Zece sfaturi pentru combaterea balonarii

Ni se intampla tuturor, dar constientizarea acestui fapt nu face situatia mai putin neplacuta si nici nu iti aduce vreo consolare. Silueta ta nu a suferit modificari majore, dar ai senzatia ca...

Ni se intampla tuturor, dar constientizarea acestui fapt nu face situatia mai putin neplacuta si nici nu iti aduce vreo consolare. Silueta ta nu a suferit modificari majore, dar ai senzatia ca, nu peste multa vreme, stomacul tau va exploda. In plus, pantalonii care-ti plac atat de mult nu mai pot fi imbracati, desi acum nu mai mult de doua-trei zile, totul era in ordine si iti veneau ca turnati.

Cauzele care duc la aparitia balonarii sunt diverse: obiceiuri de alimentatie gresite, consumul anumitor alimente si/sau bauturi carbogazoase, stresul, simptome ale ulcerului ori ale altor afectiuni gastrice (de exemplu, constipatia) sau ca parte componenta a sindromului premenstrual.

Cum poti solutiona aceasta problema?

Bea apa. Este un remediu simplu, previzibil s-ar putea spune, dar care face minuni inclusiv in aceasta situatie. Apa stimuleaza tranzitul intestinal, constituind astfel un excelent remediu al constipatiei (problema pe care o intampina, de pilda, gravidele si femeile care au nascut de curand). De asemenea, nu uita sa mananci cat mai multe fructe si legume proaspete, intrucat acestea contin intre 80 si 90% apa. Bunaoara, portocalele si pepenele reprezinta doua alegeri excelente.

Consuma cat mai multe alimente bogate in fibre.
Acestea previn constipatia si, sunt de parere nutritionistii, este recomandabil sa consumi aproximativ 25 de grame de fibre zilnic - desi s-a stabilit ca majoritatea abia "ating" jumatate din cantitatea mentionata. De exemplu, poti sa-ti incepi ziua cu un bol de cereale integrale, iar in cadrul gustarilor de peste zi poti opta pentru: capsune, fructe de padure, caise ori prune uscate. Dar fii atenta: daca nu esti obisnuita cu acest gen de alimentatie, nu consuma dintr-o data prea multe alimente bogate in fibre. Senzatiile de balonare se vor intensifica.

Daca ai observat ca balonarea survine in perioada care precede menstruatia (iar, in cazul acesta, explicatia este o dereglare hormonala trecatoare), poti proceda in felul urmator: redu pe cat posibil sarea din alimentatie, mai ales in saptamana dinaintea menstruatiei.
Suplimentele de calciu, administrate zilnic, sunt, de asemenea, in masura sa reduca balonarile.

Redu consumul unor alimente care provoaca acumularea de gaze in stomac. Legume precum fasolea, broccoli, conopida si varza sunt destul de greu de digerat, mai ales de catre persoanele cu sistem digestiv sensibil. Nu ar fi indicat nici sa le elimini din alimentatie, deoarece contin vitamine si minerale importante pentru organism. Dar, daca le vei consuma in cantitati mai mici, corpul se va obisnui cu ele si le va tolera mult mai bine in viitor, iar acumularea de gaze se va reduce progresiv.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bucete luiza pe 12 Feb 2009, 17:08
    remedii va rog!!!

    cum scap de aceste gaze?in cazul meu medicul mi-a spus ca le am din cauza pastelor deoarece organismul meu nu le accepta.Dar veau sa stiu si eu cum pot sa scap de balonarea asta ca acum paste nu mai mananc si tot asa unflata ma simt si ma vad incat toata lumea zice ca sunt gravida!!Multumesc!

    0
    7

  • boanca alexandra pe 12 Mai 2008, 14:46
    mai multe sfaturi

    daca atunci cand mergi la toaleta si simti ca nu faci tot si pe urma dupa scurt timp simti cum iti umbla gazele prin intestin,si vor sa iasa,ce poti avea?si patesti asa in fiecare zi.

    15
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod