Mituri alunite cancer de piele

Protejează-te de cancerul de piele în mod corect: 7 mituri despre alunițe pe care să nu le crezi

Alunițele sunt subiectul multor idei eronate care îți pot pune sănătatea în pericol. Unele persoane se alarmează de îndată ce le apare o aluniță, în timp ce altele nu elimină leziunile problematice decât când sunt forțate de circumstanțe. Află care sunt principalele mituri despre alunițe pentru a-ți crea o strategie utilă împotriva cancerului de piele.
Pielea este cel mai mare organ, dar din păcate foarte multe persoane nu recunosc semnele care indică posibilitatea de cancer sau alte riscuri. Contează foarte mult să nu crezi în cele mai vehiculate mituri despre alunițe pentru că ai putea să exacerbezi riscurile la care te expui sau să confunzi o situație normală cu una în care trebuie să-ți faci griji. În afară de consulturile la dermatolog trebuie să ai grijă zilnic de pielea ta pentru că îți oferă protecție protecție împotriva factorilor alergeni sau iritanți. Aspectul alunițelor trebuie să fie un criteriu după care te ghidezi când alegi dacă trebuie să le elimini sau nu.

 
Iată care sunt principalele mituri despre alunițe:

 
1.
Cancerul de piele nu afectează decât mâinile și fața

Este adevărat că vei observa mult mai rapid modificările de pe pielea mânilor sau a feței pentru că le privești foarte des în fiecare zi, dar melanomul apare mult mai frecvent pe picioare, în cazul femeilor și pe spate, în cazul bărbaților. Mergi la dermatolog pentru o evaluare completă a pielii în loc să încerci să observi fiecare zonă în mod izolat.

 
2. Alunițele mari, închise la culoare sau ridicate sunt cele mai periculoase

Deși pot arăta intimidant, majoritatea alunițelor nu sunt periculoase. Problemele apar atunci când o aluniță își schimbă forma sau aspectul general. Trebuie neapărat să te programezi la un consult de specialitate dacă remarci acest tip de modificări.

 
3.
Nu trebuie să îndepărtezi decât alunițele maligne

Orice melanom trebuie îndepărtat, dar poți elimina și alunițele sănătoase din motive cosmetice. Dacă te deranjează felul în care arată sau sunt localizate într-un loc care favorizează presiunea ori leziunile ar putea fi util să îndepărtezi alunițele la dermatolog.

 
4. Bisturiul nu este eficient pentru îndepărtarea alunițelor

Laserul sau alte proceduri avansate pot părea mult mai utile, dar să știi că bisturiul rămâne cea mai bună opțiune. Principalul inconvenient al procedurilor cu laser sau cu nitrogen lichid este că distrug celulele pielii. În cazul în care ești suspect de melanom se va realiza biopsia luându-se o mostră cu bisturiul.
Dacă lași melanomul netratat decesul poate surveni într-un an.

 
5. Semnele din naștere nu sunt o problemă

Majoritatea semnelor din naștere nu sunt un motiv de îngrijorare, dar unele persoane pot suferi de o boală care favorizează transformarea tuturor alunițelor și a semnelor în melanom. Tocmai de aceea contează atât de mult să ți se examineze des toate semnele și alunițele de pe corp.

 
6. O aluniță lezată trebuie îndepărtată neapărat

Dacă ai cauzat deteriorarea unei alunițe prioritatea va fi să dezinfectezi zona afectată pentru a preveni acumularea bacteriilor. Nu este obligatoriu să ți se îndepărteze alunița, dar trebuie să mergi la medic pentru a te asigura că se vindecă în mod optim.

 
7.
Atingerea sau eliminarea firelor de păr din alunițe cauzează cancerul de piele

Există o teamă constantă de a atinge alunițele, indiferent unde sunt localizate. Un număr ridicat de persoane sunt convinse să smulgerea firelor de păr care cresc dintr-o aluniță este foarte periculoasă și poate provoca manifestarea cancerului de piele. Studiile realizate până în prezent contrazic aceste temeri, neexistând nicio dovadă că atingerea alunițelor sau eliminarea firelor de păr din ele sau din jurul lor influențează riscul apariției cancerului de piele.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod