Ce implica operatia de miopie?

Miopia sau tulburarea vederii de departe afecteaza aproximativ o treime din populatie, informeaza Societatea Romana de Oftalmologie. In ce consta operatia de miopie, care sunt efectele ei imediate si daca este sigura pentru o femeie insarcinata sunt cateva dintre subiectele pe care le-am discutat cu dr. Claudia Stefan, medic oftalmolog.
Persoanele cu miopie au probleme in vederea semnelor stradale si a obiectelor din departare in general, dar pot citi, de pilda, foarte bine de aproape.

Simptomele miopiei sunt, de cele mai multe ori, durerile de cap, strabismul, deplasari ale globilor oculari obosirea vederii in timpul sofatului. Persoanele care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa poarte ochelari sau lentile de contact.

Cauza miopiei o constituie lungimea neobisnuita a globului ocular, caz in care imaginea se focalizeaza in fata retinei. Miopia este in general ereditara, aparand in timpul copilariei. Problema se poate stabiliza pana la un anumit punct, dar de cele mai multe ori evolueaza o data cu inaintarea in varsta. De aceea se recomanda operatia.


De ce ma operez?


Potrivit specialistului nostru Claudia Stefan, medic oftalmolog exista mai multi factori care justifica hotararea pacientului de a se opera. Ratiunile pot fi:

  • cosmetice (multi pacienti isi doresc independenta fata de ochelari sau lentile de contact pentru a vedea mai bine);
  • intoleranta la lentilele de contact;
  • sportive (corectia aeriana sau cu LC restrictioneaza bolnavul de la anumite sporturi);
  • profesionale (exista profesii care necesita o acuitate vizuala perfecta atat la distanta cat si la aproapiere: piloti, militari, politisti, conducatori auto profesionisti);
  • dupa operatii pe glob ocular (operatii pe glob deschis, chirurgia cristalinului, plagi corneene inductoare de astigmatism neregulat) si lista poate continua.


In ce consta operatia de miopie?

Dr.
Oftalmolog Claudia Stefan precizeaza ca "rezolvarea pe cale chirurgicala a miopiei poarta numele de chirurgie refractiva si se adreseaza coreneei sau cristalinului".

Procedeele de chirurgie refractiva se impart in:
  • procedee chirurgicale la nivelul corneei;
  • procedee chirurgicale la nivelul cristalinului;
  • implantele fakice.

Specialistul nostru descrie tehnicile de chirurgie la care se poate apela in cazul miopiei:

1. Tehnica LASIK (kerattomileus in situ) este una din cele mai raspandite tehnici de chirurgie refractiva a corneei si consta in realizarea unui volet corneean regulat suspendat "balama"  si ablatia in patul stromal cu laserul argon-fluoride. Este indicata in miopiile mici, medii, mari si forte pana la -12D, peste 18-20 ani.

2. Fotokeratotomia refractiva cu laserul Excimer (PRK) consta in ablatia unei portiuni din corneea superficiala anterioara, adica o remodelare e suprafetei corneei de ordinul micronilor. Este recomnadata in miopiile sub 4D, cornee mai subtire de 400 microni (in acest caz, tehnica LASIK nefiind sigura si eficienta).

3.
Keratotomia radiara este a treia tehnica intalnita ca frecventa si consta in efectuarea a 4, 6 sau 8 incizii radiare anterioare, profunde, respectand zona optica centrala cu diametrul de 3-4 mm. Aceste incizii au efect relaxant care alterneaza indirect cu aplatizarea curburii centrale corneene si in compensatie o accentuare a curburii periferice. Este eficienta in corectia miopiilor pana in 5D.
    
Desi tehnica LASIK da rezultate foarte bune in miopiile de toate gradele, in cele de peste -10D, -12D nu este indicata din cauza efectelor adverse induse privind vederea de aproape, aberatiilor vizuale si scaderii calitatii vederii. De aceea, s-a incercat gasirea unor solutii pentru aceste cazuri: folosirea implantelor fakice - introducerea unui cristalin artificial lasand cristalinul intact, oferind postoperator miopului o acuitate vizuala mai buna decat cea preoperatorie cu corectia optima. Aceste implanturi pot fi de camera anterioara, de tip Artisan ("iris-claw") sau de camera posterioara, in functie de indicatiile preoperatorii ale cazului respectiv.


Efectele operatiei de miopie

Dupa operatia de miopie "pot sa apara durere oculara, ceata, sindromul de ochi uscat, vindecarea  epiteliala intarziata, infiltrate corneene, complicatii legate de uzul corticoizilor, complicatii refarctive (supracorectia, subcorectie, fenomenul de regresie), hipertonia oculara si in cazuri mai rare, dezlipirea de retina sau hemoragii maculare", avertizeaza oftalmologul Claudia Stefan.



Sarcina si miopia

Pentru o femeie insarcinata este absolut contraindicata chirurgia refractiva. "In timpul sarcinii se produce o scadere a sensibilitatii corneene, o crestere a grosimii si o accentuare a curburii rezultand modificari temporare ale refractiei. Intotdeauna la persoanele cu miopie medie (mai mare de 3D) sau mare (peste 6D) se recomanda operatia cezariana, nasterea pe cale naturala reprezentand un risc", precizeaza Dr. Claudia Stefan.

In cazul unei femei care s-a operat de miopie si opteaza pentru o nastere pe cale naturala exista mai multi factori care trebuie luati in calcul, mai adauga oftalmologul: cand a fost facuta interventia, ce tip de chirurgie refractiva s-a folosit, cat de mare a fost miopia, daca exista sau nu leziuni degenerative retiniene. O colaborare eficienta intre medicul oftalmolog si gravida poate duce la luarea unei decizii corecte.
 

Comentariile 1-50 din 91

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • raluca pe 13 Mai 2014, 15:58
    complicatii operatie

    Am facut operatia laser la ochi (ilasik) in noiembrie 2013 la West Eye Hospital (Dr. Simion Mihaela) si regret enorm. Aveam -4.50 (OS) si -5 (OD). Acum am 6 luni de la operatie si este un cosmar din care sper sa reusesc sa ies. Tot cosmarul a inceput la 2 luni dupa operatie, pana atunci fiind sub corticosteroizi (antialergic, antiinflamator etc) nu am avut nimic. La 4 luni jumatate am facut conjunctivita virala care s-a transformat in keratita virala care a dat in keratita punctiforma. De 2 saptamani am dopuri dizolvabile din colagen in canalele lacrimale de jos ( + lacrimi artificiale la 30 minute). Incepe sa fie mai suportabil, dar tot nu pot sta in fata calculatorului, nu pot sta afara in soare, vant, de fapt nu prea pot sa fac nimic. In plus am halouri, fotofobie, vedere slaba noaptea, flocoane in ochiul stang, regres a miopiei ( -1 in ambii ochi). Deci, din experienta mea ar trebui sa va ganditi de doua ori atunci cand va faceti o operatie la ochi. Inainte de operatie, nu am gasit nicio informatie negativa despre operatiile la ochi in Romania desi eu cred ca sunt destule.

    0
    0

  • roman monica pe 19 Ian 2014, 16:12
    miopie forte

    Buna,de la varsta de 5 ani am aflat ca am miopie forte,am inceput cu -4d,-6s,iar acum am varsta de 23 de ani si miopia a crescut la -14s,-16d, port lentile e contact de vreo 8 ani credeti ca acestea au reacti asupra ochiului?as dori sa ma operez dar am nevoie de un sfat de la dumneavoastra!!! va multumesc,astept raspuns!

    7
    0

  • crisa pe 24 Nov 2013, 14:20
    riscuri-raspuns din experienta mea :)

    Dc nimeni nu precizeaza adevaratele riscuri dupa operatie care dureaza toata viata?dupa nu ai voie la efort,nu ai voie sa te constipi,nu ai voie sa inoti,sa zbori cu avionu,la efort etc etc sunt mult mai multe si e riscul TOATA VIATA nu doar dupa operatie ,mai e si dezlipirea retinei riscu si asta toata viata stai cu riscu asta(cine nu stie ce inseamna deslipirea retinei mai pe romaneste orbesti si ca sa o puna inapoi reusita e 1 din 10 oameni si dupa vezi numai umbre) dc nu specifica nimeni asta? aaaaaa prima oara banu si dupa daca vrea medicu particular zice daca nu sa fi sanatos ai probleme pacientu e de vina normal. Raspuns: Mie mi s-a adus la cunostita aceste riscuri, tocmai din aceste motive trebuie sa fi foarte deschis cand doctorul te intreaba de stilul tau de zi cu zi. 1. eu am facut efort doar dupa doua luni, dar acum fac efort ca de obicei. 2.Iti spune cam cand se lipeste capacelul, dar si cand ar vindecat total si da trebuie sa nu exagerezi cu lucrurile ce iti pot dauna alimentar, ca pana la urma este o decizie a ta, nu te obliga nimeni sa te operezi si sa iti schimbi viata definitiv, decat pentru o perioada.. 3. inotul este interzis o perioada, stabilita de doctorul tau in urma celor 4 controale pe care le faci intr-un an, din cauza substantelor periculoase, clor. etc. Da, toata viata ar trebuii sa nu te mai freci la ochi foarte profund, sa nu te apesi agresiv, adica eu mi-am impus sa nu imi mai inrosesc ochii in cap :) 4. de la operatie am avut 6 zboruri cu avionul, este adevarat primul a fost la mai putin de 3 luni. Te feresti de praf, de stat aplecat, de curent, de soare, de orice ar putea gresa ochiul in perioada de dupa operatie, eu am facut asta cam 2 luni. Sa sti ca la operatie am fost doar 2 fete si 5 baieti, un domn chiar a venit din Franta special la acesta clinica.Un altul juca fotbal, dar fara ochelari pe teren nu prea vedea ok, asa ca a decis sa se opereze :).

    6
    5

  • Daniella pe 26 Sep 2013, 13:18
    operatii laser

    Alex, exista patroni de spitale (cum spui tu) si chiar doctori oftalmologi care poarta ochelari, deoarece aceste interventii nu se fac ptr. orice afectiune si nu se fac oricui! Numai anumite afectiuni, precum miopia sau astigmatismul sunt operabile prin aceste interventii laser si in plus dioptriile trebuie sa fie stabile de cel putin un an.

    0
    0

  • alex pe 26 Sep 2013, 00:54
    miopie

    cine are miopie dupa varsta de 25 se opreste si dupa varsta de 40 scade usor usor. Dna Dr.Laurentiu dc nu explicati la lume despre miopie riscuri cu laserul etc?

    0
    1

  • alex pe 26 Sep 2013, 00:45
    riscuri

    Sa cautati cea mai mare clinica din Romania particulara care opereaza cu laser ma refer la patroni sa vedeti akolo ceva unic (poarta ochelari) daca era asa de sigur nu se operau toti medicii? dar unele riscuri raman tabu ca daca afla omu de rand care vrea sa se opereze nu mai se opereaza si pierde firma banii lui siiii.......ne doare undeva de riscurile lui

    1
    0

  • alex pe 26 Sep 2013, 00:41
    riscuri

    Dc nimeni nu precizeaza adevaratele riscuri dupa operatie care dureaza toata viata?dupa nu ai voie la efort,nu ai voie sa te constipi,nu ai voie sa inoti,sa zbori cu avionu,la efort etc etc sunt mult mai multe si e riscul TOATA VIATA nu doar dupa operatie ,mai e si dezlipirea retinei riscu si asta toata viata stai cu riscu asta(cine nu stie ce inseamna deslipirea retinei mai pe romaneste orbesti si ca sa o puna inapoi reusita e 1 din 10 oameni si dupa vezi numai umbre) dc nu specifica nimeni asta? aaaaaa prima oara banu si dupa daca vrea medicu particular zice daca nu sa fi sanatos ai probleme pacientu e de vina normal.

    1
    1

  • Dr. Andea Laurentiu pe 22 Sep 2013, 13:35
    Chirurgia refractiva

    Ma bucur sa vad ca tot mai multe persoane pun accent pe sanatatea ochilor lor in ultimii ani. Chiar daca purtam ochelari cu care ne-am obisnuit deja, de multe ori, suntem nevoiti sa admitem ca ne-ar fi mai bine fara ei, atat din punctul de vedere al sanatatii noastre dar si pentru confortul nostru. Observ cum multa lume priveste cu neincredere si frica aceste interventii chirurgicale refractive, iar multi apeleaza la clinici din strainatate. Suntem deosebit de incantati sa spunem ca in Romania avem aparatura de ultima generatie si medici ce opereaza la calitate internationala. Interventiile mentionate dureaza cateva minute si se pot opera ambii ochi la o zi diferenta in functie de clinica la care doriti sa apelati. Va dorim multa sanatate. Dr. Andrea Laurentiu, Medic primar oftalmolog, Medical Opti-Lux. www.medicaloptilux.ro

    0
    0

  • DENISA Ichim pe 20 Sep 2013, 15:13
    operatie miopie ilasik

    Fetelor am revenit cu informatii dupa operatia iLASIK.. vorba vine operatie ca a durat un sfert de ora , mi-au pus niste picaturi ptr. anestezie asa ca n-am simtit nimic. Trebuie sa recunosc ca fiind vorba de operatie pe ochi, am inceput sa am super emotii cu vreo 2 zile inainte, insa pt. cele care intentioneaza sa isi faca o astfel de operatie le recomand sa mearga relaxate. Pe scurt e o operatie care se face numai cu laser, astfel ochiul nu are de suferit ca la o operatie clasica. Dupa interventie m-am simtit ok si am plecat acasa, chiar am mers pe jos ptr. ca stau aproape de spital. Am inceput sa vad mai bine inca din ziua operatiei, ceea ce e uimitor si nici nu mai port ochelarii.

    1
    2

  • DENISA Ichim pe 2 Aug 2013, 13:52
    Operatie Miopie

    Buna ! Eu o sa ma operez in cateva saptamani la spitalul oftalmologic West Eye din Bucuresti. Am cumparat recent de pe fundeal un voucher cu 40% reducere la interventia ilasik si abia astept sa-mi fac interventia. Am citit despre ei pe net si au refeinte foarte bune, in plus prietena mea s-a operat si ea la ei cu aceiasi problema si a fost extrem de multumita pentru ca a scapat de lentile, asa ca mi-am facut si eu curaj pentru interventie. Ea mi-a recomandat interventia, mi-a spus ca nu e complicat si nici nu dureaza foarte mult si in plus perioada de recuperare nu e dificila, poate doar ca nu te mai machiezi cateva saptamani, dar macar nu mai porti ochelari:)). Revin cu informatii dupa interventie.

    3
    0

  • Mioara Rotaru pe 31 Iul 2013, 14:09
    Miopie - operatie iLASIK

    Eu m-am operat cu iLASIK, la West Eye (Bucuresti). E o procedura mai performanta decat cele dinaintea sa (ex. LASIK) deoarece se face integral cu laser (inclusiv capacelul), iar recuperarea este mult mai rapida si ochiul nu mai are de suferit atat de mult. Interventia in sine a durat putin, vreo 20 de min, am plecat in aceiasi zi acasa, iar apoi am urmat un tratament. Oamenii de acolo sunt profesionisti, lucreaza bine si iti explica toate detaliile, iar clinica arata grozav. Recomand cu mare drag interventia tuturor celor care vor sa scape de ochelarii de vedere sau de lentilele de contact.

    4
    0

  • Raluca pe 29 Iul 2013, 15:08
    Miopie

    Buna ziua! Sambata am fost operata de miopie , -3 , la ambii ochi prin LASIK. Azi am realizat ca nu mai vad bine la apropiere. O sa fiu nevoita sa port ochelari pentru apropiere sau este ceva temporar? Multumesc

    4
    0

  • elena pe 27 Iul 2013, 12:07
    MIOPIE OPERATA

    am fost operata acum doua saptamani si mie cam frica ,deoarece acum auinceput sa ma doara ochi si vad umpic tulbure .as vrea sami spuneti si mie cum vati simtit dupa operatie

    5
    0

  • stela pe 12 Iul 2013, 14:00
    vreau sa scap de ochelari!!!

    +1,5 si +3,5 sa fie hipermetropie? vad ca aici toata lumea vorbeste de miopie. Isi poate expune experienta cineva, asemanator mie? Sunt tatuatoare, si lucrez doar cu lupa. M-am saturat! imi obosesc tare mult ochii si ma dor. Credeti ca o pot rezolva cu vreo operatie? Nu sunt in tema cu chestiile astea, abia e prima zi de documentare. Help, please!

    2
    0

  • Alina pe 28 Iun 2013, 17:24
    mopie

    Am 33 de ani si o miopie de -4 la ambii ochi, as putea sa ma operez, care ar fi costurile si urmarile

    0
    0

  • Catalina pe 18 Apr 2013, 16:26
    miopie

    dl. Constantin, va rog daca puteti sa detaliati. Cunoasteti un caz de acest gen? Nici in strainatate nu exista solutii? eu am 39 ani, miopie forte (OS:-12 si OD: -7 la care se adauga cilindru de -6) am fost in Bucuresti la o evaluare pt operatie (la un medic renumit) si mi s-a spus ca ma pot opera, caz in care posibil sa raman cu dioptrii mici iar astigmatismul nu se va corecta in totalitate. In treacat mi s-a spus ca am un inceput de cataracta. Deoarece am intrebat care sunt riscurile operatiei, doctorul s-a iritat si m-a repezit, ca urmare am decis sa ma mai informez. Din pacate nu gasesc prea multe informatii esentiale. Eu nu vreau sa scap de ochelari pentru frumusete, eu vreau ca aceasta miopie sa se opreasca (a reinceput sa creasca) si sa pot vedea ca un om normal.

    6
    0

  • Constantin pe 23 Mar 2013, 23:09
    Nu va operati de miopie

    Fratilor nu va operati de miopie sub nicio forma deoareca cand ajungeti la batranete si faceti cataracta cristalinul numai poate fi fixat intrucat cornea a fost modificata prin operatia de miopie. In prezent persoanele operate de miopie acum cativa zeci de ani si au facut cataracta se confrunta cu aceasta problema si doctorii se intalnesc la congrese si nu stiu cum sa scoata camasa, adica sa resolve problema. Dupa 60 de ani cam humatate din populatie face cataracta. Am aflat aceste informatii dupa o gramada de cercetari (nu-ti spune nimeni deoarece sunt sume mari in joc).

    2
    0

  • arhire adriana pe 12 Ian 2013, 19:16
    miopie operata

    Ma numec Adriana am 33 de ani si sant din Busteni,am si eu o intrebare la Dumneavoastra,eu am avut miopia -11,75 si m-am operat la o clinica din Bucuresti nu dau nume,mi-a redus pana la -4,dar intrebarea mea este de ce ochiul meu vede mai prost decat inainte sa fac operatia,se mai poate face ceva? ca eu sa vad cat de cat bine?,va rog cu respect sa ma ajutati.Va multumesc sper din suflet sa imi cititi mesajul.

    15
    3

  • Nicoleta pe 11 Nov 2012, 16:21
    Miopie

    Buna Sunt Nicoleta si eu am miopie de -5 la dreptul si -5 si la stangul. si asi dori sa ma operez.

    13
    2

  • camyyy pe 1 Nov 2012, 18:55
    miopie

    Buna, am 20 de ani am o miopie de -1,75 la ambii ochi as vrea sa ma operez dar nu stiu la ce riscuri ma expun.aam rugamintea sa ma ajutati, cei care ati facut aceasta operatie. Sunt din BC si as dorii sami recomandati un doctor bun aici sau in apropiere. Multumesc!

    4
    0

  • cristina pe 5 Oct 2012, 12:04
    :)

    buna ziua..baietelul meu are 8 ani..am aflat azi ca are miopie medie..face sport de performanta,e fotbalist..,dna doctor nu a vrut sa-i puna viza medicala pe carnet..sunt disperata..el vrea sa joace fotbal de performanta..se poate opera la 8 ani??..va rog,astept un raspuns urgent!!..multumesc:(

    13
    3

  • Sorina pe 5 Oct 2012, 11:50
    Operatie ochi

    Eu m-am operat in Decembrie 2011 la Dr. Burcin (Oftalux) si ma simt foarte bine. Daca aveti intrebari imi puteti lasa un e-mail pe adresa greyeyes_gwenstefani@yahoo.com, va ajut cu cea mai mare placere. Mie mi-au prins foarte bine aceste ''discutii '' pe forumuri inainte sa ma operez.

    7
    0

  • gianina pe 13 Iul 2012, 15:50
    operatie miopie

    buna ziua!am miopie de 12 ani si dioptriile imi cresc incontinuu. actualmente la stangul am -7.5,iar la dreptul -5.5 credeti ca ar fi posibila operatia?

    8
    2

  • carmen pe 18 Iun 2012, 13:33
    miopie

    pot sa fac operatie daca de 4 ani imi creste dioptria mereu ?acum o am -3 si cred ca ,creste in continuare

    6
    0

  • bianca pe 14 Iun 2012, 14:20
    irina

    salut irina, ce ai facut pana la urma, te-ai operat? Daca da, te rog da detalii, si eu vreau sa ma operez am -8.75 od -9 od si astigmatism pana in -2 si nu ma simt bine nici cu ochelari, nici cu lentile de contact. as vrea sa ma operez dar mi-e frica sa nu imi revina inapoi dioptria, si sa am ochii prea sensibili apoi, dureri de cap, etc. Daca te-ai operat, te rog impartaseste experienta ta.

    2
    0

  • bianca pe 14 Iun 2012, 14:15
    gaboi

    395 de lire operatie ochi in londra? Eu sunt interesata sa fac aceasta operatie si am facut ceva research in privinta asta si la clinicile din londra mentionate de tine si la altele din londra si oxford, si preturile sunt la 3900 de lire pt amandoi ochi, din ce scrie pe site urile lor

    3
    0

  • bianca pe 14 Iun 2012, 14:13
    florin

    Salut Florin, te rog imi poti spune cum te simti acum dupa ceva ani de la operatie cu ochiul la care ai facut implant de lentila? A mai evoluat dioptria? Ti s-a parut mai grea operatie de implant sau cea cu Lasek? Eu ma gandesc sa fac operatia asta, am fost la Dr Moraru acum vreo 3 ani, dar am renuntat, tipul nu m-a convins ca nu o sa imi revina miopia, ba mai mult cand l-am intrebat daca imi mai poate reveni la cea de acum -8 nu mi-a zis concret nu. Sunt in cumpana ce sa fac, nu ma simt bine nici cu ohcelari, am durerei de cap, si nici cu lentilele cu care nu vad bine la calculator si mi se mai si usuca ochi. Mersi

    0
    0

  • lungu iulian pe 4 Mai 2012, 21:32
    buna ziua

    buna va pot intreba daca exista operatie pentru a vedea ,intreb in numele altuia.baiatul sa nascut orb exista operazie de a recapata vederea daca da unde in ce tara si cat ar costa

    2
    2

  • Ana pe 17 Apr 2012, 14:52
    operatie

    Adriana,ti-l recomand pe d-nul prof.dr.Dorin Chiselita,de la clinica Oftaprof din Iasi.Gasesti detalii pe net...sau ma poti intreba daca ai nelamuriri!:-*

    3
    1

  • Ana pe 17 Apr 2012, 14:50
    Operatie ochi

    Buna!Eu am astigmatism miopic simplu si de curand am fost la control si mi-a fost recomandat un doctor pt operatie...am fost la consulatie si in iulie ma operez!abia astept sa scap de ochelari!multa sanatate!

    3
    1

  • adriana pe 4 Apr 2012, 15:22
    miopie

    am 34 ani si o miopie de OD -15 si OS -11, care ar fi cel mai bun doctor pentru operatie, astept raspuns, va multumesc.

    13
    1

  • bunea sanda pe 30 Mar 2012, 18:50
    miopie

    buna,,am un baietel de 4 ani jumate si la varsta de 2 anisori a fost depistat de miopie forte la ochiul drept are dioptrii -16,5 si la cel drept e normal.dr nea recomandat lentile de contact si ochelari,,isi mai poate reveni 100%??

    16
    3

  • vilcu ionela pe 5 Mar 2012, 13:49
    Miopie

    Buna ziua .Am 24 de ani si am o miopie de -7 OD si -.5 OS.E o miopie care se poate opera?Daca sa operat careva vreau sa stiu si eu mai multe detalii.Va multumesc. Asta e adresa de mail la care imi puteti trimite informatii ionela_03@yahoo.com

    12
    3

  • violeta pe 29 Feb 2012, 23:29
    ochisorii fiicei mele au prbl

    fiica mea are 19 ani si in urma cu 6 ani am descoperit ca are miopie la ochiu drept -15.la ochiul stang e totul ok. .credeti ca o va ajuta implantul de cristalin?VA MULTUMESC

    7
    3

  • Mihai pe 23 Feb 2012, 18:07
    Miopie.

    Am 14 ani si de 1 an si ceva port ochelari; cand mi-am facut ochelarii am avut o dioptrie de 0,25. De 6-7 luni mi-am facut alti ochelari deoarece dioptriile mele au crescut la 0,50. Dioptriile cres continuu ?

    0
    4

  • miri pe 29 Ian 2012, 11:35
    miopie

    dupa cum am auzit eu costa in jur de 45 milioane lei vechi, asa am auzit de la altii..dar sincer nu am incredere in aceasta operatie, poti purta ochelari si dupa, ba chiar risti sa nu-ti mai iei carnetul de conducere din cauza vederii mai grele cu lumina din spate,e o lista intreaga de lucruri rele care pot aparea dupa operatie..eu am miopie cu dioptrii de -4 si am invatat sa-mi stabilizez ba chiar sa-mi imbunatatesc vederea prin Antrenare Ochilor, va recomand cu draga inima sa cititi cartea Sa ne imbunatatim vederea in mod natural, usor si cu rezultate rapide scrisa de Leo Angart, pe mine m-a ajutat enorm, de cand o am fac exercitii in fiecare zi, exercitii de energizare a ochilor luate de la vechii chinezi, presopunctura chinezeasca, aerobica pentru ochi, imi monitorizez progresele eersand cusfoara sau cu optotipul, la inceput nu credeam ca asemenea lucruri pot face anumite schimbari, dar iata ca merge si in plus te mai si invata cartea despre toate defectele de vedere, o carte foarte utile ..a da si ochelarii nu-i port decat la strictul necesar, ca sa ma obisnuiesc cu normalitatea si lentilele sa nu-mi faca treaba singure, sa-mi pun muschii in miscare

    2
    3

  • ionela pe 9 Dec 2011, 11:13
    operatia ilasik

    Este o clinica foarte buna in Bucuresti. Eu m-am operat si sunt foarte multumita. Aveam -2,75 la ambii ochi. Acum vad foarte bine. Clinica este privata si se numeste WESTEYE HOSPITAL. Gasiti si pe net toate datele: adresa, nr de tel, etc.

    8
    0

  • sorin pe 30 Oct 2011, 12:04
    despre miopie

    am miopie -7 la ambi ochi..satbila de 6 ani ...varsta mea 25 ani...vrau sa stiu daca se poate corecta si un pret al corectiei...daca pot sa vad bine noaptea ...si daca pot scapa de ochlari sau lentile de contact...trimete-ti-mi si un nr de tel. sa sun pt o eventuala programare...cu respect...sorin

    2
    0

  • ramona pe 20 Oct 2011, 21:45
    miopie

    din pacate si eu am miopie si de anul trecut la os de la -0,75 a crescut la -1 la od a ramas asa - 0,75 mie cam frica de operatie sa vedem daca mai creste.......astept.......

    3
    2

  • Cornel pe 14 Aug 2011, 12:50
    Uitati de operatie!

    Fratilor, eu m-am vindecat prin alte metode si acelea erau naturale. Vorbesc aici de pastrarea unei alimentatii sanatoase si exercitii oculare benefice ochilor. http://vedereperfecta.com

    2
    2

  • Cornel pe 14 Aug 2011, 12:44
    Uitati de operatie!

    Fratilor, eu m-am vindecat prin alte metode si acelea erau naturale. Vorbesc aici de pastrarea unei alimentatii sanatoase si exercitii oculare benefice ochilor. http://vedereperfecta.com

    6
    3

  • georgiana pe 18 Mar 2011, 19:03
    in ce limita pot face efort dupa operatie?

    Am avut driptrii -6 si -5 si m-am operat m-am refacut iar acum as dori sa dau la o scoala militara.imi puteti da detyalii despre efortul care se face acolo. multumesc

    7
    7

  • lari pe 10 Feb 2011, 18:40
    operatie

    buna,as dori sa ma operez si eu la ambii ochii imi creste cu + bioptria de la an la an, ce ma fac?

    8
    3

  • Maria pe 28 Ian 2011, 19:57
    Lupus si Miopie

    Daca am Lupus este permisa interventia chirurgicala in cazul unei miopii de -2 os,respectiv -4 od??

    4
    0

  • gaboi pe 12 Dec 2010, 12:47
    londra

    cele mai bune clinici sunt in londra,optimax,accuvision...fac aceste operatii din 1999,costa 395 lire de ochi,

    5
    1

  • ANGI pe 26 Nov 2010, 11:06
    PENTRU MIHAELA

    UE M-AM OPERAT IN AUGUST LA CLINICA AMA OPTIMEX . TE COSTA CAM 5000 RON CU TOT CU TRATAMENTUL DE DUPA OPERATIE . 2100 RON OPERATIA LA UN OCHI SI 460 RON INVESTIGATIILE . MERITA TOTI BANII . SUNT NISTE MEDICI SUPER .

    1
    0

  • paul pe 14 Nov 2010, 01:53
    pentru cei ce vor sa faca operatia de implant pentru reducerea dioptriilor

    va dau niste sfaturi ca sa nu va para rau mai tarziu .... daca doriti sa faceti operatia ganditi-va de mai multe ori inainte , sant si riscuri ,aveti grija ce cristaline vreti sa va puneti pentru ca sant de mai multe tipuri de exemplu sferice(de astea am eu si imi pare rau ca nu am pus torice chiar daca sant mai scumpe) , asferice(sant mai bune decat sferice in sensul ca ofera vedere mai buna si contrast mai bun), torice( corecteaza astigmatismul) nu va puneti multifocale (adica cele care vedeti sa cititi dar si la distanta ) am citit pe forumuri din alte tari ca pacientii nu erau multumiti si vederea de noapte e dezastru asa ziceau ca vor sa puna din astea unifocale(adica sa le inlocuiasca pe cele multifocale cu cele unifocale dar aceasta operatie poate da dezlipire de retina)si inca ceva doctorul va va intreba cum doriti sa vedeti la distanta ? sau aproape? (adica sa cititi de aproape fara ochelari) si sa ii spuneti ca doriti departe adica sa vedeti clar la distanta si veti purta ochelari cu + pentru citit(asa am eu)dar daca doriti sa vedeti aproape fara ochelari trebuie sa purtati ochelari pentru distanta adica tot miop veti fi (-1 sau -2)

    6
    2

  • paul pe 14 Nov 2010, 01:30
    pentru cei ce vor sa faca operatia de implant pentru reducerea dioptriilor

    m-am operat in clinica ama optimex la doctorul Mircea Filip ,operatiile mi-au redus miopia de la -14 os -16 od la -1,25 os si -2,75 od si au costat 25 de milioane pentru 1 ochi acum 3 ani si vederea este mai buna decat vedeam cu lentilele de contact dar atentie prin inlocuirea cristalinului cu unul artificial va pierdeti acomodatia(vei vedea bine ori aproape ori la distanta e un fel de focus free nu mai ai autofocus ca aparatul de fotografiat :) ) eram multumit cum vad in primul an dupa care nu stiu ce s-a intamplat ca la lumina slaba nu mai vad bine nu vad sa citesc pe carte nici cu ochelari decat la lumina zilei , la calculator e ok , vederea de noapte este dezastru adica vad halouri (un fel de aura in jurul luminilor ) si dupa operatiedoctorul mi-a spus ca eu voi face cataracta secundara pentru ca sant tanar adica atunci cand se extrage cristalinul natural se pastreaza capsula lui posterior si aceasta capsula in timp se opacefiaza adica pacientul vede in ceata si trebuie facuta o interventie cu laser yag care cpsta 2 milioane pentru 1 singur ochi si 3 mil pentru 2 ochi si se face in cabinet medical nu in sala de operatie si dureaza cam 5 minute de ochi si este nedureroasa si ca riscuri 1 ochi din 50 face dezlipire de retina

    5
    0

  • petru turcan pe 6 Nov 2010, 00:41
    operatie de miopie

    salut, am 16 ani si si sunt miop, port okelari ku lentile -1 la ambii oki.Am nevoie ka in skurt timp sami reintorc vederile la normal de aceia am hotarit ca sami fac operatie la oki.as vrea sa aflu unde se poate de fakut aceasta operatie si kit ma va kosta?

    3
    3

  • Gina pe 2 Nov 2010, 11:45
    operatie de miopie

    Eu m-am operat de miopie la clinica Ama Optimex. Dupa operatie vad bine, dar din ce in ce mai des am dureri de cap ingrozitoare si senzatie de voma

    6
    1
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod