Care este diferenta intre gripa sezoniera, aviara, porcina si pandemica?

Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci.
Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier.

Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar, gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave.
Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana. In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou.

Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.


Ce este pandemia de gripa?

"Pandemia de gripa" este un termen folosit pentru a descrie o epidemie de gripa la nivel mondial.
Inseamna ca virusul apare intr-un loc si se raspandeste foarte repede in toata lumea. In timpul ultimului mileniu acest lucru s-a intimplat de trei ori: 1918 – Pandemia de "gripa spaniola" a fost cea mai grava, a infectat 20% din populatia lumii (20 - 40 milioane de decese) si pandemiile din 1957 si 1968 au fost mai putin grave, dar totusi au cauzat multe decese in toata lumea.


Recomandari pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa cu noua tulpina

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atat pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse), cat si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secretiile sale nazofaringiene, pentru a se evita imbolnavirea se recomanda ca:

  • Nasul si gura sa fie acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului.
    Batistele personale nu se imprumuta;
  • Mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun;
  • Se vor evita pe cat posibil aglomeratiile;
  • Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc.);
  • Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Surse de informatii suplimentare:
Organizatia Mondiala a Sanatatii: http://www.who.int/en
Centrul European de Control al Bolilor: http://ecdc.europa.eu
Centrul de Control al Bolilor CDC – Atlanta: http://www.cdc.gov/swineflu
Health Protection Agency UK: http://www.hpa.org.uk
Institut de veille sanitaire Franta: http://www.invs.sante.fr
Public Health Agency of Canada: http://www.phac-aspc.gc.ca/index-eng.php

Sursa: Crucea Rosie Romana
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod