ian 2010, 23:29
    Site-uri inaccesibile

    Totusi nu pot sa-mi explic de ce unele site-uri nu le pot nicidecum accesa. Este trist. Ce se poate face?

    0
    0

  • iulian pe 23 Dec 2009, 12:11
    nu-mi pot instala windows-ul vista

    Problema e ca cand incerc sa-l instalez imi apare sa-i bag codecul si codecul este x dar nu trece.... intrebarea mea este de ce nu trece????

    0
    0

  • Ang3Ll0 pe 23 Aug 2009, 17:02
    About Vista

    Pareea mea e ca daca ai un PC bun... iti merge foarte bine vista... acum cu sp2 si ultimele update-uri merge struna...

    0
    0

  • victor pe 19 Apr 2009, 11:08
    program explorer bloct din nu stiu ce motiv

    sant foarte multumit de modul cum lucreaza vista dar in acelasi timp sant suparat ca mi-sa blocat internet explorer sa blocat si nu mai reusesc nici cum sa il deblochez. ati putea sa ma ajutati sa il deblocez? multumesc mult un paste fericit

    1
    0

  • roxana pe 26 Feb 2009, 15:14
    windows defender

    windows defender mi-a blocat unele programe din pc.cum pot sa le deblochez?

    3
    1

  • andrei pe 10 Ian 2009, 08:11
    site-uri inaccesibile

    de ce nu pot accesa anumite site-uri de pe vista cum ar fi de ex. yahoo

    0
    0

  • dani pe 29 Dec 2008, 20:08
    despre windows memory

    cum fac sa resetez memoria windowsului de pe laptop cere imi cere cand descarc ceva de pe net sau ce este activeX

    0
    0

  • symyy__89 pe 17 Oct 2008, 15:32
    despre vista si drivere

    cum ii pot schimba limba pc-ului?este in greceste si vreau sa fi in engleza,dar ce trebuie sa fac?multi miau spus ca trebuie sami schimb windowsul.pc meu are driverul instalat dar trebuie sal descarc pe cd,,asa este?

    0
    0

  • mircea buda pe 12 Iul 2008, 16:58
    despre drivere

    de exemplu.am instalat vista si nu am optiunile placii video,adica nu pot folosii tv out ca la xp. am incercat sa instalez optiunea separat si mi=a dat eroti de nu a mai pornit deloc. am o placa video asus de 512,pot spune destul de performanta,dar nu pot instala catlyst control,respectiv optiunile placii video. driveru acesteia,se regasejte in vista,dar fara optiuni,se pot instala si optiunile?sau nu este posibil. astept un raspuns

    0
    0

  • alex pe 13 Iun 2008, 16:05
    despre vista

    de ce la vista nu merg toate programele care merg si la windows xp????..

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod