Cinema în Aer Liber continuă cu încă șase filme între 4 - 9 septembrie

Cinema în Aer Liber a ajuns deja la jumătatea proiectului de cinema neconvențional care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan. 12 filme, fie nominalizate și premiate anul acesta la Globurile de Aur, Festivalul de Film de la Cannes, Premiile Cesar și Oscar, fie din retrospectiva de filme clasice românești, mai pot fi văzute, de marți până duminică, de la 21:00, cu intrarea liberă pentru public în limita locurilor disponibile.

În primele două săptămâni spectatorii s-au putut delecta cu peliculele premiate ca  “Au Revoir La-Haut” (r. Albert Dupontel), “L’Atelier” (r. Laurent Cantet), “In the Fade” (r. Fatih Akin), “Loving Vincent (r. Hugh Welchman, Dorota Kobiela)”, “România neîmblânzită” (r. Tom Barton-Humphreys), “Un beau soleil interieur” (r. Claire Denis) și “Happy End” (r. Michael Haneke), alături de memorabilele “Nea Mărin miliardar” și “Mihai Viteazul”(r. Sergiu Nicolescu) și „Veronica” (r. Elisabeta Bostan).


Programul din săptămâna 4 – 9 septembrie este:


4 septembrie – L’Atelier
(r. Laurent Cantet, nominalizat în competiția Un certain regard, la Cannes 2017, AP12), cel de-al 8-lea film al renumitului regizor francez Laurent Cantet (Entre les murs), vorbește despre dificultatea generației tinere de a-și găsi locul într-o societate violentă, ruptă între probleme sociale și politice.


Olivia (Marïna Fois), o scriitoare celebră, organizează un atelier de vară la care participă un grup de tineri din sudul Franței. Printre ei, Antoine, un tânăr conflictual și talentat, care rupe dinamica grupului.

Olivia este deopotrivă îngrijorată și fascinată de violența lui Antoine și încearcă să-l cunoască dincolo de granițele Atelierului.


5 septembrie – România neîmblânzită
(r. Tom Barton – Humphreys, AG) arată cum, în inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent.


Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire, iar filmul va dezvălui toate aceste povești incredibile.


6 septembrie – Pororoca
(r. Constantin Popescu, Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la San Sebastian, N15) spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani).

Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.


7 septembrie – The Square (r. Ruben Östlund, câștigătorul Palme d’Or la Cannes în 2017, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2018, câștigător a 6 premii ale Academiei Europene de Film, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, N15), îl aduce în prim-plan pe Christian, un respectat curator al unui muzeu de artă contemporană. Divorțat, dar tată devotat a doi copii, conduce o mașină electrică și sprijină cauze nobile.


Expoziția sa, The Square / Pătratul, este o instalație care invită trecătorii să mediteze la altruism și la responsabilitatea pe care o au ca ființe umane. Uneori, însă, este dificil să trăiești conform propriilor tale principii: răspunsul prostesc al lui Christian la furtul telefonului său îl aruncă într-o serie de situații jenante.

Între timp, agenția de PR a muzeului crează o campanie neașteptată pentru The Square. Feedbackul este copleșitor și îl aruncă atât pe Christian, cât și muzeul, într-o criză existențială.


8 septembrie – Reconstituirea (r. Lucian Pintilie, N15) spune povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, malițios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral și spiritual, în labirintul bășcăliei, varianta specific românească și degradată a spiritului balcanic.

Sunt de reținut și interpretările de excepție ale actorilor George Mihăiță, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ștefan Moisescu - cele mai valoroase din întreaga lor carieră cinematografică.


9 septembrie – Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu, câștigător al Un Certain Regard la Cannes 2006) -  București, 1989. Eva, fratele ei mai mic Lalalilu si parinții lor locuiesc intr-un cartier mărginaș al capitalei. Lalilu are 7 ani si o adora pe Eva.

Ea are 17 ani si este pentru prima dată îndrăgostită. Viața Evei se schimbă însă în ziua în care ea și Alexandru sparg în școală, din greșeală, bustul lui Ceaușescu. Sunt prinși și li se cere să își facă autocritica în fața adunării școlare. Obligat de tatăl său, Alexandru se umilește și scapă. Eva refuză, este exmatriculată și transferată la o școală profesională de la periferia orașului. Îl părăsește pe Alexandru si, împreună cu Andrei, pune la cale un plan să fugă din România. Vor să treacă Dunărea înnot. Martor al plecării celor doi, Lalilu ia decizia vieții lui.


Evenimentul își propune să ofere spectatorilor o alternativă la vizionarea filmelor la televizor sau în multiplexuri și, prin selecția prezentată, urmărește să atragă publicul larg către filmele de autor. Deși pe insulă, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene.


Accesul publicului la acest eveniment este liber.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod