“Este o senzaţie minunată să ştii că poţi să creezi ceva ce va ajuta mii de oameni!” - Ana-Maria Mihălceanu, Application Developer, IBM România

Ana-Maria Mihălceanu face parte din acei tineri din generaţia“Millenials” care ne scriu viitorul în linii de cod. Curiozitatea este trăsătura care o motivează. Nu îi place să meargă pe drumuri bătătorite şi caută soluţii creative la problemele complexe pe care le întâlneşte. Printre colegii ei, pe care îi ajută ori de câte ori are ocazia, dar şi printre cei cu care interacționeaza în comunitatea tehnică locală, este cunoscută drept “Ana”.
 
Ana, spune-ne câteva cuvinte despre tine, despre viaţa ta personală şi profesională.
 
Ana-Maria Mihălceanu: Există câteva mituri despre femeile care lucrează în domeniul IT, în special despre cele care scriu linii de cod, cum că nu ar fi interesate de feminitatea lor. Mie, de exemplu, îmi place mult ceea ce fac, îmi place să scriu linii de cod şi să îmi dezvolt abilităţile de programare, dar la fel de mult îmi place şi să fac cumpărături online, să ies cu prietenii în oraş, să citesc reviste de modă şi să fiu la curent cu ceea ce se întâmplă în lume. Îmi place, de asemenea, să practic yoga, pentru a rămâne conectată cu mine însămi. Viaţa nu se rezumă doar la carieră. Trebuie să faci şi lucrurile care îţi plac, să interacţionezi cu alţi oameni şi să ai grijă de tine. Faptul că lucrez pentru IBM m-a ajutat să găsesc un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. IBM este o companie care înţelege cât de valoroşi sunt angajaţii şi pentru ca aceştia să fie creativi şi eficienţi, trebuie să aibă grijă de ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care îmi place aşa de mult să lucrez la IBM.
 
Ce te-a determinat să alegi această carieră?

Încă de când eram în liceu îmi plăceau foarte mult matematica şi informatica. Mai târziu am devenit interesată şi de fizică. Când am început facultatea am făcut o adevărată pasiune pentru această ştiinţă. A fost o experienţă minunată să fiu studentă la Facultatea de Automatică a Universităţii Politehnice Bucureşti, pentru că am învăţat câte puţin din fiecare, iar când am absolvit mă simţeam pregătită să lucrez în domeniu. La un moment dat, am avut de ales între două specializări, hardware şi software. Am ales partea de software, deoarece am fost fascinată de această specializare.

Mi-am dat seama câte lucruri frumoase pot crea. Din punctul meu de vedere, aplicaţiile web sunt locul în care îţi poţi manifesta creativitatea.
 
Când ai descoperit că îţi place matematica?

Matematica mi-a plăcut încă de când eram în clasa a V-a, când am participat pentru prima oară la olimpiadă. Mereu mi-a plăcut să găsesc soluţii, să rezolv probleme.  Când eram elevă la Colegiul Naţional “Nicolae Balcescu” din Brăila, cu cât problema era mai dificilă, cu atât mai mult îmi făcea plăcere să o rezolv. 

Cu ce te ocupi acum în cadrul IBM?

La IBM fac parte din serviciul Interactive Experience, iar ziua mea de lucru este, de regulă, împărţită în două; pe de o parte, sunt app developer, iar pe de altă parte îndrum activităţile în cadrul proiectelor din care fac parte. Prin munca mea, contribui la platforme sau aplicaţii care necesită integrarea mai multor tipuri de tehnologii. În cea mai mare parte a timpului lucrez cu Java, dar folosesc şi câte puţin din Angular sau NodeJS, motivul fiind că unele aplicaţii moderne presupun folosirea a mai mult de un limbaj de programare pentru a fi performante şi a satisface cerinţele utilizatorilor. Un plan bine pus la punct ne ajută să avem un start bun şi să livrăm cu succes ceea ce ne-am propus. Printre alte lucruri pe care le facem, se numără jocurile logice cu care ne amuzăm în pauzele de masă. Aplicaţiile pe care le dezvoltăm şi le îmbunătăţim continuu sunt folosite de companii din diverse domenii de activitate, de la Education și Banking, până la Retail şi Sănătate.
 
Care este, din punctul tău de vedere, profilul femeilor care lucrează în IT?

Pot spune că suntem multitasking şi atente la detalii. Mie, de exemplu, îmi place să fiu foarte atentă şi să fiu sigură că totul funcţionează exact aşa cum trebuie. Cred că lucrul în echipe diversificate îmbunătăţeşte eficiența şi rezultatul final. Diversitatea în cadrul IBM înseamnă mult mai mult, înseamnă înţelegerea oamenilor, a pieţelor multi-culturale pe care activăm, astfel devenind relevanţi. Unul dintre scopurile companiei este de a încuraja fetele şi femeile care sunt la liceu sau facultate să îşi continue educaţia pentru a obţine locul de muncă pe care şi-l doresc în IT.


 
Ştiu că tu eşti şi speaker la diferite evenimente. Despre ce vorbeşti?

În general, vorbesc despre cum poţi utiliza tehnologii de actualitate sau metode pentru a-ți facilita viaţa de dezvoltator, dar şi pentru a-ţi spori  eficiența atunci când lucrezi. Încerc să transmit ideea că atunci când  programezi nu eşti limitat de limbajul de programare şi că poţi să faci lucrurile bine, indiferent de acesta. Prezentările mele sunt bazate pe experienţele şi experimentele proprii.

Cum priveşti dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, din perspectiva unui developer?

Cred că pe viitor Inteligenţa Artificială ne va ajuta, prin extragerea datelor, să vedem trend-urile şi să înţelegem mai bine acţiunile anterioare şi viitoare. De la apariţia calculatoarelor, oamenii au creat a o multitudine de date, iar cantitatea de informaţii este într-o creştere rapidă datorită smartphone-urilor şi a altor device-uri inteligente, precum maşinile. Noi putem învăţa multe lucruri pe baza acestor date. Ceea ce AI poate face pentru noi este să ne ajute să sintetizăm aceste date mult mai rapid, în comparaţie cu metodele tradiţionale, oferindu-ne, practic, o mai bună înţelegere a lor. Putem observa deja beneficiile aduse de soluţiile AI şi Cognitive, precum şi potenţialul pe care acestea îl au de a îmbunătăți multe aspecte ale vieţii. De exemplu, dacă sunteţi curioşi să vedeţi cât de bine v-aţi făcut CV-ul, puteţi utiliza un abonament la contul Cloud gratuit şi o aplicaţie de probă care foloseşte Watson Personality Insights pentru a analiza un text dat, faceţi copy-paste al CV-ului, iar aplicaţia vă va oferi impresii despre conţinutul lui. Doar câteva click-uri în interfaţa web a Cloud-ului şi puteţi obţine o perspectivă cuprinzătoare a CV-ului! Să fiu sinceră, acesta a fost primul lucru pe care l-am încercat cu Watson în IBM Cloud Platform. Cu platforma AI de la IBM, Watson, ajutăm deja companiile să creeze şi să transforme serviciile din diverse industrii, precum Healthcare, Banking şi Transport.
 
Cum priveşti evoluţia ta personală ? Unde te vezi ca specialist IT peste câţiva ani?

Voi continua să experimentez şi să învăţ despre noi tehnologii şi metode de integrare. Însă cel mai important – voi încerca să îi ajut pe cei care se confruntă cu probleme prin care am trecut şi eu, la un moment dat, oferindu-le îndrumare şi soluţii.

Mă văd lucrând împreună cu colegii la găsirea de noi modalităţi de a folosi tehnologiile AI (ca în scena din filmul “Iron Man”, când Tony Stark vorbeşte cu asistentul sau JARVIS, care este un AI, iar JARVIS este capabil să poarte o conversaţie, oferindu-i ca feedback sugestii).  Așa văd eu viitorul nostru: având un asistent bazat pe inteligență artificială, care să ne răspundă la întrebări, care să ne ofere feedback instant despre ce și cum lucrăm, într-un mod natural, ca și când am avea un dialog cu un coleg.
 
Spuneai ca shopping-ul online este una din pasiunile tale. Ce cumperi de obicei?

Cumpăr articole vestimentare, gadgeturi,  diverse servicii pentru a-mi facilita întreţinerea locuinţei. În prezent, sunt mulți oameni care preferă să facă shopping online, profitând de smartphone-uri și de aplicaţii. Fiind și eu unul dintre clienţii magazinelor online, am fost curioasă să văd ce a dezvoltat IBM pentru acest domeniu. Folosind tehnologiile IBM, poţi avea un asistent personal peste tot cu tine, pe PC,  tabletă sau smartphone. De exemplu, Lotte Group a lansat Lotte Shopping Advisor (LOSA), un chatbot bazat pe tehnologia IBM Watson, care îţi oferă servicii de shopping mult mai personalizate. LOSA poate informa consumatorii despre produsele aflate în magazinele online, dar și în cele tradiţionale, evenimentele și activităţile organizate  în magazine și o mulţime de alte lucruri.

Ce părere ai despre shopping-ul tradiţional?

Fac şi shopping tradiţional, dar destul de rar, doar când ies cu prietenele. E mai confortabil să cumperi de acasă sau de pe telefon.

Ce alte hobby-uri mai are un specialist IT?

Fac yoga acasă, din când în când, deoarece este o metodă prin care pot să mă conectez cu mine însămi şi să mă eliberez de stres. Yoga mă ajută foarte mult. Îmi place, de asemenea, să călătoresc, să petrec timpul cu prietenii. Atunci când mă duc la conferinţe în alte tări, ador să mă întâlnesc cu prietenii mei de acolo. Lucrând în cadrul unei companii internaţionale, am avut şansa să călătoresc mult şi să cunosc o mulţime de oameni din culturi diferite şi experţi din diverse domenii, să împart experienţele mele cu ei, să învăţ şi să mă dezvolt ca persoană.

Chiar dacă ţinem legătura prin reţelele de socializare, e un lucru complet diferit atunci când ne întâlnim faţă în faţă.

De ce s-ar apuca de programare o tânără care este acum în liceu?

Este o carieră minunată care te lasă să te exprimi într-un mod unic. Le încurajez pe tinerele interesate de ştiinţă şi tehnologie să îşi urmărească visul şi să îşi facă o carieră în domeniu. O carieră în IT te răsplăteşte foarte bine, iar dacă eşti pasionată, te vei bucura de fiecare etapă a ei! Este o senzaţie grozavă să scrii un cod, iar apoi să vezi rezultatul, să vezi cum funcţionează. Fie că este vorba de un cod care genereazĂ ceva vizual, fie că este vorba de o implementare complexă back end, impactul muncii tale va fi tangibil. Este un domeniu în care poţi să îţi manifești creativitatea – fiecare bucată de cod este o piesă într-un puzzle care poate ajuta în viaţa de zi cu zi! Dacă îţi place să creezi, să schimbi şi să combini elemente care iniţial nu par a avea legătură unul cu altul, programarea este un mod excelent de a face acest lucru! Faptul că ştii că ceea ce creezi tu va ajuta mii de oameni îţi dă o stare fantastică, greu de descris în cuvinte! Toate aspectele vieţii vor fi influenţate de IT în viitor. IT-ul trebuie să ne ajute să ne facem vieţile mai uşoare, să rezolvăm probleme, să economisim timp, să fim mai productivi. IT-ul nu  fost inventat doar pentru că inginerii se plictiseau. Ar trebui să folosim timpul economisit de noile tehnologii într-un mod constructiv, plăcut, dar și pentru petrecerea lui alături de cei dragi.

Care sunt industriile pentru care ai dezvoltat aplicaţii?

Am ajutat la dezvoltarea de aplicaţii pentru Education, Banking,  Retail. Aplicaţiile pe care le-am dezvoltat ajută la creşterea gradului de satisfacţie a consumatorilor, la întărirea eficienței operaţionale și la transformarea procesului educaţional într-unul eficient și modern.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod