Cum putem preveni ciobirea dintilor

Dinții sunt făcuți să reziste unor presiuni uriașe de-a lungul vieții, fie că vorbim despre a mușca din mâncare, a mesteca, a vorbi, a-i supune la temperaturi extreme fierbinte – rece sau obiceiuri cum ar fi rosul unghiilor.
Dacă unele dintre aceste lucruri sunt inevitabile, altele pot fi, însă, eliminate din comportamentul nostru, pentru a preveni riscul de apariție a fracturilor dentare. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, punctează principalii factori care ne pot ciobi dinții, explicând care dintre aceștia poate fi prevenit.

1. Obiceiurile dăunătoare 

Rosul unghiilor, cuticulelor, pixului etc., nu doar că va introduce în cavitatea bucală o mulțime de bacterii, însă poate cauza și ciobirea sau tocirea dinților. O minge antistres sau o muzică relaxantă pot reprezenta soluția la eliminarea cauzei unui astfel de obicei nociv. O altă metodă foarte bună de renunțare la roaderea dinților este adăugarea de ojă permanentă (unghii false): obiceiul va dispărea, iar unghia care înainte avea 3 mm va crește foarte frumos.

2. Inghesuirea dentară

Înghesuirile dentare produc suprasolicitări anormale asupra unor dinți, nevoiți să suporte forțele ce ar fi trebuit să fie distribuite uniform asupra tuturor. “Această situație poate favoriza fisurarea lor, tocirea sau chiar pierderea unui strat superficial de smalț de lângă gingie (leziuni cuneiforme).
Un aparat dentar fix sau mobil, în funcție de caz, va preveni aceste efecte nedorite”, explică doamna doctor Mihaela Dan. 

3. Folosirea dinților drept unealtă

Acesta este un alt obicei dăunător care trebuie eliminat, deoarece scoaterea capacelor de sticlă, tăierea aței sau benzii adezive cu dinții vor afecta chiar și cel mai rezistent smalț dentar. Fiecare instrument trebuie folosit conform indicațiilor producătorului, iar dinții sunt destinați mestecarii alimentelor, fiind un lucru înțelept evitarea unei presiuni suplimentare asupra lor.

4. Bruxismul 

Alt efect al stresului, scrâșnirea dinților, este extrem de dăunător dinților, articulației și musculaturii. Gutiera de bruxism poate proteja dinții de tocire și articulația de suprasolicitare.

5. Piercingurile

Da, piercingurile în limbă și buze pot părea la modă, mai ales pentru mulți adolescenți dornici să își descopere un stil personal. “Din păcate, în mod inevitabil un piercing metalic în limbă sau buză va lovi dinții foarte des în timpul vorbirii sau masticației, iar aceste microșocuri pot produce fisuri în smalț și chiar deplasarea dinților în timp”, atentioneaza specialistul ortodont.

6. Alimentele dure

Fisticul, floricelele de porumb, măslinele, piersicile sau alte fructe cu sâmbure tare pot deteriora dinții, dacă forța cu care mușcăm din ele este prea mare. Toate aceste alimente sunt interzise celor care poartă aparat dentar, deoarece pot dezlipi bracketurile, prelungind astfel durata tratamentului ortodontic.

7. Ronțăirea cuburilor de gheață

Se întâmplă frecvent ca persoanele care țin dietă să mestece cuburi de gheață ca truc de a potoli senzația de foame. “Din păcate, acest obicei este foarte solicitant pentru dinți, mai ales dacă este practicat în mod regulat.
În plus, expunerea la temperaturi foarte joase este un alt factor care îi poate deteriora. Este recomandat ca acest obicei să fie înlocuit cu mestecarea unor legume crude sau a gumei fără zahăr”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

8. Practicarea sporturilor fără protecție

Riscul de accident poate apărea în timpul practicării oricărui sport, cu excepția sportului minții: șahul! “În cazul practicării sporturilor cele mai expuse acestui risc, cum sunt cele care presupun contact fizic –fotbal, rugby, karate etc. – este indicată purtarea unei gutiere de protecție din silicon, care va evita fracturarea dinților și va proteja oasele maxilare și gingia”, recomandă specialistul ortodont.

9. Bătrânețea

Uzura normală apărută de-alungul anilor afectează întregul organism, iar dinții nu fac excepție: apar fisurile dentare, îngălbenirea lor și retragerea gingiilor. Dar să privim partea bună a lucrurilor: ne-am bucurat suficient de mult de viață, încât să ajungem să ne vedem dinții îmbătrâniți!
Asadar, cu toții cunoaștem elementele de bază atunci când vine vorba de menținerea sănătății dinților: periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură și vizitarea medicului dentist de două ori pe an.
Există, însă, anumite lucri pe care le facem și care pot anula beneficiile unei bune igiene orale, favorizând uzarea sau chiar ciobirea dinților. Identificarea și eliminarea acestor obiceiuri ne vor ajuta să ne bucurăm de o dantură frumoasă sănătoasă cât mai mult timp posibil.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod