Cum influenteaza stilul de viata riscul de diabet?

Riscul de diabet creste odata cu luarea in greutate, de aceea este important sa fim constienti de factorii care ne pot agrava starea de sanatate. Ce inseamna un stil de viata sanatos si cum ne poate fi un aliat de nadejde in lupta impotriva diabetului zaharat de tip 2?
Indicele de masa corporala trebuie sa fie sub 25, insa specialistii ne avertizeaza ca un IMC situat sunt 22-23 este mult mai indicat pentru sanatatea generala. Daca nu iti cunosti indicele de masa corporala trebuie sa stii ca acesta reprezinta raportul intre greutatea in kilograme impartita la inaltimea ta calculata la patrat. De exemplu, daca ai greutatea 55 kg si o inaltime de 1,70 se calculeaza in felul urmator: patratul inaltimii tale: 1,70 x 1,70 = 2,89; se impart kilogramele la rezultatul obtinut: 55 impartit la 2,89 = 19,03. Acest rezultat reprezinta indicele masei corporale. Daca numarul final este sub 25 inseamna ca ai o greutate normala, daca este peste 25 ai exces ponderal, iar cand vorbim de un indice mai mare de 30 inseamna ca persoana respectiva sufera de obezitate.


Riscul de diabet creste odata cu numarul kilogramelor

Stilul de viata are un rol primordial in aparitia diabetului zaharat de tip 2 care este intalnit in 90% din cazuri, insa peste jumatate dintre persoanele afectate nu sunt constiente de boala lor, deoarece afectiunea poate sa evolueze fara aparitia simptomelor. Din cele 50.000 de cazuri noi de diabet pe an, intre 5-10% sunt diabet zaharat de tip 1 sau insulinopriv care afecteaza adultii tineri si copiii, necesitand in permanenta tratamentul cu insulina, specifica prof.
dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Marea majoritate a cazurilor cu diabet zaharat de tip 2 sunt intalnite "la omul matur supraponderal la care boala are aparent o alura blanda fara simptome, insa complicatiile care pot sa apara ating vasele de sange si in functie de vase se ajunge la retinopatie, cardiopatie ischiemica sau amputatii", explica prof. dr. Radu Lichiardopol. Acest tip de diabet este mai frecvent dupa varsta de 40-45 de ani, de aceea este indicat sa efectuezi cu regularitate analizele de sange si sumarul de urina pentru a impiedica diagnosticarea lui mult prea tarzie cand persoana afectata prezinta deja complicatii cronice. Insa, odata diagnosticat este important sa retinem ca daca diabetul este tinut sub control, persoanele afectate pot sa duca o viata normala ferita de complicatii grave.


73 - 109 mg/dl: valorile normale ale glicemiei

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ca spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 - 109 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate.



Celulele stem, tratamentul viitorului

Un tratament cu celule stem ar putea ajuta unele persoane cu diabet de tip 1 sa traiasca 4 ani fara a mai face injectii cu insulina, informeaza BBC News.

Studiul a fost publicat in Journal of the American Medical Association si a fost realizat de cercetatori brazilieni si americani. Oamenii de stiinta au realizat un experiment cu 23 de pacienti. S-a descoperit ca organismul acestora isi poate produce singur insulina de care are nevoie in urma unui transplant de celule stem din maduva osoasa. Mai mult decat atat, cei care au avut o recidiva a bolii au avut nevoie de mai putina insulina.

Totusi cercetatorii au tinut sa precizeze ca tratamentul este eficient doar in cazul celor diagnosticati de curand cu diabet. Dr. Richard Burt de la Northwestern University a declarat ca "tratamentul nu a dat rezultate in cazul a trei pacienti si este posibil sa nu fie eficient pentru cei care sufera de mai mult de trei luni de diabet de tip 1".


Sfatul specialistului
Prof. dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

"E important sa atragem atentia asupra stilului de viata pentru ca este un factor deosebit de contributor la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, care este si cel mai frecvent intalnit.
Noi ne putem influenta stilul de viata, deoarece stim ca nesanatos inseamna obezitate, sedentarism, fumat, stres si alimentatie hipercalorica. Factorii sanogenetici care stau la baza unui stil de viata sanatos sunt: miscarea, dieta si mentinerea unei greutati corporale normale cu un indice de masa corporala sub 25, lipsa fumatului si 100 - 150 ml de vin rosu pe zi".


1. Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta:
  • grasimile bune (omega 3, 6, polinesaturati) pe care le gasim in pestele marin (150 g de trei ori pe saptamana);
  • sursele de zaharuri din alimentele cu index glicemic redus care se absorb lent si nu produc o crestere brusca a glicemiei dupa masa (cereale, legume, zarzavat si fructe). Exemple de alimente cu indice glicemic mic: fasole neagra, mazare, iaurt, morcov crud, rosii, mere, nectarine, piersici, fructe de padure, linte, usturoi, castraveti, lapte, cirese, capsune, migdale, fistic, nuci, avocado, masline, tofu, crustacee, broccoli, telina, ceapa, spanac, ardei gras, varza, ciocolata neagra cu cacao peste 70%.

2. La ce trebuie sa renunti: tutun, alcool in cantitati mari.

3.
Macar 30 de minute de miscare pe zi, chiar daca vorbim despre mersul pe jos in pas vioi.

Articole utile:
O noua solutie pentru persoanele diabetice
Un nou dispozitiv de administrare a insulinei, disponibil si la noi
Diabetul zaharat de tip 2
Tratamentul dietetic in diabetul zaharat fara complicatii
Diabetul juvenil: cum sa luptati impreuna
Diabetul si sanatatea dentara
Diabetul si nutritia: totul despre indulcitori
 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ghinea Constantin pe 27 Aug 2015, 06:33
    Debut diabet zaharat tip 2

    Am citit toate comentariile de mai sus. Impresionanta preocuparea acestor bolnavi pentru ceeace li se intimpla. I-mi dau seama ca in acelasi timp, ca toti ar dori sa afle raspunsuri la intrebarile puse. Am ramas cu un gust amar. Nimeni nu-i baga in seama. Sunt intrebari puse de multi ani. Oana scria acum 5 ani, ca de ar fi vorba de sex numarul comentariilor ar fi foarte mare (probabil si al raspunsurilor) Are mare dreptate. Intreb si eu: pentru ce ati mai pus la dispozitie acest site, de vreme ce nu catadicsiti sa dati nici un raspuns, nimanui. Ne caracterizeaza, ca popor: lenea, indiferenta fata de semenii nostri, ignoranta. Am vrut sa intreb si eu (ca "incepator" al acestei boli) cate ceva, dar vazand "promptitudinea" raspunsurilor, am renuntat. Cu data de 1 oct. 2015 personalul medical primeste o marire de salariu de 25%. Ei si ?? Raman in continuare cei mai "prost" platiti bugetari. Este o sfidare la adresa tuturor romanilor. Si totusi spun: nu avem decat exact ceeace meritam.

    1
    1

  • viorica pascu pe 27 Feb 2014, 20:57
    intrebare

    am 35 ani mi-am facut analize de rutina glicemie 112 si o cruce glucoza in urina nici un fel de simptome totusi mi s-a spus ca am diabet oare??????

    1
    3

  • david ioan pe 7 Ian 2014, 10:31
    despre diabet

    am diabet de 16 ani,intre (230-300)glicemie am observat ca obosesc repede,nu m-ai am putere obosesc la intervale mici,am gura uscata noaptea lipsa de saliva in gura,pe timp de zi nuse usca gura.

    9
    0

  • Cristian pe 31 Oct 2013, 10:06
    veste buna pentru diabetici

    Am diabet de aproximativ 2 ani. In urma cu o luna am fost la un cabinet de biorezonanta unde mi s-a spus ca secretia de insulina a pancreasului este mica. Acolo mi s-a recomandat tratamentul naturist cu Gluconature si evitarea mancarurilor ce contin carne si produse din faina alba. Dupa 4 saptamani am revenit la cabinetul de biorezonanta si la noile analize mi-a iesit secretia de insulina aproape de normal.

    3
    2

  • angela pe 29 Iun 2013, 15:28
    am diabet grad1 si glanda lenese

    nocivitatea si ce afectiuni sunt posibile

    2
    1

  • nicoleta pe 26 Nov 2012, 21:37
    intrebare

    dc oare nu raspunde nimeni la aceste intrebari si comentarii?

    2
    1

  • nicoleta pe 25 Nov 2012, 21:27
    are diabet?

    sotul meu a descoperit ca este suspect de diabet acum un an, avand glicemia 265,de atunci a urmat cu siofor de 850 si diaprel de 60 si in ultima vreme glicemia nu a mai depasit 120 dar mananca orice si dulciuri,nu tine cont de nimik si nu accepta sa i sa spuna ca e bolnav ,ce parere aveti de el...?

    7
    0

  • anele48 pe 8 Oct 2012, 19:36
    diabet

    Am diabet de 2 ani am fost operata la pancreas si dupa 2 ani am facut diabet am inceput sa nu vad sa am ameteli acum sunt mai bine fac insulina si din cand in cand iau siofor si diapre incerc sa slabesc si am inceput sa tin dieta dukan.multa sanatate tuturor

    3
    3

  • Dioda Zenner pe 25 Ian 2012, 14:27
    Diabet zaharat tip 2

    Si eu am diabet, m ai exact din 2007, atunci am avut glicemia 490, nu sînt pe insulină, ci pe siofor de 1000mg și amaryl de 4 mg glicemia este mare, deoarece nu respect regimul, și am și probleme de vedere. Multă sănătate dragi colegi de suferință. Am auzit că se poate scăpa de diabet.

    10
    4

  • Tudor-Sebastian Crisan pe 4 Aug 2011, 00:24
    Raspuns doamnei Andreea

    Simptomele dumneavoastra sunt specifice si foarte concludente pentru diabetul zaharat.Cel mai bun lucru ar fi sa mergeti sa va consulte un diabetolog sau nutritionist.Riscurile diabetului sunt mari in cazul in care aceasta afectiune nu este tratata corespunzator.

    7
    6

  • andreea pe 27 Iul 2011, 15:38
    AM DIABET?

    AM 52 de ani am stari de somnolenta si sete excesiva.mi am luat glicemia si mi a iesit 420.am diabet?

    21
    9

  • tanase marian pe 17 Mai 2011, 18:04
    spiridusul,.nihil sine deo,,.

    excelentele voastre ancerc sava ajut,. va recomand un aparat de terapie cuantica,,spiridusul,,........,,.............cercetati aici an ,media internet,, pagina doamnei elena ristache care desface un astfel de produs,,.eu al am,al folosesc si ami promite mult,,.succes costa doar 600 roni dar va va purta de grija an mod deosebit,,.succes,.nihil sine deo,,........marian,,..........

    15
    6

  • silviu pe 10 Mai 2011, 09:37
    sal

    Salutare... am avut glicemia 265, la 2 ore după masa. Asta dupa doua nopti in care am dormit doar 2,5 ore insotite de 2,5 litri de Cola Inainte de a-mi lua glicemia cu aparat, am baut 1l Cola,(diferit de cei 2,5 l mentionati anterior) 0,5 l Fanta de struguri. La care se adaugă foarte multe dulciuri si mâncare și o zi fara odihnă deloc. adică tot in priza. sa ma impacientez, sau sa mai stau putin. sa incerc cu regim alimentar?

    8
    4

  • andreea pe 9 Mai 2011, 16:15
    suspecta de diabet

    dupa ce am nascut baietelul, ce cantarea la nastere 4,100 kg, imediat m-au atentionat medicii: esti suspecta de diabet!! A? asa tam-nesam? la 26 ani si 74 kg lauza? va plac dulciurile? pai, da; sa slabiti si sa tineti greutatea sub control si mai ales analizele anuale facute obligatoriu, mi-au mai zis medicii; inca nu am fost diagnosticata cu diabet, incerc sa fac miscare si sa mananc putine dulciuri; oricum prefer fructele si legumele; au trecut 7 ani de atunci, sper sa ma ocoleasca; daca nu, stiu ca se poate duce o viata normala cu tratamentul bun? nu?

    9
    1

  • oana pe 6 Mai 2011, 22:20
    intrebare

    la139 este mare glicemia

    28
    15

  • lygya pe 1 Mai 2011, 20:18
    glicemie prea mare?

    am descoperit ca glicemia imi este de 184 ma intreb sint oare diabetica am 32 ani si an93 de kg cine ar putea sa imi spuna?

    20
    5

  • ioana pe 6 Ian 2011, 13:00
    cum se poate vindeca diabetul sa gasit vreo solutie

    santem in 2011 trebuie sa fi iesit ceva vreo solutie pentru a trata diabetu

    31
    13

  • Baloane pentru Diabet pe 2 Dec 2010, 13:58
    Campanie impotriva diabetului

    Campania "Impreuna putem face mai mult" sustinuta de grupul Sanofi Aventis continua pe tot parcursul acestei luni in lupta impotriva diabetului si informarea publicului. In semn de solidaritate ne puteti sustine pe baloanepentrudiabet.ro. Elibereaza un balon electronic si arata ca iti pasa!

    14
    6

  • Mustaf Mustafa pe 28 Aug 2010, 21:20
    Kosova drenica

    Mustaf Mustafa i ame Medicine in kosovo

    4
    3

  • loredana pe 12 Iul 2010, 11:20
    insulina la un cardiac

    Buna ziua Administrarea insulinei ca tratament la un cardiac cu cardiomiopatie dilatativa si infarct in antecentente e indicata sau mai util ar fi tratamentul cu comprimate?Care este varianta mai buna? Multumesc

    3
    4

  • URSULET21 pe 10 Apr 2010, 14:19
    simptome ale diabetului

    Alte simptome ale diabetului, fata de cele anumerate de sus este o sete continuaa (sindromul de poliurie/polidipsie) ce se datoreaza faptului ca rinichii incercand sa elimine glucoza din sangele nostru elimina mai multa apa din organism, Polifagie initial, urmata de o ingrasare uneori considerabila, apoi urmeaza slabirea, destul de brusca. La pacientii cre ating valori mari ale glicemiei apare un miros de acetona al respiratiei,. pentru depistarea diabetului se efectueaza o glicemie, in jurul orei 7, pe nemancate. Destul de importanta este si o analiza a urinei, pentru a depista daca exista sau nu glucoza in urina (aceasta apare la valori de peste 180mg/dl glicemie in sange)

    8
    3

  • Elena pe 9 Apr 2010, 10:54
    Simptomele mele !

    Am descoperit ca am Diabet, pe la 52 de ani, desi - cred - ca-l aveam mai dinainte( picioare umflate si canotice etc)! Mi-am dat seama, dupa mictiunile frecvente nocturne si, har Domnului ca eram la tara si ma duceam la oala aceea alba, de tabla, de pe vremuri, iar cand vedeam ca dimineata e plina, ma ingrozeam. Am revenit la oras, m-am internat si m-am ingrozit ce analize proaste mi-au iesit.(285 glicemie etc.) Mi s-a facut profil diabetic etc. , m-a "prelucrat" o nutritionista si mi s-a dat acasa sa urmez tratament cu: Diaprel si SIOFOR, plus recomandarile de mai sus! Acum, am 61 de ani. Sunt, si HTS si cardiaca ! Eram, si obeza ! N-aveam timp sa-i dau, dimineata, hrana PANCREASULUI ! Fumam si mancam pe apucate! Mancam multa paine ! Am fost ascultatoare si am respectat, vreo 80 % ce mi s-a spus. La analize, mi-a iesit maximum 120 glicemia.Iau, la ora asta, numai SIOFOR de 2 ori pe zi. Totusi, cred ca am, uneori, si o analiza proasta ( mai aes dupa Sarbatori ). O simt al naibii de bine! Ce simptome am atunci : 1) mictiuni nocturne; 2) furnicaturi si amorteli ale palmelor; 3) amorteli - asa, ca si cum imi ingheata o portiune din pulpa; 4) pete "echimoze" pe ici pe colo, ca si cum m-as fi lovt de ceva; 5) transpiratii nocturne; 6) un gust nemernic in gura, o stare de disconfort; 7) oboseala; 8) dornta de a manca ACRU(75%) si DULCE ( 25%); 9) numai cateodata, simt o foame nostop; 10) o spaima continua ca, mai tarziu, cine stie ce s-o mai intampla cu mine ! 11) la glezne, nu mai am umflaturi; nu mai sunt cianoica, dar au iesit - in relief - vasele de sange, care se vad, mai ales seara; dimineata se reabsorb. Nenorocirea este ca nu stiu colegii ca am Diabet! (Inca mai lucrez ca bugetar! )Nu vreau sa le spun ( si asa am enspe motive ca sa fiu barfita....de prea mult bine, din INVIDIE, cata vreme avem numai lucruri superbe "in Legenda familei noastre"! ), dar am in geanta, mereu, pachetele cu ZAHAR, iar altele, pe noptiera sau prin toata casa, ca sa ma salvez, daca am vreo HIPOglicemie! Sunt gurmanda si nu ma pot abtine 100% de Sarbatori, la vreo Nunta etc., dar nu in exces ! Ceea ce ma tine "la plutire" este faptul ca sunt o sotie&mama&bunica& dascal impinite, la varsta mea! Nu vreau sa mi se accentueze STAREA aceasta! Doresc sa raman, cel putin, ca acum! Norocul meu este ca am tinut o dieta si am dat jos 27 kg, in 2 ani si ca nu mananc multa carne, intrucat stiu ca afeteaza RINCHII! Imi plac si mananc salate si fructe, de 5 ori pe zi. Imi plac: laptele, iaurtul, branza, pestele, ouale(3/saptamana). Sa dea Domnul sa ne uite - cel putin asa - , daca mai bine nu s-o putea! Va doresc sanatate..... cat cuprinde! Hristos a inviat! Elena

    7
    3

  • juli pe 13 Mar 2010, 12:28
    raspuns lui angel36 si oana

    si eu am diabet,l-am descoperit pe la 40 de ani,din intimplare,simptome? :gura uscata,ai nevoie de multa apa,sete continua,oboseala,afectarea vederii,dar asta si din cauza lucrului mult la calculator,documente....ameteli. Iar pentru oana pot sa spun ca si eu la 20 de ani aveam 55 de kg si 1.62 inaltime acum insa am ajuns la 82 kg ,si nu de acum dupa prima sarcina dar nu poti sa sti sigur,nu neaparat este doar ce mi s-a intimplat mie,trebuie sa ai grija de alimentatie si stres,oboseala,este buna munca dar nu prea multa....corpul necesita odihna ,cel putin 7 ore pe zi,pentru a nu te imbolnavi in timp.sanatate tuturor

    6
    2

  • c28 pe 1 Feb 2010, 09:14
    simptome

    Simptomele salveaza vieti daca sunt bine citite la timp. Suntem foarte fragili asa ca propun introducerea unei noi sectiuni unde sa fie listate toate simptomele pentru cele mai comune afectiuni care iti pot da viata peste cap. La mine umflarea picioarelor a fost semnul ca pierd proteine, nu am stiut o bucata buna de timp cauza acelei senzatii de greutate din picioare si poate daca o descopeream mai devreme azi eram mai bine. Aveti grija de voi si de ce chimicale bagati in organism prin modul de alimentatie. Sanatate!

    6
    2

  • oana pe 9 Ian 2010, 20:27
    Buna intrebare

    Daca era ceva despre sex erau 200 de comentari, desi eu sunt curioasa sa citesc tot ce apartine de organismul omului.In fiecare luna eu i-mi vreific indicele corporale pt siguranta mea desi am 53 de kg si 23 de ani.As dori ca voi toti sa o face-ti la fel .Depistare in timp a unui posibil diabet este dupa parerea mea mai putin pericol .

    6
    1

  • angel36 pe 19 Dec 2009, 17:51
    bun articol dar...

    nu spune nicaieri si nimeni despre simtome.Care sunt ele?

    9
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod