Boli de inima

În România, 9 din 10 persoane cu insuficienţă cardiacă nu ştiu că au acest diagnostic

Specialiştii trag un semnal de alarmă asupra faptului că insuficienţa cardiacă este o boală cronică gravă, însă foarte mulţi pacienţi nu ştiu că au acest diagnostic.
Aproximativ un milion de persoane din România suferă de insuficiență cardiacă, adică 4.7% din populație, conform studiilor. Însă, 9 din 10 persoane care suferă de insuficiență cardiacă, în România, nu știu că au acest diagnostic.

Insuficiența cardiacă este o boală cronică gravă, în care inima nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre organe, pentru a susține funcționarea acestora. Cele mai frecvente cauze de insuficiență cardiacă, în România, sunt: infarctul miocardic și alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arterială, boli ale valvelor inimii și malformațiile congenitate cardiace.


25.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu insuficiență cardiacă, la noi în țară


Specialiştii susţin că insuficiența cardiacă este prima cauză de internare în spitalele din România. De asemenea, supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticul de insuficiență cardiacă este mai mică decât supraviețuirea în multe forme de cancer.
Simptomele insuficienței cardiace pot include respirația grea și oboseala extremă, împiedicându-i pe pacienți să muncească sau să ia parte la activitățile sociale obișnuite, efectul fiind izolarea socială, anxietatea și depresia.

O mai bună informare a pacienților pentru conștientizarea implicațiilor medicale și non-medicale ale bolii ar îmbunătăți calitatea vieții acestora.

“9 din 10 pacienți diagnosticați cu insuficiență cardiacă nu știu că suferă de această boală, aspect care indică o majoră problemă de comunicare între medic și pacient, pe acest subiect.
În plus, sunt puține persoanele care recunosc factorii de risc, semnele și simptomele insuficienței cardiace. De aceea, îmbunătățirea comunicării medic-pacient prin schimbarea oaradigmei clasice <medicul spune, pacientul execută> este esențială, în așa fel încât pacienții cu insuficiență cardiacă să nu mai fie expuși riscului de deces prematur și, pe de altă parte, să aibă o calitate a vieții mult mai bună”
, a afirmat dr. Marius Geantă, co-fondator și președinte, Centrul pentru Inovație în Medicină.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod