Scolioza: o afectiune aparuta la pubertate

Tratament Potrivit Elisabetei Pasztai, kinetoterapeut principal la Spitalul Clinic de recuperare Baile Felix, formele de tratament sunt: kinetoterapia asociata cu fizioterapia, balneohidrokinetoterapia, masajul, tratamentul ortopedic, tratamentul medicamentos, tratamentul chirurgical, sporturile de la varsta frageta pentru preventie (inotul, atletismul, alergarile, voleiul, baschetul, ciclismul, badmingtonul etc.).

Kinetoterapia  corectoare intareste, stabilizeaza si mobilizeaza coloana. Anakinezia prin diferite, posturari redresari pasive, ajuta la reglarea atitudinii si a posturii fiziologice corecte , apoi se va trece la cea activa de  tonifiere prin miscari active, tehnici de FNP si metode binecunoscute: metoda patrupedica  Klapp, metoda translatiei, a lui Roederer si Ledent, metoda Niederhoffer, metoda - conceptul V.
Vojta, metoda  pe mingea Bobath (este metoda care foloseste tridimensionalitatea actionarii asupra coloanei in diferite ipostaze si pozitii cu si fara ajutor).


Tratamentul depinde de stadiul bolii!

Pentru curburi ale coloanei vertebrale de pana la 30 de grade este indicata gimnastica medicala sub indrumarea unui kinetoterapeut. De la 30 la 50 de grade pe langa gimnastica se recomanda si purtarea unui corset, care previne agravarea curburii (corsetul insa nu va rezolva singur problema).

La curburi ale coloanei de peste 50 de grade se ia in considerare si operatia. Scopul interventiei chirurgicale este de a indrepta si sprijini coloana. Indreptarea se realizeaza prin fuzionarea catorva vertebre ale coloanei si sprijinirea acestora cu o instrumentatie metalica destul de sofisticata: tije, carlige, racorduri.


Tratamentul ortopedic

In scolioza esentiala cu o curbura de 30-50 de grade, se recurge la tratamentul ortopedic. Dupa o pregatire generala prin exercitii de mobilizare si intindere, se trece la redresarea scoliozei prin elungatii la cadrul Abott si se fixeaza in corsetul de gips.
In scoliozele idiopatice se aplica corsete care fac extensia si derotarea coloanei activa si nu pasiva ca aparatul gipsat. Contentiei in corset i se adauga o gimnastica zilnica pentru coloana, abdomen si miscari de respiratie. Scoaterea corsetului se face progresiv. Se recomanda:

  • exercitii in corset;
  • mersul de-a busilea precum si plimbatul cel putin 20 - 30 minute;
  • pentru a mentine tonusul muscular obtinut, este indicata imbracarea corsetului la 30 de minute dupa terminarea programului kinetic.



Tratamentul chirurgical

In cazul scoliozei cu un unghi mai mare de 50 grade, sau in cazul nereusitei tratamentului ortopedic, se impune tratamentul chirurgical prin artrodeza vertebrala cu tija metalica Marrington.
Inainte de a fi operati, adultii executa exercitii de mobilizare a coloanei. Dupa operatie, se efectueaza gimnastica respiratorie si diverse exercitii de brate si picioare fara a antrena coloana. Ridicarea la verticala se face treptat atat ca unghi de inclinare, cat si ca durata de timp.

Sunt evitate torsiunile de trunchi. Se poate trece la pozitia sezand dupa doua saptamani de la interventie. Imobilizarea in aparat gipsat dureaza patru saptamani, ca si in tratamentul ortopedic al scoliozei, timp in care accentul cade pe miscari de respiratii. Se aplica corsetul de plexidur pentru 18-24 luni. In aceasta perioada, bolnavul face o gimnastica de tonifiere a coloanei, identica cu cea din epifizita Scheurmann.
Renuntarea la corset se face treptat, mai intai in timpul noptii apoi ziua.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • toader.mari pe 12 Mai 2012, 13:14
    scolioza

    buna! as vrea si eu sa-mi indrept coloana.... ce metoda ma sfatuiti sa fac? care e cea mai eficienta ....

    0
    1

  • bowtech pe 28 Iun 2010, 21:23
    scolioza vindecata prin bowtech

    Nu stiu daca ati auzit de terapia Bowen (Bowtech), dar la mine a dat rezultate foarte bune dupa primele sedinte chiar (durerile aproape dispar), pana la sfarsitul tratamentului astept sa scap de toate problemele, fara durere.

    7
    1

  • zoltan pe 27 Iul 2009, 20:25
    kinetotetoterapie

    Buna ziua , programele de kinetoterapie sunt individuale in aceste situatii , nu sunt ca la sport sau fitnes , sau chiar la obezitate ..., dar daca aveti un diagnostic concret Eu va promit ca va alcatuiesc un program kinetoterapeutic .

    0
    1

  • BORDA ZELIA pe 14 Mai 2009, 15:04
    Scolioza: o afectiune aparuta la pubertate

    Buna ziua ! Este un articol foarte bun,foarte expicit, de mare utilitate !

    1
    2

  • paztayzoltan pe 12 Mai 2009, 13:35
    Urmeaza si programe de kinetoterapie !

    Vom revenii si cu unele programe minime , principii, indicatii metodice privind abordarea atitudinii scoliotice si a scoliozelr la copii si adolescenti . Z.P.

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod