„Însemnările unui nebun”

Teatrul Excelsior și Asociația culturală „DA” prezintă luni, 4 aprilie,  de la ora 19:30, spectacolul „Însemnările unui nebun” de Nikolai Vasilievici Gogol, în regia lui Alexandru Nagy, cu actorul Dan Andrei. Un spectacol unic, în care nebunia nu este ceea ce pare a fi!
                                                  

„Însemnările unui nebun" pune în lumină tulburările psiho-emoționale ale lui Aksenti Ivan Poprișcin – funcționar civil din clasa de jos (consilier titular) din Sankt Petersburg, care nu se poate adapta umilinței sistemului birocratic din Rusia.

Experiența sufletească intensă, plină de frustrări, obsesii și vise de avansare pe scara socială, durerea dragostei neîmpartășite, confuzia și incertitudinea identității sale, fac loc nebuniei. Aceasta se instalează treptat, culminând cu autoîncoronarea ca rege al Spaniei: astăzi e o zi de mare sărbătoare, în Spania este rege. A fost găsit. Acest rege sunt eu!”…La final, Poprișcin, se declară învins de sistemul nedrept și își imploră mama să-l salveze și să-l cheme la ea pe lumea cealaltă.

Dramatism, umor, fatalitate, confesiuni, joc al minții? Poate modul de funcționare a societății să  strivească personalitatea? Bazat pe celebra nuvelă a lui Gogol, spectacolul aduce în atenția spectatorilor un subiect actual al vremurilor noastre, reușind să marcheze felul în care dezechilibrul și nesiguranța reușesc să pătrundă în viețile tuturor.
Umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări.  Cine este de fapt nebunul, cine dă șah și cine mat?

Spectacol în memoriam actorul Cristian Tutză. Regia: Alexandru Nagy. Scenografie: Miruna Varodi
Coloana sonora: Danni Ionescu. Durata: 65 min

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod