15 septembrie: Ziua Mondiala a Limfomului

In perioada 12 - 18 septembrie are loc prima tabara de creatie dedicata pacientilor cu limfom. Lucrarile realizate de pacienti sunt expuse astazi in cadrul unei expozitii, marcand Ziua Mondiala a Limfomului.
Evenimentul este organizat de Roche Romania si Societatea Romana de Hematologie sub sloganul "Implineste-ti visul!" si impreuna cu pacientii cu limfom vor lua in discutie si oportunitatea constituirii unei asociatii nationale care isi propune sa sustina si sa promoveze drepturile tuturor celor care sufera de aceasta maladie grava. Totodata, evenimentul si-a propus sa marcheze si constituirea Asociatiei Pacientilor cu Limfom din Romania, care urmeaza sa se afilieze Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

Compania Roche Romania este alaturi de pacientii cu limfom si prin alte initiative care urmaresc cresterea gradului de informare a acestora cu privire la aceasta maladie.
Printre acestea mentionam Ghidul Pacientului Informat si o brosura ce contine informatii cu privire la recunoastrea semnelor si simptomelor limfomului. In anul 2009, va fi disponibil pentru pacienti si pentru publicul larg un site internet unde pot fi gasite informatii despre limfoame, in limba romana.

Manifestarile din Romania, ocazionate de Ziua Mondiala a Limfomului, marcata in fiecare an pe data de 15 septembrie, fac parte dintr-o campanie globala desfasurata sub sloganul “Know your nodes”, organizata de Lymphoma Coalition.
Campania a pornit de la premiza ca oamenii nu sunt suficient informati asupra acestei boli si stiu in general foarte putine despre sistemul limfatic. Incepand cu anul 2007, campania globala de informare asupra limfomului se desfasoara in aproximativ 30 de tari din intreaga lume.

Lansata in 2004 si stabilita ca data fixa in calendarul sanatatii, Ziua Mondiala a Limfomului indeamna medici, asistente, asociatii de pacienti, pacienti si familiile lor sa se alature intr-o campanie unita de informare a publicului despre limfom, despre semnele si simptomele sale si despre cum aceasta boala afecteaza viata a mii de oameni la nivel mondial.


Prin aceasta actiune de informare, oamenii de pretutindeni pot recunoaste mai usor semnele si simptomele acestuia ceea ce va duce negresit  spre diagnosticarea si tratarea timpurie a bolii, cu cele mai bune sanse de vindecare.


De ce Ziua Mondiala a Limfomului?


In ciuda faptului ca, la nivel mondial, 1 milion de oameni traiesc cu limfom si aproximativ 1000 de oameni sunt diagnosticati cu aceasta boala in fiecare zi, cercetarile arata ca :
1. Mai putin de 50 % dintre persoane nu cunosc riscurile acestei boli.
2.
Aproximativ trei sferturi (74%) din populatia globului nu cunoaste faptul ca limfomul este o forma de cancer.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mircea pe 16 Sep 2008, 14:06
    Intr-adevar multi sunt insuficient informati...

    "... ca oamenii nu sunt suficient informati asupra acestei boli si stiu in general foarte putine despre sistemul limfatic" Din pacate insa nici medicii nu stiu foarte multe despre limfom sau cancere in general. Daca ar sti, s-ar putea explica mecanismul care declanseaza un cancer mult mai exact si am preveni in loc sa tratam efecte...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod