De ce nu ar trebui să dormi niciodată cu lentilele de contact

E târziu, ești obosit și ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să te dai jos din pat și să-ți scoți lentilele de contact.
Nu ești singura persoană care simte acest lucru. Aproximativ o treime din persoanele care poartă lentile de contact au declarat că dorm cu ele. Însă iată de ce nu ar trebui să dormi niciodată cu lentilele de contact!

Care sunt motivele pentru care nu ar trebui să dormi niciodată cu lentilele de contact


Persoanele care dorm cu lentilele de contact sunt supuse la un risc de 6-8 ori mai mare de a dezvolta infecții oculare, potrivit unui nou studiu. Printre numeroasele comportamente care cresc riscul unei infecții a corneei legate de lentilele de contact, dormitul cu lentilele reprezintă unul dintre cele mai riscante și frecvente obiceiuri ale purtătorilor adolescenți și adulți de lentile de contact. Aceste infecții, numite keratite microbiene, sunt mai frecvente în cazul persoanelor care poartă lentile de contact.
Infecțiile sunt cauzate de bacterii sau de alți microbi care infectează corneea ochiului. 

Cercetătorii au prezentat șase cazuri de pacienți care au dormit cu lentilele de contact și au dezvoltat keratită. Unele dintre infecții au dus la deteriorarea corneei, pierderea permanentă a vederii și necesitatea operațiilor. Un caz a implicat un bărbat în vârstă de 34 de ani, care dormea cu lentilele de contact de 3-4 ori pe săptămână și înota cu ele. Acesta s-a dus la doctor cu un ochi roșu și cu vederea încețoșată. A fost tratat pentru keratita microbiană bacteriană și fungică pentru câteva luni, dar simptomele sale nu s-au îmbunătățit. Se pare că a contractat o infecție foarte rară numită keratită Acanthamoeba, care este cauzată de un singur organism celular.
Deși infecția a fost rezolvată cu un tratament nou, bărbatul a suferit pierderi de vedere și a fost nevoit să treacă la lentile de contact rigide. 

Într-un alt caz, o fată de 17 ani a dormit cu lentilele de contact moi și a dezvoltat o infecție bacteriană numită Pseudomonas aeruginosa, care a cauzat apariția unui ulcer în corneea ei dreaptă. Cu ajutorul picăturilor pentru ochi a fost curățată infecția, dar fibrele din cornee au rămas cu cicatrici pe viață.

Toți cei șase pacienți au necesitat picături de ochi, în timp ce doi au avut nevoie de intervenții chirurgicale, iar cei mai mulți au suferit leziuni oculare permanente sau pierderea vederii. Dar aceste cazuri pot să nu fie reprezentative pentru infecțiile tipice asociate cu lentilele de contact.
Acestea au fost alese de medicii oftalmologi, care pot efectua intervenții chirurgicale oculare și care ar fi putut alege în mod special cazuri mai extreme. De asemenea, acești pacienți au fost susceptibili la infecții, iar alți purtători de lentile de contact cu aceleași obiceiuri de somn s-ar putea să nu aibă parte de aceleași rezultate negative. Cu toate acestea, dormitul, chiar și ocazional, cu lentilele de contact crește riscul de infectare, indiferent de materialul lentilelor de contac, potrivit raportului. 

Unele lentile de contact sunt realizate special pentru purtarea peste noapte, dar chiar și acestea sunt asociate cu un risc crescut de infecție atunci când utilizatorii dorm cu ele. Aceste lentile de contact cu care poți dormi sunt considerate dispozitive medicale din clasa 3, cele care prezintă cel mai crescut risc de vătămare.
Această clasă include si stimulatoare cardiace care sunt implantate. 

Persoanele care poartă lentile de contact pot face câteva lucruri simple pentru a preveni complicațiile oculare corelate cu lentilele de contact. Ar trebui să își dea întotdeauna jos lentilele de contact înainte de somn sau de înot. În plus, este important să le înlocuiască și să le depoziteze în recipiente speciale.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod