Afacerea socială Meșteshukar ButiQ și-a lansat colecția de design interior la Stockholm Design Week

Designerii suedezi de la Glimpt Studio împreună cu meșteșugarii romi din rețeaua Meșteshukar ButiQ au creat o colecție limitată de produse având ca bază artistică conceptul de nomadism și schimburile culturale produse de acesta. Colecția a fost prezentată săptămâna trecută la Stockholm Design Week cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Încă din 2014 Institutul Cultural Român a contribuit la Stockholm Design Week prin concepte curatoriale ce au implicat obiecte meșteșugărești  și principii de design modern. Este prima dată când Institutul Cultural Român prezintă o astfel de colaborare: Suedia – România, ca rezultat al unei inițiative independente venită din partea rețelei de întreprinderi de economie socială Meșteshukar ButiQ.

Expoziția poate fi vizitată la Institutul Cultural Român din Stockholm până pe data de 4 martie 2016. Proiectul va fi apoi preluat de Muzeul din Falkenberg, unde expoziţia va fi inaugurată în data de 8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor.


Nomadismul a început prin a fi o realitate universală, cu funcție socială și culturală. Nomazii au reușit să schimbe atât granițele geografice cât și mentalul colectiv. Cu toate acestea chemarea nomadă a supraviețuit în adâncurile omului contemporan, s-a adaptat la noul mediu și și-a găsit o nouă formă în artă și în design.

Glimpt Studio a înțeles această nevoie de a păstra arta meșteșugului și de a-i da ocazia să prindă formă în obiecte contemporane de design. Glimpt Studio a dezvoltat o metodă de lucru inedită bazată pe motivație și simțul curiozității. Această metodă combină interesul pentru meșteșugurile tradiționale, descoperirea unor noi culturi, călătoriile și nu în ultimul rând oamenii.
În România designerii suedezi s-au integrat perfect în comunitățile de meșteșugari romi, le-au ascultat poveștile și cel mai important, au schimbat experiențe unice între design și tehnica tradițională romă.

Mattias Rask și Tor Palm au reușit să înțeleagă prin proiectul Glimpt Studio aspecte ale nomadismului care marchează încă cultura romă. S-au lăsat inspirați de orice detaliu al vieții, de produsele meștesugarilor și au creat această expoziție de produse care demonstrează că meștesugul poate fi o artă cu valențe moderne. Proiectele lor i-au purtat până acum în Africa de Sud, Vietnam, Peru şi, cel mai recent, România.

Pe durata expoziției de  la Stockholm vor avea loc discuții între cei doi designeri, Mattias Rask și Tor Palm, un reprezentant al organizației Meșteshukar ButiQ, Andrei Georgescu și Helena Hertov, curator al muzeului Falkenberg, având ca temă de discuții design-ul social și schimburile de experiență.

Meșteshukar ButiQ este un suporter activ în spațiul românesc în susținerea meșteșugurilor tradiționale rome prin crearea unor colecții de produse care beneficiază de valoarea tehnicilor de lucru rome și a tradițiilor demult uitate.
Căldărarii, argintarii, împletitorii și rudarii au avut astfel ocazia să-și continue meșteșugul și să-l valorifice prin prezența designerilor internaționali.  Este a treia expoziție de design la care afacerea socială este prezentă, după Viena Design Week și Romanian Design Week. Produsele pot fi văzute în România în magazinul din strada Edgar Quinet nr. 7, lângă Casa Capșa, și comandate online pe www.mbq.ro. Pe lângă colecția de obiecte în serie limitată de home décor brandul reunește și colecții de bijuterii și haine.  În perioada următoare magazinul Meșteshukar ButiQ va prezenta serii limitate de cadouri tematice pentru Mărțisor și Paște.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod