Lasa-te de fumat, apuca-te de sport!

Daca ai fost o fumatoare inraita (discutam aici de peste 15-20 de tigari pe zi...), mai mult ca sigur ca nu ai facut prea multe exercitii fizice. Este cazul sa schimbi ceva in stilul tau de viata si, o data ce ai renuntat la fumat, cea mai buna solutie este sa te indrepti spre un regim alimentar echilibrat si un program sportiv care sa te scoata din rutina si sa iti imbunatateasca starea de sanatate neglijata in ultima vreme. Insa este recomandabil sa discuti cu medicul tau de familie inainte de a te apuca de exercitii fizice, pentru a evita unele posibile probleme medicale.

Cele mai bune ponturi...

Asigura-te ca te simti confortabil in propria piele atunci cand faci sport - gaseste pe cineva care sa ti se alature la aceasta activitate sau fa-ti un abonament la o sala de fitness din apropierea casei sau a serviciului, in functie de ce iti este mai comod.


Alege o forma de exercitii fizice care sa iti faca placere cu adevarat.

Incearca mai multe tipuri de exercitii fizice.

Fa sport in mod regulat, in mod ideal de 2-3 ori in fiecare saptamana.

Nu te extenua prea tare - incepe exercitiile fizice de la un nivel de la care te simti cu adevarat confortabil. Nu merge pe principiul "Daca nu ma doare, inseamna ca nu am facut nimic.", pentru ca reusesti doar sa iti faci mai mult rau decat bine.

Incearca sa iti mentii un program de 15-30 de minute de activitate fizica la fiecare sedinta. In timpul unei zile, trei sedinte a cate 10 minute de exercitii fizice sunt la fel de benefice precum o singura "sesiune" de 30 de minute.

Nu te speria de ideea de a discuta cu instructorul tau de fitness sau cu trainer-ul tau personal. Marturiseste-i care sunt temerile tale si dificultatile pe care le intalnesti in cale.


Activitatea fizica trebuie sa faca parte din stilul tau de viata, astfel incat consecventa este cruciala.

Cumpara-ti incaltaminte si echipamente sportive adecvate: haine si pantofi sport confortabili, siguri si practici. Te vor ajuta in demersul tau!

De fiecare data cand ti se ofera posibilitatea, urca si coboara pe scari, plimba-te si mergi cu bicicleta, in loc sa folosesti liftul, scarile rulante sau masina.

Planul facut de acasa te duce departe!

Consulta-ti agenda si programeaza-ti exercitiile fizice atunci cand ai timp pentru ele, fara stresuri sau alte griji. Momentul cel mai bine ales este, probabil, dimineata, in pauza de pranz sau seara, primul lucru pe care il faci dupa serviciu.

O parte din programul tau obisnuit mai mult ca sigur ca va trebui sa sufere modificari, insa foarte multi oameni isi gasesc 2-3 ore pe saptamana, pe care sa le dedice sportului.
Tine minte: daca obisnuiai sa fumezi 20 de tigari pe zi, probabil ca acum ai la dispozitie mai multe ore libere zilnic...

Daca totusi nu reusesti sa iti pui programul la punct in asa fel incat sa te poti apuca serios de o activitate sportiva, nu vrei sa mergi la o sala de fitness si nici nu esti "pornita" pe un anumit tip de exercitii fizice, exista mai multe activitati zilnice care te pot ajuta sa te mentii in forma si sa arzi caloriile in exces. Iar astfel de activitati care pot fi catalogate drept exercitii fizice sunt:

plimbarile;
urcatul si coboratul scarilor;
gradinaritul;
diferite activitati de intretinere a locuintei;
ciclismul.

Daca "te tii de treaba" si incluzi in mod constant mai multe sau macar una dintre aceste activitati in programul tau zilnic, starea ta de sanatate se va imbunatati vizibil: vei avea un tonus mai bun, te vei simti mai bine si mai optimista.

Miscarea fizica este indicata, mai ales pentru o fosta fumatoare cam sedentara, de ce sa nu recunoastem...
Poti incerca diferite tipuri de exercitii fizice si poti gasi unele activitati care sa iti faca placere cu adevarat. Acest lucru iti va da puterea sa mergi mai departe pe drumul tau si te va motiva sa renunti definitiv la fumat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod