Avertismentele de pe pachetele de tigari salveaza vieti!

La aproape 1 an de la introducerea masurii de inscriptionare a produselor din tutun cu "pictograme", in tara noastra s-a inregistrat un impact favorabil asupra schimbarii atitudinii si comportamentului fumatorilor. De asemenea, avertismentele combinate au condus la o mai buna informare a consumatorilor despre efectele fumatului.
Dupa aparitia imaginilor pe pachetele de tigarete, fumatorii au inceput sa se gandeasca sa renunte la tutun si chiar sa incerce sa nu fumeze, o buna parte din ei reusind sa fie abstinenti mai mult de o saptamana. Dintre acestia, cei mai multi au reusit sa se abtina de la fumat cel putin o saptamana, conform Ministerului Sanatatii.

Avertismentele combinate de pe pachetele de tigari au determinat mai multi fumatori sa-si modifice modul de a fuma in incercarea de a diminua efectele asupra organismului, comparativ cu avertismentele-text.
Astfel, respondentii afirma ca au stins tigara mai repede (16,4% fata de 13,1%), au amanat fumatul (10,7% fata de 7,7%), au schimbat marca de tigari cu una "mai usoara" (24,4% fata de 21,6%). Desi, din punct de vedere al scaderii riscurilor pentru sanatate, modificarea modului de a fuma nu este eficienta, totusi ea este un indicator al schimbarii atitudinii fumatorului: constientizeaza riscurile dar inca nu se simte pregatit sa faca pasul final.

O explicatie a acestor transformari este oferita tot de analiza impactului pictogramelor: fumatorii cunosc mai bine si mai complet efectele fumatului iar vederea pachetului de tigari nu mai provoaca placere ci genereaza o reactie emotionala negativa puternica: dezgust, scarba pentru 35,1% dintre respondenti; teama, frica pentru 30,6% dintre fumatori.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in regiunea Europa, fumatul este principala cauza de mortalitate prematura in randul adultilor, la fiecare 6 secunde, 1 om murind datorita tutunului. De aceea, renuntarea la fumat este una din cele mai eficiente masuri de imbunatatire a sanatatii publice pe termen scurt si mediu.

Din 1 iulie 2009, toate pachetele de tutun (deci nu numai tigaretele) trebuie sa fie inscriptionate cu avertismente combinate. La aceasta data expira perioada de "gratie" acordata pentru epuizarea stocurilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod