Cele mai bune alimente pentru ochi sănătoși

Orice aliment bogat în antioxidanți, cum ar fi vitamina C, luteina și zeaxantina, poate ajuta la prevenirea degenerării maculare, o boală care cauzează pierderea vederii, și a cataractei.
Iar adăugarea alimentelor bogate în vitamine în dieta ta te poate ajuta să îți menții sănătatea ochilor pe măsură ce înaintezi în vârstă. Alimentele care au un conținut ridicat de acizi grași omega-3 sunt ideale pentru a-ți proteja stratul lichid care acoperă ochii. În plus, vitamina E și zincul pot ajuta la scăderea riscului degenerării maculare. Ce alimente pentru ochi sănătoși conțin acești nutrienți foarte importanți?

Care sunt cele mai bune alimente pentru ochi sănătoși?


Probabil că ai auzit că morcovii și alte legume și fructe de culoare portocalie stimulează sănătatea ochilor și protejează vederea, iar acest lucru este adevărat. Beta-carotenul, un tip de vitamina A, care oferă acestor alimente culoarea portocalie, ajută retina și alte părți ale ochilor să funcționeze fără probleme.
Însă, după cum spuneam mai sus, o vedere bună nu este stimulată doar de beta-caroten. Cu toate că legătura acestor substanțe nutritive nu este la fel de cunoscută, alte câteva vitamine și minerale sunt esențiale pentru ochi sănătoși. Asigură-te că aceste alimente nu lipsesc din dieta ta, dacă vrei să îți menții sănătatea ochilor intactă cât mai mult timp posibil! 

1. Ouă


Gălbenușul de ou este o sursă primară de luteină și zeaxantină, incluzând și zincul în compoziția sa, ingrediente care contribuie la reducerea riscului de degenerare maculară.

2. Citrice și fructe de pădure


Aceste fructe reprezintă surse importante de vitamina C, care a fost dovedit științific că reduce riscul apariției cataractei și degenerării maculare.

3. Migdale


Acestea au un conținut bogat de vitamina E, care încetinește degenerarea maculară. O mână de migdale îți poate asigura aproximativ jumătate din doza zilnică de vitamina E.

4. Pește gras


Tonul, somonul, macroul, hamsiile și păstrăvul conțin un acid gras regăsit la nivelul retinei. Cercetările au ajuns la concluzia că un nivel scăzut al acestui acid este corelat cu sindromul ochilor uscați.

5. Legume cu frunze


Aceste alimente conțin luteină și zeaxantină, adică aceeași antioxidanți care scad riscul dezvoltării degenerării maculare și a cataractei.

Nu uita că este întotdeauna mai bine să încerci să îți iei aceste substanțe nutritive necesare organismului pentru o bună funcționare din alimente, nu din suplimente! De fiecare dată când ai poftă de o gustare, poți ronțăi un morcov tăiat bastonașe sau îți poți spăla un bol cu fructe de pădure.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod