Un aditiv alimentar des întâlnit este corelat cu rezistența la insulină


Un aditiv alimentar comun ar putea modifica metabolismul într-un mod care ar putea crește riscul de diabet zaharat, după cum sugerează un studiu preliminar. Iată despre ce este vorba!

Ce aditiv alimentar este corelat cu rezistența la insulină?


Studiul care a implicat cercetări realizate pe oameni și șoareci de laborator a investigat un aditiv alimentar numit propionat, care previne creșterea mucegaiului și este utilizat pe scară largă drept conservat în brânzeturi, produse de panificație (inclusiv pâine) și arome artificiale.

Studiul a constatat că, la șoareci, consumul de propionat a dus la o creștere a nivelului de zahăr din sânge pe termen scurt, creștere în greutate și rezistență la insulină pe termen lung. Rezistența la insulină presupune faptul că organismul nu răspunde bine la insulina hormonală, care ajută celulele să ia zahăr sau glucoză. Această rezistență poate duce la un nivel ridicat de zahăr în sânge, observat la persoanele cu diabet zaharat.

Într-un studiu restrâns care a implicat oameni, persoanele care au consumat propionat au înregistrat creșteri temporare ale rezistenței la insulină într-un interval de câteva ore, comparativ cu cele care nu au consumat aditivul.

Cu toate acestea, este vorba despre o cercetare preliminară, care nu poate dovedi faptul că propionatul provoacă diabet.
Sunt necesare studii cu mai mulți participanți pentru perioade mai lungi de timp pentru a înțelege dacă propionatul duce la apariția diabetului zaharat la oameni. Constatările sunt îngrijorătoare, deoarece propionatul este utilizat pe scară largă, după cum au afirmat autorii studiului în revista Science Translational Medicine. Aceștia au solicitat mai multe cercetări privind potențialele efecte metabolice ale componentelor alimentare, cum ar fi propionatul.

Înțelegerea modului în care ingredientele din produsele alimentare afectează metabolismul organismului la nivel molecular și celular ar putea să ne ajute să dezvoltăm măsuri simple și eficiente pentru a combate epidemiile obezității și ale diabetului. 

Ce ar trebui să știi despre propionat?


Acesta este cunoscut ca fiind un ingredient sigur în general, ceea ce înseamnă că nu trebuie aprobat de vreo instituție pentru a fi adăugat în alimente. Este, de asemenea, un acid gras care apare în mod natural, fiind produs de bacteriile intestinale atunci când descompun fibrele.
Dar nimeni nu a investigat efectele metabolice ale propionatului atunci când este consumat ca aditiv alimentar. 

În cadrul noului studiu, cercetătorii au hrănit mai întâi șoarecii de laborator cu propionat, constatând că aditivul a dus la o creștere a nivelului de hormoni. Este vorba despre glucagon, care îi spune ficatului să elibereze zahărul în sânge, norepinefrină care este implicată în reglarea tensiunii arteriale și generează zahăr în sânge, proteina 4 de legare a acizilor grași sau FABP4 care se presupune că este implicată în metabolizarea acizilor grași.

Această creștere a hormonilor a dus la hiperglicemie sau un nivel ridicat al glicemiei la șoareci. Atunci când cercetătorii le-au dat șoarecilor apă cu doze mici de propionat (similare cu concentrația găsită în alimentele conservate) timp de 20 de săptămâni, animalele au luat în greutate și au prezentat o rezistență crescută la insulină, comparativ cu șoarecii care nu au consumat propionat.

Pentru a vedea cum se traduc aceste constatări și în cazul oamenilor, cercetătorii au efectuat un studiu care a inclus 14 participanți sănătoși, slabi, care nu sufereau de diabet.
Participanților li s-a administrat o masă care conținea 1 gram de propionat (cantitatea regăsită într-o singură masă cu alimente procesate) sau un placebo. O săptămână mai târziu, participanții s-au întors la laborator, iar cei care au primit inițial propionat au primit tratamentul placebo și invers. Studiul a constatat că, atunci când au primit propionat, oamenii au avut o creștere a nivelului de hormoni similară cu cea observată în studiile cu șoareci. Au prezentat, de asemenea, un nivel crescut al rezistenței la insulină.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod