Controlul temperaturii poate fi periculos: 6 boli provocate de aerul condiționat

Deși nu putem influența temperatura de afară în fiecare zi luăm măsuri pentru a regla numărul de grade din interiorul casei sau de la birou. Aerul condiționat este foarte des folosit, dar are și riscuri. Parcurge cu atenție lista de boli provocate de aerul condiționat pentru a decide dacă este opțiunea potrivită pentru tine și familia ta.
Valurile de căldură, vântul puternic sau reducerea bruscă a temperaturii din sezonul rece pot constitui motive pentru care apelezi la aerul condiționat. Din păcate nu este o soluție complet sigură și multe persoane nu cunosc principalele boli provocate de aerul condiționat. Riscurile de sănătate la care te poate expune această variantă rapidă pentru răcirea sau încălzirea aerului din jurul tău trebuie luate în calcul, mai ales dacă pot exacerba anumite simptome pe care le ai deja. Specialiștii îți recomandă să ai o abordare prudentă, să observi atent felul în care te simți sau să ții un jurnal pentru a conștientiza dacă aerul condiționat te afectează în mod negativ.

 
Iată care sunt cele 6 boli provocate de aerul condiționat:

 
1. Sindromul de ochi uscat

Reducerea nivelului de umiditate din aer poate avea efecte negative asupra ochilor. Dacă petreci foarte multe ore într-un mediu încălzit sau răcit cu aer condiționat vei simți și impactul negativ în ceea ce privește sănătatea oculară.
Sindromul de ochi uscat se manifestă mult mai des în cazul în care se folosește aerul condiționat. Este indicat să reduci intervalul de expunere sau să faci pauze de 10-15 minute în care mergi la o plimbare afară, în aer liber.

 
2. Deshidratarea intensă a pielii asociată cu agravarea psoriazisului sau a eczemelor

Petrecerea mai multor ore în aer condiționat va fi însoțită și de modificări la nivelul pielii. Potrivit specialiștilor, din ce în ce mai multe persoane merg la consulturi dermatologice pentru a solicita creme foarte emoliente tocmai pentru că stau mult timp în aer condiționat. Expunerea excesivă la aerul uscat reduce nivelul de hidratare al epidermei, iar uscarea contribuie la agravarea eczemei, psoriazisului, a dermatitei seboreice sau a rozaceei. Nu este indicat nici să apelezi la foarte multe creme pe care să le aplici des în timpul zilei pentru că vei reduce foarte mult imunitatea și capacitatea de adaptare a pielii.
Mai bine alege un spray cu apă temală, care îți va calma pielea și redu numărul de ore în care utilizezi aerul condiționat.

 
3. Probleme de respirație

În cazul în care suferi de o infecție respiratorie sau de astm trebuie să eviți cât de mult posibil aerul condiționat. Bacteriile și microorganismele se transmit foarte ușor pe această cale, folosirea aerului condiționat favorizând răspândirea lor rapidă. Dacă îți petreci timpul într-un spațiu în care ferestrele sunt închise și merge aerul condiționat bacteriile vor circula constant în jurul tău. Cea mai gravă afecțiune transmisă prin intermediul aerului este boala legionarilor, o formă severă de penumonie care poate cauza inclusiv decesul. Singura modalitate de a te proteja este să te asiguri că aerul cirulă în mod constant prin oprirea aerului condiționat și aerisirea camerelor cel puțin 20 de minute la fiecare 2 ore.

 
4. Agravarea afecțiunilor cronice

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că aerul condiționat agravează efectele negative ale afecțiunilor cronice, în special simptomele hipotensiunii arteriale și ale artritei. Pentru a preveni agravarea stării tale de sănătate trebuie să reduci timpul petrecut în spațiile în care se folosește aer condiționat.

 
5. Migrene și oboseală

Chiar dacă aerul condiționat înlătură imediat disconfortul cauzat de căldură sau de frigul de afară este posibil să-ți provoace dureri de cap constante și să creeze o stare de oboseală accentuată. Nu contează dacă tocmai ai luat micul dejun sau te-ai trezit, folosirea aerului condiționat poate neutraliza energia pe care o ai și te va face să te simți extenuat chiar de la începutul zilei.
Oboseala și migrenele devin de obicei cronice pentru persoanele care decid să stea direct sub aparatul de aer condiționat perioade îndelungate.

 
6. Gripă și răceală

Dacă lucrezi sau locuiești într-un spațiu în care funcționează tot timpul aerul condiționat ai putea avea probleme din cauza iritațiilor care apar la nivelul mucoasei nazale. Vei avea nasul înfundat foarte des și chiar dacă până acum ai fost sănătos și rezistent vei constata că ai parte de episoade frecvente de răceală sau gripă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod