Ce simptome indică probleme cu tiroida

Tiroida care este hiperactivă, subactivă sau care dezvoltă probleme structurale ar putea fi vinovată pentru o gamă surprinzătoare de simptome. Glanda tiroidă reglează metabolismul, așa că o cantitate prea mare a hormonului tiroidian cauzează accelerarea generală a funcțiilor corporale.
Este posibil să suferi de hipertiroidism dacă ai observat o scădere bruscă în greutate, iar o creștere a kilogramelor ar putea fi cauzată de hipotiroidism, ceea ce determină încetinirea proceselor corporale. 

Cum îți dai seama dacă ai probleme cu tiroida?


1. Lene și somnolență


Dacă ai observat o oboseală chiar și atunci când ai avut parte de un somn odihnitor, o glandă tiroidă subactivă ar putea fi cauza problemelor tale. Oboseala este simptomul numărul 1 pe care îl observă medicii. Este un fel de oboseală în care încă ești obosit dimineața, după un somn adecvat în timpul nopții. Pacienții cu tiroida hiperactivă pot experimenta altfel oboseala. Aceștia se simt obosiți, ca și cum ar alerga pe o roată de hamster și s-ar simți epuizați.

2. Sentiment de frig în august și transpirații în februarie


Senzația de frig în mijlocul verii, care poate necesita chiar și o bluză mai groasă, este un motiv pentru a verifica suspiciunea de hipotiroidism. Dar dacă ți-ai petrecut luna februarie transpirând, ar putea fi vorba despre o tiroidă hiperactivă. 

3. Probleme cu sarcina și ciclul menstrual


În cazul femeilor, neregularitățile ciclului menstrual pot fi des întâlnite atunci când când glanda tiroidă este subactivă sau hiperactivă. Atunci când este vorba de hipotiroidism, menstruațiile tind să fie mai lungi, cu un flux mai intens.
În ceea ce privește hipertiroidismul, ciclurile menstruale tind să fie mai scurte. În plus, hipertiroidismul și hipotiroidismul sunt cauze ale problemelor de fertilitate. Hipotiroidismul moderat până la cel sever poate determina creșteri ale hormonului pituitar, prolactina, care poate bloca direct ceilalți hormoni hipofizari care reglează ovulația și ciclul menstrual. Iar hipotiroidismul la femeile gravide, chiar dacă este ușor, poate afecta dezvoltarea creierului copilului. 

4. Reacții ciudate ale pielii și părului


Pielea uscată în timpul verii, spre deosebire de iarnă atunci când este un fenomen mai des întâlnit, ar fi puțin suspectă. Acest simptom ar putea fi cauzat de hipotiroidism, caz în care metabolismul încetinit ar putea reduce transpirația, lăsând astfel pielea fără umiditatea adecvată.
Hipotiroidismul poate fi de vină în cazul în care cade părul. Nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni interferează cu ciclul de creștere a părului, lucru care poate duce la pierderea părului.

5. O nouă umflătură la nivelul gâtului


Cel mai frecvent simptom al cancerului tiroidian este reprezentat de o umflătură la nivelul gâtului sau de umflarea gâtului. În timp ce alte simptome includ probleme cu înghițirea, durere la nivelul gâtului sau o răgușeală care nu pare să dispară, multe cazuri de cancer tiroidian nu prezintă niciun simptom.

6. Senzație de neliniște sau tristețe


Din cauza faptului că hipertiroidismul accelerează funcțiile corpului, poți ajunge să experimentezi sentimente de nervozitate sau iritabilitate, neliniște. În plus, procesele corporale încetinesc în cazul hipotiroidismului, senzația de depresie sau chiar de uitare pot interveni.
Depresia este o afecțiune comună atunci când o problemă cu tiroida este ratată. 

Plus alte probleme aleatorii


Problema este că tiroida poate provoca aproape orice simptom: creștere în greutate, slăbit, senzație de oboseală, stres etc. Alte simptome ale bolii tiroidiene includ constipație, colesterol crescut, probleme cu memoria, transpirație, bătăi rapide ale inimii. Oamenii ar trebui să realizeze că fiecare dintre aceste simptome subtile ar putea fi, de fapt, boala tiroidiană precoce, care poate fi testată foarte ușor. Nu există niciun motiv să te lupți cu aceste probleme când pot fi tratate atât de ușor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod