Tusea măgărească: simptome, riscuri și tratament

Tusea măgărească, denumită și tuse convulsivă, este o infecție bacteriană care afectează nasul și gâtul. Se ia foarte ușor, dar vaccinul poate preveni îmbolnăvirea copiilor și a adulților. Descoperă cum se manifestă și ce opțiuni ai dacă suferi de această afecțiune sau te afli în apropierea unei persoane cu un astfel de diagnostic.
În faza inițială tusea măgărească are simptome similare cu un episod de răceală sau gripă.
 
Manifestările  pe care le vei remarca la început sunt:
- tusea de gravitate ușoară;
- strănutul;
- nasul care curge;
- febra;
- diareea.
După 7-10 zile tusea va începe să dureze mai mult, fiecare rundă finalizându-se cu un sunet gros, ca un răget de măgar, cauzat de încercarea persoanei de a respira. Acest tip de tuse este uscată și nu produce deloc mucus, iar episoadele vor dura aproximativ 1 minut. Uneori persoanele afectate se înroșesc la față.
Nu toate persoanele care au tuse măgărească vor tuși continuu în acest mod, pentru unii adulți afecțiunea manifestându-se pur și simplu ca o tuse uscată persistentă. Bebelușii pot să nu emită sunetul caracteristic, dar vor face eforturi pentru a respira și ar putea avea stări de vomă.

 
Copiii și tusea măgărească

Acest tip de tuse este periculos pentru bebeluși, mai ales în primele 6 luni de viață. În cazurile severe va fi nevoie de îngrijire medicală de urgență.
Dacă bănuiești că bebelușul tău are tuse măgărească este recomandat să-l duci cât mai repede la un consult medical.
Copiii mai mici de un an și jumătate trebuie supravegheați cu atenție dacă au tuse măgărească pentru că epidoadele de tuse le pot opri respirația. În cazuri grave va fi necesară spitalizarea. O măsură esențială pentru a-ți proteja copilul este ca tu, copiii mai mari și orice alți adulți din apropierea lui să fiți vaccinați împotriva acestei afecțiuni.
Pentru copiii mai mari și adulți șansele de recuperare sunt ridicate și nu vor apărea de obicei complicații.

 
Tratamentul pentru tusea măgărească

Opțiunile de tratament pentru tusea măgărească depind de vârstă și de cât timp au persistat simptomele:
- copiii mici sau persoanele cu simptome severe vor fi internați pentru tratament;
- persoanele diagnosticate în cel mult 3 săptămâni de la infectare pot fi tratate acasă cu antibiotice, care vor opri răspândirea infecției spre alte persoane, dar este posibil să nu elimine complet simptomele probematice. Din păcate în majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, iar antibioticele nu vor funcționa optim;
- persoanele care au avut tuse măgărească mai mult de 3 săptămâni nu vor avea nevoie de tratament pentru că boala nu mai este contagioasă, iar antibioticele nu vor avea un impact semnificativ.
Nu cumpăra siropuri sau medicamente obișnuite pentru tratarea tusei pentru că nu vor funcționa.
Este foarte important să te odihnești suficient, să bei lichide și să iei paracetamol sau ibuprofen împotriva febrei. Dacă tusea te împiedică să bei lichide vei avea un risc crescut de deshidratare și trebuie să mergi la consult cât mai rapid.

 
Ce se întâmplă când ești în același mediu cu o persoană care are tuse măgărească

Când persoana tușește, râde sau strănută va răspândi bacterii în aerul din jur. Este posibil să te îmbolnăvești dacă respiri aerul în care se află aceste bacterii. În momentul în care bacteriile pătrund în căile respiratorii se lipesc la nivelul plămânilor, cauzând inflamații sau umflături, consecința fiind o tuse uscată, persistentă și alte simptome asemănătoare răcelii. Tusea măgărească poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Există riscul să te îmbolnăvești chiar dacă ai fost deja vaccinat, dar se întâmplă foarte rar.

 
Oprește răspândirea infecției

Dacă tu sau copilul tău luați antibiotice pentru tusea măgărească este esențial să iei măsuri pentru a nu transmite infecția celorlalți:
- nu merge la serviciu sau nu trimite copilul la școală timp de 48 de ore de la începutul tratamentului cu antibiotice sau 3 săptămâni de când s-a manifestat tusea;
- acoperă gura și nasul copilului cu un șervețel sau o batistă când strănută ori tușește;
- aruncă imediat șervețelele nazale utilizate;
- spală-te des pe mâini cu apă și săpun și învață copilul să facă același lucru.
Ceilalți membri ai familiei pot urma un tratament cu antibiotice sau pot fi vaccinați pentru a preveni îmbolnăvirile.

 
Complicații și riscuri

Bebelușii sunt cei mai vulnerabili în fața acestei afecțiuni, care poate avea complicații severe.
 
Riscurile sunt:
- deshidratarea;
- problemele de respirație;
- pneumonia;
- afecțiunile renale;
- leziunile cerebrale cauzate de lipsa de oxigen de la nivelul creierului;
- decesul (în cazuri rare).
Copiii mai mari și adulții prezintă rar simptome acute, dar tusea persistentă le poate provoca hemoragii nazale, hernie sau învinețirea în zona coastelor.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod