O veste buna de la Google: browserul Chrome

Google a lansat, in data de 2 septembrie 2008, browserul Chrome. Fara prea mult tam-tam, oamenii de la Google au hotarat ca este timpul pentru un browser stabil, creat de la zero...
Google a lansat, in data de 2 septembrie 2008, browserul Chrome. Fara prea mult tam-tam, oamenii de la Google au hotarat ca este timpul pentru un browser stabil, creat de la zero si gandit ca un instrument foarte usor de folosit pentru utilizator.

La fel ca si site-ul motorului de cautare Google.com, browserul este cat se poate de simplu: nu are butoane inutile sau culori stridente si se concentreaza pe ceea ce este cu adevarat important: intermedierea informatiilor intre utilizator si site-urile pe care acesta le acceseaza. De altfel, aceasta este intentia declarata a echipei Google: aceea de a nu "sta in calea" ta atunci cand tu vrei sa navighezi pe un site.

Cu un design simplu, browserul Chrome de la Google promite sa isi faca datoria si mai mult, vine cu mai multe inovatii.
Prima dintre acestea o reprezinta faptul ca tab-urile functioneaza ca procese individuale (navigarea pe Internet cu ajutorul tab-urilor inseamna ca avem mai multe ferestre cu diferite site-uri, toate intr-o singura fereastra, iar navigarea intre ele se face foarte usor. Tab-urile au facut browserul Mozilla Firefox extrem de popular, Internet Explorer urmand si el acest trend incepand cu versiunea 7, poate pentru a-si recastiga utilizatorii pierduti in fata lui Firefox, poate doar pentru ca acesta era "noul mers al lucrurilor", un pas pe care nu se putea sa nu il faca).

Astfel, daca se intampla ca un site sa "crape", adica sa blocheze browserul, simpla inchidere a tab-ului va elimina problema, fara sa afecteze celelalte pagini deschise. De asemenea, o alta problema identificata la celelalte browsere (si, mai mult ca sigur, observata si de utilizatori) este consumul mare de memorie; la toate browserele, mai multe tab-uri deschise concomitent inseamna mai multa memorie alocata de browser, dar problema nu dispare odata cu inchiderea catorva tab-uri pentru a elibera din memorie.


Google explica de ce se intampla acest lucru si ne asigura ca tab-urile, actionand ca procese individuale, pot folosi mai multa memorie, insa odata inchis un tab, celelalte raman neafectate. Pe scurt, Chrome este un browser care "se misca" mult mai repede.

Pentru ca tab-urile sunt cele mai importante elemente ale unui browser, in Chrome, acestea au fost amplasate in partea cea mai de sus a ferestrei. Functionalitatea este prioritatea celor de la Google, astfel incat browserul este unul foarte simplu, dar, in acelasi timp, foarte eficient.

In locul unei pagini goale, Google afiseaza cele mai vizitate noua site-uri. "Din moment ce ai deschis un tab nou, inseamna ca vrei sa ajungi undeva. De ce sa nu iti afisam nimic?", explica Google cele noua casete de pe prima pagina.
In plus, bara in care scriem adresa site-ului la care vrem sa ajungem este una inteligenta. La fel ca in versiunea 3 de la Firefox, Chrome te ajuta sa nu mai tastezi toata adresa. Ba mai mult chiar, nu doar iti sugereaza adrese pe care le-ai mai vizitat, ci si cuvintele cheie din titlul acelor pagini sau cautari frecvente de pe motorul de cautare.

Atacurile de tip phishing, reclamele pop-up, fisierele daunatoare sunt toate tinute departe de calculatoarele noastre, pentru ca Google a vrut si, mai ales, a putut sa faca un browser extraordinar.  

Pentru a face tranzitia de la Firefox la Chrome, in momentul instalarii, programul poate sa importe toate datele stocate de Firefox, de la formulare completate, la istoricul navigarii si chiar parole.

Exista destule persoane care sustin ca Google intentioneaza sa "domine" lumea.
Are cel mai folosit motor de cautare, unul dintre cele mai populare servicii de e-mail, o multime de aplicatii utile si usor de folosit si dispune de toate informatiile posibile. Dar, atat timp cat serviciile si programele oferite de Google sunt gratuite, sunt, in opinia mea, cele mai bune si nu cer in schimb decat pastrarea Internetului "curat", pe mine nu m-ar deranja ca internetul sa fie echivalent cu Google.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rosu mihai pe 4 Ian 2009, 16:46
    click internet

    asvrea-sa am-si eu-internet pe-telefonul meu-ornge daca-se poate nu-marul meu 0745426623

    0
    0

  • netulescu_bogdan pe 8 Sep 2008, 11:22
    Chrome, un browser departe de a fi perfect !

    Cu ultima fraza nu sunt de acord. Unele programe oferite de Google nu sunt gratuite: Earth Pro, SketchUp Pro, iar daca o companie ofera produse gratuite, asta nu inseamna ele ca-s cele mai bune! Sunt si eu un fan al programelor freeware si open-source, al Linux-ului, dar de aici si pana a afirma ca, daca-s gratuite, sunt cele mai bune, e o cale care nu se strabate logic. Iar identificarea Internetului cu Google ar insemna acceptarea unui monopol al transmiterii informatiilor, inacceptabil din perspectiva unui utilizator. Dupa parerea mea, cea mai folositoare caracteristica a Chrome-ului (acum, dupa ce mi-a trecut entuziastmul lansarii lui ca beta) este DNS-fetching! Asta inseamna ca browserul retine IP-urile siteurilor vizitate, iar daca viitoare, cand le accesezi, el nu mai apeleaza la DNS ptr translatarea numelor de domenii in IP-uri. In acest fel, viteza de browsing creste. Chrome-ul mai face posibila si navigarea "incognito" a unor siteuri, adica nu logheaza accesarea lor, a fisierelor descarcate. Caracteristica asta va fi foarte utila - s-o spun de-a dreptul - ptr cei care intra, de ex., pe site-uri porno si nu vor ca altii sau altele :) sa stie ce fac. Alta setare utila: "paste and search" - in momentul in care ai facut paste la orice date in Omnibox, browserul le cauta singur (doar Opera mai are "paste and go"). Mai trebuie spus ca noul browser, Chrome, sta rau la capitolul control manual al scripturilor Java din paginile web, astfel incat, de ex., reclamele din eva.ro nu pot fi blocate ca in Firefox...ce sa mai vorbim de addon-uri si extensii de functionalitate! Tot la fisierul hosts trebuie apelat, daca vrei sa nu te deranjeze reclamele din pagini! Trebuie sa recunosc ca browserul starteaza foarte rapid, chiar pe un Mendocino la 460 mhz si cu un proces ruland la 90% in fundal.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod