De ce este vital sa verifici care este nivelul de vitamina D în sângele tau?

Auzim în stânga și în dreapta discuții despre aportul de Vitamina D. Din copilarie și pâna la maturitate, subiectul Vitamina D este îndelung analizat. Tu știi cât este de important aportul de Vitamina D în organismul tău?
„Vitamina D este una dintre principalele vitamine de care are nevoie corpul nostru, aportul zilnic optim menține un sistem imunitar sănătos și este necesar pentru mușchi și oase sănătoase. Soarele este principala sursă de vitamina D, dar datorită diverșilor factori precum expunerea scăzuta la soare, poluarea aerului, costituție, fototipul pielii și vârsta fac ca în jur de 80% din populația României să aibă carență de Vitamina D. Cercetarea medicală explică importanța vitaminei D în protejarea împotriva unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi OSTEOPOROZA, anumite tipuri de NEOPLASM, boli CARDIOVASCULARE, AUTOIMUNE, INFECȚII, diferite procese INFLAMATORII, tulburări PSIHOLOGICE și COGNITIVE”, explică Dr.
Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Care este rolul Vitaminei D?

Principalul rol al vitaminei D este acela de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Absorbția de calciu în organism este controlată de Vitamina D, de asemenea, sănătatea oaselor și a sistemului imunitar depinzând de nivelul acestei vitamine din sânge. De reținut, totuși, că atunci când vorbim despre Vitamina D vorbim despre vitamina D2, realizată de plante și vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui.
„Vitamina D este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos. Alături de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor. În plus, blochează eliberarea hormonului paratiroidian, care reabsoarbe țesutul osos, conducând la subțierea și slăbirea oaselor, fapt care crește riscul de fracturi”, explică specialistul.

Vitamina D, armă împotriva mai multor forme de cancer


Pe lângă cele discutate mai sus, vitamina C este văzută ca o adevărată armă împotriva unor forme de cancer (cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată), împotriva infarctului, bolii Alzheimer, dar și împotriva anumitor afecțiuni cronice, precum diabetul si hipertensiunea.

Care este necesarul de Vitamina D

Copiii cu vârste cuprinse între 0 si 12 luni – 1.000 UI/zi
Persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze – 600 UI/zi
Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

Alimente care ajută absorbția de Vitamina D

De obicei, alimentatia variată și echilibrată reprezintă cel mai bun mod de a asimila vitamine.
Nu însă și în cazul vitaminei D. Doar o serie de alimente conțin mai mult de 100 UI/per porție:

Cod
Somon
Ton
Sardine
Ficat
Carne de vită
Lapte și iaurt
Cereale fortificate
Portocale
Anumite tipuri de ciuperci
Margarină
Galbenuș de ou
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod