Cat de sanatoase sunt produsele de post?

Postul este o perioada in care ar trebui sa ne purificam atat fizic, cat si spiritual. In ceea ce priveste regimul alimentar impus de post, studiile efectuate de-a lungul timpului i-au demonstrat beneficiile, dar industria alimentara moderna a dus la aparitia unor produse de post care pot fi un pericol pentru sanatatea ta
Postul este o perioada in care ar trebui sa ne purificam atat fizic, cat si spiritual. In ceea ce priveste regimul alimentar impus de post, studiile efectuate de-a lungul timpului i-au demonstrat beneficiile, dar industria alimentara moderna a dus la aparitia unor produse de post care pot fi un pericol pentru sanatatea ta.

Fie ca postesti dn motive religioase, de sanatate sau pur si simplu pentru ca vrei sa slabesti, postul are beneficii de necontestat pentru sanatatea ta.

Potrivit medicalnewstoday.com, un studiu prezentat de American Heart Association in 2007 a evidentiat faptul ca persoanele care tin post regulat prezinta un risc scazut de a dezvolta boli cardiace.

"Persoanele care postesc beneficiaza de rolul protector al acestei practici asupra inimii si este valabil si pentru cei care postesc din alte motive decat cele religioase", declara Dr.
Benjamin D. Horne
, conducatorul studiului.

Timp de 30 de ani, cercetatorii au observat faptul ca persoanele din comunitatile mormone prezentau riscuri mult mai scazute de a suferi de boli cardiace, spre deosebire de alti americani. Specialistii au luat in calcul si faptul acestia nu fumeaza, fiind impotriva religiei lor, dar si alte practici religioase, precum perioadele de post.

Pof. Dr. Pavel Chirila, medic primar, doctor in stiinte medicale, specializare medicina interna, apifitoterapie si homeopatie, afirma ca "Abuzul alimentar de carne si grasimi animale este periculos pentru sanatate, iar persoanele care tin frecvent post sunt ferite de cancer".


Un alt studiu a demonstrat faptul ca persoanele care postesc prezinta un nivel mult mai scazut al colesterolului negativ. Este de inteles, din moment ce colesterolul negativ, de tip LDL, se gaseste in special in produsele de origine animala. De-a lungul timpului, colesteroul se depune pe interiorul vaselor de sange, conducand la aparitia aterosclerozei si a bolilor cardiace.

La fel ca si colesterolul, vitamina B12 se gaseste predominant in produsele de origine animala, dar, spre deosebire de colesterol, acesta vitamina este esentiala pentru buna functionare a organismului.
Persoanele care postesc ar trebui sa includa in dieta lor alimente imbogatite cu vitamina B12, cum ar fi cerealele, sau sa apeleze la suplimentele alimentare care sa suplineasca aceasta carenta din alimentatie.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marta pe 12 Mar 2009, 15:39
    alimente de post

    Sunt de acord ca o alimetatie saraca in proteine animale,este sanatoasa ,benefica oricui,la orice virsta. Postul ,ca este doar de doua ori pe saptamana sau 6 saptamani, sau vegetarianismul total, este sanatos doar daca o tinem cu alimente naturale, pregatite acasa. Nu cu semipreparate, sau preparate din comert !!!! Tot ce este conservat sau preparat cu ajutorul E-urilor, de orice fel, este nesanatos.,mai ales daca folosesti timp indelungat aceste produse. Ocazional mancand astfel de alimente, din lipsa de conditii de preparare, este cu totul altceva, dar zi de zi mancand astfel de produse, face mai mult rau decit bine. Vorbesc din experienta. Pe de alata parte,postul este post dar dupa post,este bine sa nu ne lipsim organismul nici de proteine animale.Organismul TREBUIE sa primeasca toate tiipurile de alimente. Dar sa le alegem cit mai bine. Adica, sa fie peste,sa fie carne de pasare, sa fie carne de ovine,toate preparate cit mai sanatos,fara prajeli in grasimi saturate.. Si nu mai des decit la 4 zile. Ocazional,de ce nu si carne de porc sau de vita. ? Acum depinde si de preferinte si de afectiuni ale fiecaruia. Ocazional inseamna ,o gustare de taierea porcului, sau un gratar la iarba verde,vara, sau o zi de nastere cu mici si gratare...etc. Dar, ocazional, astfel ca organismul sa nici nu-l sesezeze. Colesterolul este un factor cauzator de multe probleme de sanatate. Incercati o alimentatie disociata,slaba in grasimi cu proteine animale de tip carne de pui ,curcan (fara piele), peste proaspat, oua, lactate slabe dar cel mai frecvent la 4-5 zile. Inserati odata pe saptamana 1 zi de fructe.Vinerea e numai buna ! Fructe bazate pe citrice multe, banane, mere,ananas si 1 pumn de nuci. Chiar si o zi de apa pe luna este foarte binevenita. Nu excludeti dulciurile sau pastele fainoase dar si astea trebuie alese.,calitativ si cantitativ. Adica in loc de 1 felie de tort, cu crema de unt ,mai bine 2-3 felii de cozonac sau 3 cupe de inghetata. Pastele combinatile cu un sos de legume ( nu de carne) preparat in casa, sau cu nuca. Nu uitati de apa ! Apa este foarte buna ,consumata intre mese .Ajuta si la eliminarea toxinelor si la hidratarea tesuturilor noastre. Daca vreti sa scapati de colesterol incercati dimineata sa mancati doar fructe,ca mic dejun,pe linga o cafea fara zahar....probabil sunt multe sfaturi posibile, si fiecare organism este altfel, reactioneaza altfel la cure, sau stiluri de alimentatie.Probabil (sigur) depinde de grupa sanguina a fiecaruia,ce ii face bine sau rau.Eu,am dat aceste sfaturi din experienta mea.Am avut cancer,l-am invins si datorita unei alimentatii sanatoase si a unor suplimente alimenatre,Tot printr-o astfel de alimenatatie am scazut colesterolul si kilogramele in plus....pentru sanatate,merita incercat orice. Merita schimbat modul de viata.Eu am facut -o si multumesc la Dumnezeu sunt bine. Multa sanatate la toata lumea!

    0
    0

  • florentina pe 12 Mar 2009, 10:14
    sanatatea noastra

    eu sufar de tensiune si am colesterolul destul de mare in ciuda medicamentelor luate,am 2 si ceva colesterol,in familie parintii sufereau de tensiune dar nu aveau probleme cu colesterolul,poate fi si pe sistem nervos?sau din cauza ca in urma cu 6 ani consumam cam multe dulciuri zilnic fara sa am ceva probleme de sanatate, oare aceasta boala se poate transmite si la copii mei si la nepoti? va rog frumos sa-mi raspunde-ti

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod