Obezitatea, responsabila de 124 de mii de noi cazuri de cancer

Excesul de kilograme este o adevarata epidemie care se extinde alarmant in toate tarile dezvoltate ale lumii si atrage dupa sine instalarea unor boli grave precum cancerul. Astfel, un nou studiu prezentat la Congresul European de Oncologie care s-a desfasurat la Berlin arata ca obezitatea creste riscul aparitiei tumorilor.
Potrivit cercetatorului Andrew Renehan de la Universitatea din Manchester, cel putin 124.000 de noi cazuri de cancer care s-au inregistrat in 2008 in Europa au fost provocate de supraponderalitate si obezitate. De vina, spun expertii, este alimentatia necorespunzatoare: mancarurile grase, sarate, picante, prajelile in exces, prea multa carne, un consum scazut de fructe si legume si lipsa miscarii mai ales in randul tinerilor si al persoanelor in varsta.

In Romania, statisticile ultimilor ani arata ca 20% dintre locuitori sufera de obezitate si alti 40% sunt supraponderali, ceea ce ne situeaza pe locul trei in Europa ca prevalenta a obezitatii. Ceea ce este deosebit de alarmant este faptul ca peste 40% dintre copiii din Romania sunt supraponderali.


Femeile sunt cele mai afectate

Andrew Renehan impreuna cu alti cercetatori olandezi si elvetieni, au elaborat un model sofisticat pentru a stabili procentul cazurilor de cancer cauzate de obezitate din 30 de tari din Europa.
Folosindu-se de datele celui mai recent recensamant al persoanelor cu cancer si care a fost efectuat in 2002, specialistii au stabilit ca din totalul de 2,2 milioane de cazuri noi, 70.000 erau inregistrate la persoanele cu un indice de masa corporala mai mare de 25. Acest indice indica supraponderalitatea, iar un indice de peste 30 arata obezitatea. In baza acestor date, a faptului ca obezitatea a crescut an de an, la fel si numarul persoanelor afectate de diferite tipuri de cancer, cercetatorii au ajuns la concluzia ca in 2008 s-au inregistrat 124.050 de cazuri de imbolnaviri atribuite excesului de kilograme. Cele mai afectate se pare ca sunt femeile in randul carora cazurile noi de cancer din cauza obezitatii au crescut cu 8,6% fata de 3,2% - cresterea in randul barbatilor. Cele mai multe tumori asociate cu obezitatea la femei sunt cele de endometru (33.421), tumori la san in perioada postmenopauzala (27.770) si colorectale (23.730).
Aceste trei tipuri de tumori reprezinta 65% din cele atrubuite kilogramelor in plus.


De vina este "dieta americana"

 "Cancerul colorectal este legat in principal de stilul de viata nesanatos pe care il au oamenii din tarile occidentale. De aceea, este nevoie sa se intervina atat asupra obiceiurilor alimentare desprinse in copilarie, cat si sa se implementeze programe de screening", a declarat oncologul Roberto Labianca. Potrivit specialistului principala "vinovata" pentru acest tip de cancer este "dieta americana", adica alimentatia nesanatoasa cu foarte putine fructe si legume si bogata in grasimi, produse de tip fast-food si multa carne.  


Obezitatea nu este numai o problema estetica

Cele mai multe persoane care au probleme cu greutatea nu inteleg ca, de fapt, pentru a scapa de kilogramele in plus, trebuie sa-si schimbe stilul de viata. Tin diete drastice perioade scurte de timp, iar apoi problemele revin.
Nu merg la nutritionist sau la un medic specialist care sa le indrume si atunci cand merg, nu respecta indicatiile acestuia. Un alt artificiu la care apeleaza sunt operatiile estetice, care, la fel, ofera o ameliorare a situatiei doar pentru scurt timp. Specialistii atrag atentia ca aceste operatii ar trebui facute doar cu indicatii specifice si numai atunci cand este intr-adevar nevoie de ele.

Obezitatea nu este doar o problema estetica, de imagine, ci mai ales o problema de sanatate, fiind perceputa si incriminata actual ca una din principalele cauze de mortalitate si morbiditate in randul populatiei generale. Efectele negative ale excesului ponderal se rasfrang asupra tuturor aparatelor si sistemelor organismului, generand complicatii dintre care unele redutabile, precum:

  • diabet zaharat;
  • hipertensiune arteriala;
  • boli cardiovasculare;
  • dislipidemii;
  • ateroscleroza sistemica;
  • probleme articulare (boala poliartrozica);
  • colecistopatii;
  • probleme respiratorii;
  • sindromul de apnee in somn;
  • complicatii ginecologice si obstetricale;
  • cresterea predispozitiei catre diverse forme de cancer.

Acestora li se adauga problemele de ordin psihologic deloc de neglijat, cum ar fi anxietatea, depresia, izolarea sociala, alienarea, modificari comportamentale generate de o foarte scazuta stima de sine si imagine deosebit de proasta asupra propriei persoane, care duce implicit la frustrari, la o relationare defectuoasa cu cei din jur si chiar conflicte.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod