Medicamente care accentueaza fotosensibilitatea

Cu toate ca ne aflam inca la inceputul verii, ar trebui sa ne luam din timp masuri de prevedere referitoare la prevenirea arsurilor solare. Acest aspect nu trebuie sub nici o forma neglijat...
Cu toate ca ne aflam inca la inceputul verii, ar trebui sa ne luam din timp masuri de prevedere referitoare la prevenirea arsurilor solare. Acest aspect nu trebuie sub nici o forma neglijat, dat fiind faptul ca eventualele arsuri pot fi nu numai teribil de suparatoare, existand riscul sa-ti compromiti tot concediul de pilda, ci si foarte periculoase.

Bunaoara, daca o persoana a suferit patru-cinci arsuri solare severe pana la varsta de 30 ani, riscul de a se imbolnavi mai tarziu de cancer cutanat este cu 10 pana la 50 de procente mai ridicat fata de cei care nu s-au confruntat cu astfel de situatii.

Stiind aceste lucruri, ai grija sa nu iesi din casa fara a folosi o crema cu factor de protectie SPF. Nu mai spun de masurile de precautie care se impun atunci cand mergi la plaja. Vom relua putin mai tarziu subiectul. Pana atunci, iata un alt aspect deosebit de important in "lupta" cu actiunea nociva a razelor de soare. Stiai ca unele medicamente maresc foarte mult gradul de sensibilitate a epidermei, favorizand astfel aparitia arsurilor?

De aceea, este important sa cunosti care sunt medicamentele care pot avea aceste efecte secundare. Cand vei sti, vei avea de ales: fie eviti expunerea la soare in perioada tratamentului, fie il rogi pe medic sa-ti recomande un produs terapeutic similar, dar fara acest inconvenient. Desi, adevarul este ca a doua varianta comporta anumite riscuri. In masura in care este posibil, ar fi de dorit sa nu apelezi la aceasta solutie. Iata despre ce fel de medicamente este vorba:

  • Diureticele (medicamente care stimuleaza secretia urinei si procesul de mictiune). Mai multe persoane decat ai putea crede au nevoie cel putin o data in viata de acest gen de pilule. Aceasta ca sa nu mai spunem ca se folosesc si in cadrul curelor de slabire (ceea ce este complet gresit si chiar daunator!).

  • Antibioticele - mai exact, tetraciclinele. Acestea au un spectru larg si sunt folosite in vederea tratarii unor infectii bacteriene.

  • Surprinzator - oare? - urmatoarele pe lista sunt produsele de ingrijire a pielii. Bine, din fericire nu toate se regasesc in aceasta categorie. Cele pe baza de Retinol-A, al caror rol este sa imbunatateasca structura epidermei si sa combata petele pigmentare) sunt pe "lista". De asemenea, daca ai facut de curand o microdermabraziune, este recomandabil sa eviti soarele si sa folosesti produse cu factor de protectie crescut.

  • Medicamente administrate in cadrul afectiunilor cardiovasculare - de pilda, cele prescrise de regula pentru tulburarile de ritm cardiac.

  • Medicamentele prescrise celor care sufera de diabet. Nu este vorba de insulina, ci de niste produse care se administreaza pentru diabetul de tip II, care nu este insulino-dependent.

  • Diferite pilule cu actiune antiinflamatoare si de calmare a unor dureri usoare. Citeste cu atentie prospectul si, daca nu descoperi vreo informatie in acest sens (iar, pe de alta parte, vrei neaparat sa pleci la mare), opteaza pentru pastile obtinute din plante, care nu au reactii advserse. Bineinteles, aceasta numai daca varianta se preteaza starii tale de sanatate.

  • Balsamul de Peru - acesta este un ingredient care se regaseste in multe produse cosmetice (de pilda, lotiunile de ingrijire a pielii). Cel putin, in cazul acesta poti sa te pui singura la adapost; tot ceea ce trebuie sa faci este sa citesti cu atentie pe eticheta si sa eviti produsele respective.

Nu ar trebui sa abordezi acest subiect cu prea multa lejeritate. Hipersensibilitatea pielii fata de actiunile razelor de soare poate cauza mari probleme: arsurile solare grave si petele depigmentare sunt doar doua dintre posibilele consecinte care pot aparea. Atunci cand iti faci calculele pentru concediu, tine cont si de faptul ca efectele unui medicament persista si in perioada imediat urmatoare incetarii administrarii lui.

De asemenea, nu uita ca simplul fapt ca nu mergi la plaja nu inseamna ca ai fi mai putin expusa. Arsurile pot aparea si in urma unei plimbari de o jumatate de ora. Daca vrei sa eviti acest lucru, protejeaza-te: poarta haine foarte subtiri si vaporoase, dar care acopera o portiune mai mare a pielii, nu uita palaria si ochelarii de soare, si, daca iei medicamente care sporesc sensibilitatea pielii, foloseste creme cu factor ridicat de protectie - cel putin 30.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • -------------- pe 30 Ian 2013, 19:22
    mda

    ceaiul de sunatoare poate da fotosensibilitate.

    0
    0

  • Andrei pe 7 Apr 2011, 21:33
    1111

    nu inteleg nimik ieu am 11 ani si nu inteleg ce e vorba cu medicamentele

    1
    0

  • georgeta pe 23 Iun 2008, 14:19
    intrebari fara raspuns

    pentru Mihaela Maftei pentru orice tratament cu antibiotice se administreaza concomitent si metronidazol tablete,tocmai pentru a preveni orice forma de candidoza;pentru pruritul ano-genital,sa foloseasca unguent cu clotrimazol... sanatate si succes

    1
    0

  • Laura pe 18 Iun 2008, 11:28
    Sunatoarea

    Medicamentele pe baza de Sunatoare pot crea fotosensibilitate.

    1
    0

  • nico pe 18 Iun 2008, 11:07
    intrebari fara raspuns

    Pentru Mihaela Maftei: exact ca fiica ta am patit si eu pe la 25 ani....din cauza unor probleme dentare(am luat multe antibiotice) am facut o Candida pe care am tratat-o ceva timp.In paralel cu tratamentul pentru Candida ce trebuie urmat cu strictete, am facut si o cura cu vitamine si minerale pentru cresterea imunitatii organismului si, bineinteles, mi-am rezolvat si problemele dentare care au fost cauza acestor necazuri. Tin sa precizez ca nu vei scapa de Candida daca ai imunitatea scazuta, asa ca trateaza cu seriozitate aceasta problema! Si inca un sfat pe care ar trebui sa il urmeze toate femeile: fa-ti testul Papanicolau pentru mai multa siguranta in diagnosticare!

    1
    0

  • mihaela maftei pe 17 Iun 2008, 17:21
    intrebari fara raspuns

    va multumesc ca ne trimiteti asemenea subiecte deoarece sunt mama,si de exemplu chiar astazi ma intreba fetita mea< ara 20 ani ma-a intrebat ca ar avea o mincarime la organele genitale dac nu cumva aceasta mincarime nu provin de la antibiotice care le ia deoarece are probleme cu o masea as dori sa stiu si eu mai multe raspunsuri la aceasta intrebare. cumii de multumiri o mama care nu prea stie ce sfaturi saii dea copilului ei doar cu ajutorul dvs

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod