Locul de munca: pericol pentru sanatate

Lucratorii europeni se confrunta cu riscuri pentru sanatate noi si in crestere din cauza substantelor periculoase: de zece ori mai multe persoane decedeaza din cauza substantelor periculoase decat din cauza accidentelor de munca!
Contactul cu o mare varietate de produse chimice si alte substante periculoase la locul de munca pericliteaza sanatatea lucratorilor de pe tot teritoriul Europei, iar nanotehnologia este unul din riscurile care genereaza cele mai multe motive de ingrijorare in randul expertilor din 21 de tari europene.

Un raport al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA) – intitulat Previziunile expertilor privind riscurile chimice emergente – identifica principalele grupuri de substante care ar putea prezenta riscuri noi si in crestere pentru lucratori, contribuind la aparitia unor boli care variaza de la alergii, astm si infertilitate pana la diverse tipuri de cancer.


Substantele periculoase nu sunt intalnite doar in industria chimica, ci si in domenii de activitate precum agricultura, acordarea de ingrijiri medicale, constructiile si in multe intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) din afara industriei chimice.

"Se estimeaza ca, in fiecare an, au loc 74 000 de decese din cauze profesionale datorate substantelor periculoase intalnite la locul de munca. Aceasta inseamna ca de 10 ori mai multe persoane decedeaza din cauza substantelor periculoase decat din cauza accidentelor de la locul de munca.
Numeroase companii nu acorda suficienta atentie eliminarii sau inlocuirii substantelor periculoase. Managementul riscurilor chimice este inadecvat in special in cadrul IMM-urilor si firmelor subcontractante"
, afirma Jukka Takala, directorul Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca.

Previziunile expertilor privind riscurile chimice emergente, redactate de 49 de experti din intreaga Europa, plaseaza nanoparticulele in fruntea listei de substante impotriva carora lucratorii au nevoie de protectie. Nanotehnologia este utilizata, de exemplu, in cosmetice si produse IT si se preconizeaza ca se va extinde rapid, devenind o piata globala de mai multe miliarde de euro.
Desi sunt necesare cercetari suplimentare cu privire la gradul de afectare a sanatatii umane de catre nanoparticule, sunt disponibile suficiente informatii pentru dezvoltarea de practici de lucru provizorii in vederea reducerii expunerii de la locul de munca.

In numeroase domenii de activitate, pielea lucratorilor este expusa la substante chimice, rezultatul fiind o crestere a numarului de persoane afectate de boli alergice. Se estimeaza ca substantele chimice sunt responsabile pentru 80-90% din bolile de piele, care se situeaza pe locul secund (13,6%), pe o scara a bolilor ocupationale, in urma afectiunilor musculo-scheletice.
Chiar si asa, nu exista metode stiintifice autorizate de evaluare a efectului acestor substante asupra pielii sau de stabilire a unor niveluri sigure de expunere dermica.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod