"Inteligenta emotionala", editia a III-a, de Daniel Goleman

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau se citeste cu sufletul la gura si uimeste iarasi si iarasi, explicand ca atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim aici un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea.

Preluand rezultatele cercetarilor de ultima ora asupra creierului si comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenta.
Este binecunoscut termenul de IQ - coeficientul care masoara inteligenta umana innascuta si care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii. O asemenea intelegere lasa neexplicate, de pilda, situatiile in care persoane cu un IQ mediu sau relativ scazut au cunoscut un mare succes. De aceea, autorul ne propune o psihologie care acorda un interes egal si inteligentei sentimentelor.

Inteligenta emotionala (EQ) presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Ea da seama de felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele.
Vestea buna este faptul ca inteligenta emotionala poate fi imbunatatita. Deoarece copilaria este extrem de importanta in punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, autorul pune la indemana parintilor si profesorilor multe idei practice in aceasta privinta. Dar ea poate fi imbunatatita si cultivata inclusiv la varsta adulta.

Daniel Goleman este redactor la "The New York Times". Principalele teme pe care le abordeaza in articolele sale sunt inspirate din stiintele comportamentale si ale functionarii creierului.
A predat la Harvard (unde si-a luat si doctoratul) si la inceputul carierei sale de ziarist a fost redactor principal la Psychology Today.

Poti cumpara cartea "Inteligenta emotionala", editia a III-a, de Daniel Goleman, aparuta la editura Curtea Veche in anul 2008, din librarii, la pretul de 35 lei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod