Apa minerală Azuga te „întinerește și slăbește”

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), organizaţie neguvernamentală apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă din anul 1990, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici şi instituţiile statului, reprezentată legal de domnul COSTEL STANCIU, în calitate de Preşedinte, vă aduce la cunoştinţă următoarele:

La data de 1 septembrie 2013, APC România a lansat campania națională împotriva practicilor comerciale incorecte pe piața din România.
O astfel de practică identificată și adusă la cunoștința noastră de consumatori o reprezintă mențiunea înscrisă pe ambalajul apei minerale Azuga ”Apă de Izvor” produse de Azuga Waters SRL.

Astfel, pe ambalajul produsului este menționat clar că apa minerală Azuga este ”de 7 ori mai bună”, fiind enumerate apoi 7 beneficii ale apei cu pH 8,3 (apă alcalină). Mențiunea aceasta nu este însoțită de niciun fel de referință la date statistice sau studii din care să reiasă concluzia că această apă ar fi de 7 ori mai bună.
Simplul fapt de a enumera 7 beneficii potențiale ale apei, nu sunt suficiente pentru a demonstra corectitudinea afirmației.

Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, cu modificările și completările ulterioare, ”o practică comercială este considerată ca fiind înșelătoare dacă aceasta contine informatii false sau, în orice situatie, inclusiv prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informatiile sunt , în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.

Or, în lipsa unor studii, date statistice, rapoarte de evaluare sau alte asemenea, care să fie mentionate pe ambalajul produsului dumneavoastră, în vederea informării consumatorilor, practica de a afirma că apa minerală Azuga ”Apă de Izvor” este de 7 ori mai bună, chiar dacă această informatie poate fi în esentă una corectă, reprezintă o practică comercială înșelătoare, interzisă și sanctionabilă de Legea 363/2007.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod