antibiotic

Noua armă contra infecţiilor: Teixobactina, „bomba“ care distruge cele mai rezistente bacterii

Versiunea simplificată a teixobactinei poate fi o "bombă" capabilă să nimicească şi cele mai rezistente bacterii


În testele de laborator efectuate pe şoarecii trataţi cu teixobactină sintetică s-a observat că severitatea infecţiei cu MRSA a rămas minimă, până la eliminarea completă a bacteriilor care o provocau.

Rezultatele oferă noi speranţe în războiul împotriva superbacteriilor rezistente la antibiotice. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în 2050 câte 10 milioane de oameni ar putea muri în fiecare an din cauza infecţiilor cu superbacterii.

Anul trecut OMS a catalogat problema rezistenţei la antibiotice drept "o urgenţă globală de sănătate", experţii avertizând că ar putea ajunge să reprezinte o ameninţare mai mare pentru sănătate decât afecţiunile oncologice.

"Translatarea succesului înregistrat de noi cu aceste versiuni sintetice simplificate (ale antibioticului) de la eprubetele de laborator la cazurile reale (de infecţii) reprezintă un salt cuantic în dezvoltarea de noi antibiotice şi ne aduce mai aproape de valorificarea potenţialului terapeutic al teixobactinei simplificate", a declarat Dr.
Ishwar Singh, specialist în dezvoltarea noilor medicamente de la Şcoala de Farmacie a Universităţii din Lincoln.

"Mai e nevoie de foarte multă muncă pentru a obţine un antibiotic pe bază de teixobactină pentru uz uman - poate peste 6-10 ani medicii vor prescrie astfel de medicamente - dar e un important pas în direcţia cea bună", a adăugat Singh.


Foto: Depositphoto

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod