Cele mai frecvente probleme care pot apărea la nivelul unghiilor

Afecțiunile la nivelul unghiilor afectează persoanele de toate vârstele și de cele mai multe ori nu prezintă un motiv serios de îngrijorare, răspunzând bine la metodele de tratament existente. Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat care sunt cele mai frecvente dintre ele, de ce apar și cum pot fi tratate.

Este un lucru normal ca unghiile să prezinte unele modificări în timp. Acestea pot deveni mai groase sau mai fragile pe măsură ce îmbătrânim; în timpul sarcinii pot deveni mai tari, mai moi sau mai casante, însă își revin în termen de 6 luni după naștere sau, în urma unui traumatism, își pot schimba culoarea sau chiar cădea, urmând să crească înapoi în termen de 6 luni. Alte probleme pot apărea ca urmare a unor infecții sau folosii unor tehnici incorecte de îngrijire.

Iată care sunt situațiile cel mai des întâlnite și cum pot fi ele gestionate:

1. Unghia încarnată

Probabil una dintre cele mai frecvente și deranjante probleme care apar la nivelul unghiilor, patului unghial și plicilor unghiale este unghia încarnată. “În cele mai multe cazuri această problemă este cauzată de o tehnică incorectă de tăiere a unghiilor, care sunt tăiate prea scurt și rotund la nivelul colțurilor. În aceste cazuri unghia poate crește în plica unghială provocând durere, disconfort, infecții repetate. Diagnosticul este clinic. În cazurile ușoare, deplasarea repetată manuală a plicii unghiale de lama unghială și tăierea în formă pătrată, cu margini libere, a unghiei poate duce la vindecare. Altfel, corecția se poate face chirurgical și impune înlăturarea parțială a unghiei și distrugerea unei porțiuni mici a matricei unghiale”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.

2.

Ciuperca unghiei

O altă problemă frecventă care poate apărea la nivelul unghiilor este onicomicoza sau ciuperca unghiei. Afecțiunea este întâlnită mai frecvent la nivelul unghiilor picioarelor, ea fiind favorizată de umezeală și încălțăminte ocluzivă.
În caz de onicomicoză unghia apare detașată de patul unghial și prezintă scuame sau, uneori este distrusă sau îngălbenită. Pe măsură ce infecția fungica devine mai profundă poate fi observată și decolorarea unghiei, îngroșarea și ruperea ei la colțuri. Tratamentul poate fi dificil, iar în primă faza unghia trebuie tăiată scurt și aplicate creme sau lacuri antifungice. Din păcate, acest tip de tratament poate fi dezamăgitor și mulți dintre cei afectați au nevoie de tratament oral timp de 12-16 săptămâni”, explică specialistul dermatolog.

3.

Unghiile casante

Unghiile friabile sunt și ele des întâlnite. De cele mai multe ori acestea sunt rezultatul folosirii frecvente de săpunuri și spălare frecventă, manipularea de detergenți, soluții de curățare. Pacienții care suferă de boli tiroidiene sau anemie sunt mai predispuși spre a se confrunta cu această problemă. "Este recomandată folosirea de săpunuri blânde, creme hidratante frecvent, purtarea de mănuși când sunt folositi detergenți și soluții de spălare. Unghiile trebuie tăiate scurt. Suplimentele alimentare pentru întărire a ungiilor precum și lacuri din aceeași categorie pot ajuta, însă dovezile clare medicale lipsesc”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.

4.  Verucile

Veruciile sau negii la nivelul unghiilor nu sunt nici ele rare. Acestea apar de cele mai multe ori la nivelul plicilor unghiale și apoi se extind la nivelul patului unghial, distrugând unghia.

"În astfel de cazuri, de cele mai multe ori este nevoie de hidroxiacizi puternici sau substanțe virucide aplicate timp îndelungat pentru tratarea problemei. Ele pot fi tratate și prin aplicația de azot lichid, însă înlăturarea chirurgicală sub anestezie locală rămâne una dintre cele mai eficiente metode de tratament”, explică specialistul dermatolog.

Copiii și adolescenții sunt cei mai predispuși la dezvoltarea acestei afecțiuni, mai ales dacă își rod unghiile, la fel ca și persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cele care se confruntă cu dermatita atopică.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod