8 moduri ciudate în care soarele îți poate afecta corpul

Arsurile solare, insolația sau amețeala nu sunt singurele moduri în care soarele îți poate afecta corpul. Află care sunt efectele pozitive ale expunerii la soare.
Primul lucru pe care ți-l recomandă medicii este să iei măsuri pentru reducerea riscului de cancer de piele, dar soarele nu are doar efecte novice. Dacă iei măsurile adecvate și alegi corect momentele în care te expui soarele poate fi și un prieten. „Un american moare din cauza cancerului de piele la fiecare 4 ore, datorită expunerii excesive la razele UV, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să stai toată ziua în casă și să eviți lumina soarelui cu orice preț. Important este să te expui cu măsură și în mod responsabil”, explică Darrell Rigel, specialist dermatolog din New York.

 
Iată felurile în care soarele îți poate afecta corpul:

 
1. Starea de spirit

Lumina soarelui stimulează producția de serotonină, astfel încât timpul pe care-l petreci afară te va ajuta să ai o dispoziție mai bună și să faci față stresului. Aerul curat combinat cu soare și puțină mișcare pot avea efecte uitmitoare în momentele în care simți că nu mai faci față presiunilor de la serviciu sau numărului de sarcini suplimentare.

 
2. Vitamina D

Este esențială pentru oase puternice și prevenirea bolilor și a infecțiilor. Meniul zilnic îți poate furniza necesarul de vitamina D dacă mănânci somon, macrou, ton, ficat, brânză și ouă, însă expunerea la soare o fixează mai bine și nu ai nevoie decât de 5-30 de minute petrecute la soare zilnic.
Vitamina D este importantă și pentru țesutul muscular, persoanele care au un nivel insuficient fiind predispuse la dureri articulare și crampe musculare. 

 
3. Afecțiunile cardiovasculare

Potrivit studiilor de specialitate carența de vitamina D crește riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare cu până la 60%. Expunerea la soare îți protejează inima și te face mai rezistentă la schimbările bruște de temperatură.

 
4. Oase mai puternice

Iată un nou exemplu despre cum soarele îți poate afecta corpul în mod pozitiv. Potrivit specialiștilor timpul petrecut la soare scade riscul producerii de fracturi chiar și la vârste înaintate, concluziile având drept valoare maximă de referință vârsta de 90 de ani. Acest efect se poate explica prin favorizarea absorbției calciului, ca urmare a menținerii vitaminei D la un nivel optim.

 
5. Scleroza multiplă

Expunerea moderată la soare diminuează riscul apariției sclerozei multiple. În urma studiilor efectuate s-a constatat că persoanele care locuiesc în orașe situate la altitudini mari și nu pot beneficia de o expunere constantă la razele soarelui au un risc mult mai ridicat de scleroza multiplă.
De asemenea, chiar dacă această afecțiune neurrologică s-a declanșat deja, lumina soarelui poate avea un rol benefic. O cantitate optimă de vitamina D încetinește evoluția sclerozei multiple și reduce gravitatea simptomelor maladiei.

 
6. Cancerul pancreatic

Se situează pe locul 12 la nivel mondial, din punct de vedere al incidenței cazurilor și pe locul 7, ca rată a mortalității. Potrivit specialiștilor cazurile de cancer pancreatic sunt mult mai numeroase în țările în care populația beneficiază de un timp foarte redus de expunere la soare.
„Cei care locuiesc în zone aflate la altitudini mari sau cei care nu ies din casă perioade lungi de timp au un risc mult mai crescut de cancer pancreatic. Dacă organismul nu poate produce suficientă vitamina D riscul se dublează”, explică dr. Cedric F.
Garland.

 
7. Cancerul de sân

Expunerea la soare are drept efect și prevenirea cancerului mamar. În urma studiilor realizate s-a constatat că femeile care petrec minimum o oră în aer liber în fiecare zi au un risc de cancer de sân cu 60% mai redus.

 
8. Hipertensiunea arterială

Tensiunea mare apare cu precădere în lunile de iarnă, când este mult mai dificil să te expui la soare. Timpul petrecut în aer liber, sub razele soarelui, crește nivelul de oxid nitric, care este absorbit în piele și ajunge direct în sânge. Oxidul nitric este esențial pentru lărgirea vaselor de sânge, reducerea contracțiilor și a durerilor cardiovasculare, având drept efect scăderea și reglarea tensiunii arteriale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod