Tot ce nu stiai despre tartru

Tartrul (piatra de pe dinti) este un depozit organo-mineral intalnit la dintii definitivi, temporari, lucrarile dentare fixe si mobile, implanturile si aparatele ortodontice. Tartrul se formeaza din cauza sarurilor de calciu din saliva si din alimentatie, impreuna cu placa bacteriana.

De obicei, tartrul se depune pe suprafata interna a dintilor frontali inferiori si pe suprafata externa a molarilor superiori. Mai intalnim tartru acolo unde dintii sunt inghesuiti sau intercalati si nu se poate realiza o igiena corecta, pe dintii cu afectiuni carioase, care dor si nu se pot folosi in masticatie, precum si pe suprafata dintilor care nu au antagonist (vecin opus).

Tartrul este de doua feluri: supragingival si subgingival.


Tartrul supragingival este intalnit la mai mult de jumatate din populatie. La inceput, are o culoare alba, care il face mai putin observabil, dar, in timp, se coloreaza in galben-maroniu, din cauza pigmentilor alimentari si a placii bacteriene.

Tartrul subgingival este de culoare neagra-maronie, este de o duritate mai mare si se indeparteaza mult mai greu.

De ce trebuie indepartat tartrul?

Tartrul nu se poate indeparta prin metodele de igiena obisnuite. Fiind poros, el aduna ca un burete placa bacteriana care se depune in mai multe straturi si se mineralizeaza. Astfel, depozitul se mareste, apasa pe gingie, aceasta se retrage, lasand dezgolita, de cele mai multe ori, radacina dintelui.


In general, gingiile pacientilor cu depuneri de tartru sunt inflamate si sangereaza frecvent la periaj. Daca tartrul nu este indepartat periodic, afecteaza si testul de sustinere a dintelui, nu numai gingia, toate acestea ducand la mobilizari ale dintilor afectati si la pierderea lor.

Pacientii cu depuneri de tartru au in permanenta un miros neplacut in gura (chiar daca se spala pe dinti si folosesc apa de gura). In plus, exista si un aspect estetic neplacut, din cauza depozitelor maronii-galbui care se observa intre dinti.

Cum se indeparteaza tartrul?

Tartrul se indeparteaza in cabinetele dentare prin metode nedureroase si destul de simple.

Tartrul supragingival se poate indeparta cu ajutorul unui aparat cu ultarasunete sau manual, de catre medicul dentist, cu ajutorul unor instrumente ascutite, speciale.
Metoda cu ultrasunete este mai raspandita si preferata de pacienti.

Tartrul subgingival se indeparteaza cu ajutorul unor chiurete, manual, prin dislocare.

Dupa detartraj, se realizeaza un periaj profesional cu perii si paste speciale, eliminandu-se astfel ultimele resturi de tartru. In urma periajului, ramane o suprafata lucioasa si, in acest fel, se intarzie depunerile ulterioare.

Se recomanda sa se apeleze la detartraj din 6 in 6 luni, dar exista pacienti la care depunerile de tartru sunt frecvente si, in acest caz, este nevoie de o sedinta din 3 in 3 luni, lucru pe care il stabileste medicul dentist dupa o consultatie.

Nu incerca sa indepartezi tartrul acasa, cu ajutorul diferitelor instrumente improvizate.
Nu faci decat sa te alegi cu diferite infectii sau cu afectarea dintilor, prin afectarea smaltului. Apeleaza la medicul dentist. Cu preturi incepand de la 50 Ron, scapi si de tartru, si de eventualele necazuri.

Nu amana sedinta de detartraj pe motiv ca tartrul aflat in bloc pe suprafata dintilor ar ajuta la imobilizarea lor, nu faci decat sa lasi afectiunea sa se agraveze, iar dintii sa se mobilizeze din ce in ce mai rau. Detartrajul facut corect in cabinet nu afecteaza dintii.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marius pe 23 Aug 2011, 10:56
    Lucian

    Azi ma duc eu si o sa-ti spun cum a fost :D

    2
    0

  • claudiu pe 28 Apr 2011, 21:48
    re urmari

    nu afecteaza smaltul eu merg periodic si rezultatul e bun asa ca tot inainte bf

    1
    1

  • joe pe 25 Ian 2010, 21:45
    scump

    Da, ca 50 de lei e ieftin...

    5
    0

  • lucian pe 14 Oct 2009, 13:12
    urmari

    BUNA ZIUA MA INTREB SI EU DACA DUPA DETARTRARE NU RAMAI CU DINTI SENSIBI SAU CU SMALTUL AFECTAT?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod