Alimente care interactioneaza cu medicamentele

Carnea de ton si tuberculoza


In timpul tratamentului cu izoniazida, administrata impotriva tuberculozei trebuie sa eviti carnea de ton pentru ca poate provoca alergii.

 

Carnea la gratar


Din cauza faptului ca genereaza unele substante cancerigene si creste activitatea unei enzime, consumul de carne la gratar in timpul anumitor tratamente poate sa scada eficacitatea acestora. Atentie daca iei antiasmatice (aminofilina, teofilina, zileuton), analgezice (paracetamol, fenacetina), anxiolitice-sedative (diazepam), antiaritmice (propanolol, verapanol), antidepresive (imipramida, amitriptilina), antipsihotice (haloperidol, clopazina), inhibitoare virale in tratamentele HIV/SIDA si anumite antiemetice in timpul chimioterapiei. "Prin inductia si cresterea acestei enzime unele medicamente sunt metabolizate si se elimina mai rapid, scazandu-le eficacitatea", explica prof.

dr. Mencinicopschi.

 

Alimentele cu multa vitamina K


In aceasta lista intra spanacul, salata verde, urzicile, patrunjelul, cruciferele, algele marine si trebuie evitate de persoanele care "urmeaza tratamente cu anticoagulante, salicilati, aspirina si mai ales cei care au in antecedente un accident vascular cerebral sau infarct de miocard", spune medicul nutritionist.

 

Sunatoarea


Nu consuma ceai de sunatoare daca iei medicamente tonicardiace, antiastmatice, antiulceroase, imunodepresive, contraceptive orale, medicamente anti-SIDA pentru ca aceasta scade efectul medicamentelor.

 

Produsele lactate si antibioticele


Evita lactatele cat timp iei antibiotice pentru ca asa cum ne spune prof. dr.

Mencinicopschi ionii de calciu, magneziu si fier din lapte impiedica absorbtia tetraciclinelor din tractul digestiv.

 

Alcoolul si paracetamolul


Nu trebuie sa consumi alcool daca iei medicamente pentru o boala cardiaca, hepatica sau neurologica. De asemenea, nu asocia sedativele si nici macar paracetamolul cu consumul de alcool.

 

Alimentele dulci si cortizonul


Daca vei consuma dulciuri in timpul tratamentului cu cortizon creste riscul de aparitie a diabetului zaharat, potrivit specialistului.

 

Sarea si tensiunea arteriala


Stim cu totii ca daca avem hipertensiune nu trebuie sa consumam multa sare, deoarece scade eficiente statinelor si a antihipertensivelor.

 

Nu asocia cafeina cu somniferele


Nu consuma cafeina sau guarana daca iei medicamente deprimante ale sistemului nervos (somnifere, anxiolitice, benzodiazepine) pentru ca nu vei face decat sa reduci actiunea sedativa a tratamentului. 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lilianab pe 23 Aug 2010, 16:56
    alimente.....

    Pana acum stiam de interactiunea diferitelor medicamente ,acuma flu ca si alimentele pot avea un efect similar ..... MULTUMIRI ! Banuiesc ca exista un "VA URMA"al acestui articol ..il astept !

    1
    0

  • Silvia pe 10 Iun 2010, 18:13
    Alimente care interactioneaza cu medicamentele

    Este prima data cand aflu amanunte despre acest subect foarte important pentru consumatorii de medicamente. Odata cu multumirile aduse pentru acest articol, urmeaza sa studiem problema in detaliu pentru a evita neajunsurile. Inca odata va multumim din inima.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod