Oboseală şi dureri osoase

Ce se întâmplă când ai deficit de vitamina D?

Vitamina D are un rol mai important pentru organism decât obișnuiam să credem. Se știa faptul că vitamina D este implicată în construcția oaselor, însă cercetările recente ne ajută să ne dăm seama de valența acestei vitamine.
Fiecare celulă din corp are receptori de vitamina D. Iar un deficit de vitamina D este prezent la peste 80% din populație. Vrei să știi dacă te numeri printre cei care au deficit de vitamina D? Iată câteva indicii clare!

Cum îți dai seama dacă ai deficit de vitamina D?


1. Starea ta de spirit s-ar putea să se schimbe


Conform specialiștilor, vitamina D este responsabilă pentru activarea genelor care țin de neurotransmițători, afectând în mod direct funcționarea și dezvoltarea creierului. Un nivel scăzut de vitamina D a fost corelat cu depresia, în special în lunile de iarnă, când soarele este destul de absent.

2. Digestia ta poate avea de suferit


Sindromul intestinului iritabil este o tulburare digestivă care afectează foarte mulți oameni. Printre simptomele acestei afecțiuni se numără diareea, constipația și durerile abdominale.
Iar aportul recomandat de vitamina D pentru organismul tău poate ameliora toate aceste simptome. Știai că și tractul tău digestiv poate suferi din cauza unui deficit de vitamina D?

3. S-ar putea să fii mereu bolnavă


Dacă ți se pare că ești mereu bolnavă, indiferent de măsurile de precauție pe care le iei, sau ești bolnavă mai mult timp decât alte persoane, este posibil să ai un deficit de vitamina D. Această vitamină minune crește capacitatea celulelor T, care luptă împotriva infecțiilor.
Iar deficiența de vitamina D se pare că ar juca un rol important și în ceea ce privește diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, astmul la copii, bolile cardiovasculare, scleroza multiplă și cancerul. Dacă nu reușești să scapi de răceala pe care o ai deja de câteva săptămâni, poate că ar trebui să faci niște analize pentru a determina nivelul de vitamina D din organism.

4. Te simți obosită


Simptomul cel mai ușor de ignorat al lipsei de vitamina D este oboseala. Chiar și nivelurile ușor scăzute de vitamina D pot avea un impact negativ asupra nivelului tău de energie.
Adesea, dăm vina pe programul de la birou pentru oboseala pe care o resimțim, însă uităm să ne măsurăm nivelul de vitamina D.

5. Te dor mușchii și oasele


Pe lângă faptul că ești mai predispusă la infecții, nivelul scăzut de vitamina D poate duce la apariția durerilor osoase și musculare, oboselii și căderii părului. Un nivel scăzut de vitamina D poate, de asemenea, imita chiar și simptomele oboselii cronice și fibromialgiei.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod