Transplantul de uter, o nouă șansă pentru femeile care nu pot avea copii

Primele două transplanturi de uter din lume de la mame la fiice au fost realizate la sfârşitul săptămânii trecute, în Suedia. Scopul operației este de a le ajuta pe cele două tinere să aibă copii, au anunţat, marţi, reprezentanţii Universităţii din Göteborg.
"Una dintre femei şi-a extirpat uterul după un tratament contra unui cancer de col uterin. Cealaltă femeie s-a născut fără uter. Cele două femei au vârsta de 30 de ani", se afirmă în comunicatul comun emis de Universitatea din Göteborg şi Spitalul Universitar Sahlgrenska din acelaşi oraş.

"Mai mult de 10 chirurgi au participat la operaţii, care s-au desfăşurat fără complicaţii. Femeile care au primit uterele se simt bine, dar sunt obosite după operaţii", a declarat Mats Brännström, profesor la catedra de ginecologie-obstetrică de la Universitatea din Göteborg, coordonatorul echipei de medici.
"Mamele care şi-au donat uterele sunt deja pe picioarele lor, pot să meargă şi vor fi externate peste câteva zile"
, a adăugat Mats Brännström.

Tinerele vor trebui să aştepte un an înainte de a putea să înceapă o procedură de fecundare in vitro cu propriile lor ovule congelate, a precizat profesorul Mats Brännström, într-un scurt film care însoţeşte comunicatul de presă.

Numele pacientelor suedeze nu au fost divulgate. Medicii au precizat că nu vor considera reușite operațiile până când tinerele vor rămâne însărcinate.
"Nu vom putea vorbi de un succes deplin până când nu vor rezulta copii", a declarat medicul Michael Olausson pentru agenția Associated Press. "Asta va fi cea mai bună dovadă", a adăugat el.

Echipa coordonată de profesorul Mats Brännström, care include 20 de specialişti, lucrează la acest proiect din anul 1999, informează BBC.

Anul trecut, o echipă medicală din Turcia a anunțat că a reușit transplantarea uterului de la femeie decedată, însă medicul Olausson a declarat că nu este sigur dacă tânăra care a primit organul a început deja un tratament de fertilizare.

Potrivit BBC, primul transplant de uter a fost realizat în anul 2000, în Arabia Saufită, dar organul a trebuit să fie scos după trei luni, din cauza unei hemoragii.

Anul trecut, Eva Ottoson (56 de ani), din comitatul englez Nottingham, a declarat că speră să devină prima femeie care își donează uterul fiicei sale.
În vârstă de 25 de ani, Sara locuiește în Suedia și s-a născut fără organul reproductiv. Nu este însă clar dacă aceste două femei au fost implicate în operațiile realizate săptămâna trecută la Göteborg, relatează BBC.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simika pe 19 Sep 2012, 09:18
    foarte frumos...

    Mamele si -au facut datoria, si se pare ca o fac in continuare fata de copiii lor...Si eu as face acelas lucru, de ce nu? Avand in vedere ca sunt foarte multe casnicii care se destrama din cauza faptului ca femeile nu pot ramane insarcinate, nu vad de ce sa nu poti schimba acest lucru! Si la urma urmei, cine nu doreste sa aiba propiul copil?

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod