Ce se întâmplă când dormi prea mult?

Foarte multe persoane nu reușesc să doarmă suficient dar care este efectul unei durate excesive de odihnă? Află de ce nu este bine să dormi prea mult și cum să găsești echilibrul potrivit pentru tine.
Chiar dacă acumularea kilogramelor în plus sau fluctuațiile glicemiei sunt menționate des drept consecințe ale unei durate prea reduse de odihnă, nu trebuie să crezi că totul va fi în regulă dacă vei dormi prea mult pentru că se pot manifesta multiple probleme de sănătate. Este mai important să ajungi la un echilibru între numărul de ore în care ești treaz și cel în care te menții activ pentru a preveni consecințele negative. Nici măcar slăbirea nu este garantată, ci ritmul de ardere a caloriilor sau depunerea țesutului adipos pot evolua într-o direcție contrară dorințelor tale.

 
Iată ce efecte negative pot apărea dacă dormi prea mult:

 
1. Ai un risc ridicat de boli cardiace și accident vascular cerebral

Fiecare adult ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore în fiecare noapte. „Dacă se depășește intervalul recomandat este posibil ca somnul excesiv să fie cauzat de existența unei afecțiuni cardiovasculare.
Este adevărat că există și adulți care se simt foarte bine și au energie după ce dorm 9-10 ore și nu au o altă problemă de sănătate. În cadrul studiilor efectuate s-a constatat că există un risc de 10% de a suferi de boli coronariene dacă se doarme excesiv, însă un astfel de diagnostic va necesita investigații detaliate și nu poate fi stabilit numai în funcție de durata somnului”
, spune dr. Carla Bazil, somnolog din New York.

 
2. Este posibil să nu dormi bine

O altă teorie legată de numărul foarte mare de ore de somn este aceea care evidențiază că poate fi vorba despre o odihnă întreruptă des, ceea ce înseamnă că, de fapt, nu te odihnești așa cum trebuie. „Persoanele care suferă de apnee de somn nediagnosticată au tendința de a dormi prea mult, dar în lipsa tratamentului potrivit va crește riscul de accident vascular cerebral.
Durerile abdominale sau bufeurile pot fi alte cauze ale somnului întrerupt, la fel ca și un dormitor prea luminos sau zgomotele. Dacă știi că ai dormit mult, dar te simți obosit este bine să discuți cu medicul tău pentru a depista cauzele”
, spune dr. Michael Breus, psiholog.

 
3. Crește riscul de obezitate

Creșterea în greutate este asociată adesea cu numărul prea mare de ore de somn. Problema este că nu s-a clarificat încă în ce situații somnul este o cauză și când este un efect. „Respirația problematică din timpul somnului, depresia sau efectele secundare ale medicamentelor luate pentru tratarea afecțiunilor psihologice pot prelungi foarte mult somnul, însă nu se poate afirma încă unde se situează orele excesive de odihnă”, spune dr. Elizabeth McDevitt, cercetător de la Universitatea din California.
Dacă stai prea mult timp în pat nu vei avea când să faci exerciții fizice, iar studiile realizate indică un risc de obezitate cu 21% mai ridicat într-o perioadă de 5 ani.

 
4. Durerile de cap se pot agrava

Știi cum este să te scoli foarte târziu și să fii amețit, cu o durere de cap, ca și cum ai fi mers la o petrecere aseară? Dormitul prea mult te poate face să ai o stare neplăcută, foarte asemănătoare cu mahmureala. „Nu se cunoaște încă în detaliu mecanismul care declanșează aceste manifestări, dar se pare că fluctuațiile neurotransmițătorilor din timpul somnului excesiv pot cauza migrenele. De asemenea, este posibil ca dormitul până la ore târzii să te facă să sari peste micul dejun și cafea, ceea ce va declanșa durerile de cap datorate deshidratării sau lipsei cafeinei.
Este indicat să te culci și să te scoli la aceeași oră în fiecare zi pentru a evita durerile de cap de weekend”
, spune dr. McDevitt.

 
5. Vei avea mai multe dureri

Reducerea activității ca urmare a petrecerii unui timp îndelungat în pat va accentua și durerile, mai ales pe cele localizate la nivelul spatelui. „Dacă stai întins prea mult timp și nu te miști pot apărea durerile de spate. De asemenea, este posibil și ca durerile să te facă să dormi prea mult pentru că-ți întrerup somnul”, spune dr. Breus.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod